Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
oct. 31, 2023 Adrian Popa Actualitate, Învăţământ 0 1038 vizualizari
„O experiență de neuitat, care m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să evoluez ca artist” – Alexia Larisa Jambor – studentă, anul II, Grafică
Vacanța de vară a fost, pentru câțiva studenți ai departamentului de Arte Vizuale al Facultății de Arte, una cât se poate de activă. Viitori graficieni, au pictat și au învățat să facă obiecte de artă din sticlă, în Germania. În plus, cei șapte au profitat de ocazie pentru a vizita marile colecții de artă ale țării. Proiectul, care s-a întins pe durata a două luni, a fost posibil grație unui program Erasmus și implicării coordonatorului său, lect. univ. dr. Kante Meister.
Studenții orădeni au pictat, în frescă, interiorul viitorului restaurant dedicat vizitatorilor fabricii gazdă din landul Brandenburg. În atelierele „Cristalica”, ei au învățat să creeze obiecte decorative din sticlă. Orădenii au fost cazați la căminele Facultății de Arhitectură din Cottbus. „Cazarea, transportul și vizitele la muzee au fost asigurate de partenerii germani”, explică lect. univ. dr. Kante Meister. Mai mult, spune el, studenții care s-au remarcat în activitate au primit, din partea conducerii „Cristalica”, recomandări pentru o viitoare colaborare și premii în bani. Nu în ultimul rând, orădenii au vizitat cele mai reprezentative muzee din Berlin. „Pentru un artist nu e deloc același lucru să vadă niște imagini, proiectate pe un ecran, sau să trăiască experiența nemijlocită a întâlnirii cu piese esențiale ale culturii umanității. Întâlnirea cu maeștrii, în muzeele de specialitate, reprezintă un reper în meserie pentru studenții de la Arte. Putem vedea în viitor, doar dacă înțelegem exemplele din trecut”, spune lect. univ. dr. Kante Meister.
„A fost o experiență fantastică pentru ei, chiar dacă a fost probabil solicitant, din cauză că au muncit 4 ore pe zi. S-a dovedit că programul, pe cât de solicitant, pe atât de util, i-a obișnuit cu disciplina și rigoarea atelierului”, explică profesorul orădean. „Cred că toți participanții și au depășit limitele, au ieșit din zona de confort și au dat maximul capacităților lor, asimilând informații pe multiple paliere. O experiență fantastică, pe care o vor înțelege, în timp, la adevărata ei valoare. Am toate motivele să cred că partenerul german a fost mulțumit și dorește și el să continue colaborarea cu facultatea noastră”, a mai adăugat lect. univ. dr. Kante Meister.
Studenții orădeni au vizitat și expozițiile Facultății de Arte din Dresda. Lect. univ. dr. Kante Meister afirmă că își dorește să continue și să extindă acest proiect al său, cu parteneriate în Italia și Franța. „Vrem ca, la Facultatea de Arte din Oradea, să instruim generații de elită”, spune dascălul orădean.
Stagiul petrecut în Germania a fost, după cum susțin și studenții orădeni, o experiență utilă și interesantă. „Am învățat multe lucruri despre diferite tehnici ale picturii murale, care îmi vor fi de folos pe viitor. Cred că orele petrecute în ateliere m-au ajutat să-mi depășesc limitele și să evoluez ca artist. Am avut ocazia să explorez orașe minunate și să descopăr multe muzee cu lucrări de artă importante. Le sunt recunoscătoare celor de la programele Erasmus și tuturor persoanelor care au făcut posibilă această vizită”, afirmă Alexia Larisa Jambor, studentă în anul II, secția Grafică.
„Lunile petrecute în Germania, prin programul Erasmus, au reprezentat pentru mine o perioadă plină de învățături. Am învățat să mă adaptez mult mai repede într-un mediu nou, să comunic mai bine și mai eficient și să îmi depășesc limitele în fiecare zi, ieșind constant din zona de confort. Pe lângă programul de lucru, am avut parte și de momente cu adevărat memorabile. Am avut șansa de a admira lucrările unor mari artiști ai lumii, de a descoperi străzile berlineze și de a crea amintiri, alături de persoane dragi. Mă bucură foarte mult faptul că am avut șansa de a participa într-un asemenea proiect și consider că m-am dezvoltat atât din punct de vedere artistic cât și personal. Recomand această experiență oricărei persoane dornice de a învăța, de a explora locuri noi și de a evolua ca om, fiind deschis oportunităților oferite de acest program”, spune Andreea Omucz, studentă în anul II, secția Grafică.
Cele două, alături de colega lor Andrada Cosuleanu sunt studenții care, spune lect. univ. dr. Kante Meister, s-au făcut remarcați prin implicarea și interesul de care au dat dovadă pe parcursul stagiului.
nov. 18, 2024 0
nov. 12, 2024 0
nov. 07, 2024 0
oct. 31, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0