Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
nov. 25, 2022 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 791 vizualizari
Ediţia a IX-a a Festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” va avea loc în perioada 3-4 decembrie 2022 şi va deschide oficial „sezonul” sărbătorilor de iarnă 2022-2023 în România! Mai precis, deja tradiţionalul concurs de sâmbătă între comunele din judeţul Bihor şi invitatele lor (comune înfrățite) va fi completat, duminică, de o competiţie între echipe de profesionişti reprezentând și zone din ţară!
Şi această ediţie va umple cămările vizitatorilor pentru iarnă: festivalul va găzdui deja tradiţionalul târg de produse locale „FAIN DINing BIHOR”!
1. REGULAMENT, PARTICIPANȚI
Echipele pot fi formate din cel mult 6 (şase) persoane, căpitanul de echipă fiind numit dintre acestea!
*
Pentru fiecare echipă înscrisă în concurs, organizatorii asigură:
zonă de concurs (6X5 m); umbrele-pavilion (6X3 m)
2 mese, 2 laviţe, 2 paleţi, folie pentru paleți
un porc de 100-110 kilograme; pâine (aprox. 15 kg.)
acces la apă potabilă şi curent electric
butelii de aragaz (3-4); pubele, saci de gunoi
pahare, farfurii şi tacâmuri de unică folosinţă (aprox. 150); şerveţele
*
Fiecare echipă participantă trebuie să îşi asigure:
echipament adecvat de lucru: salopete, şorţuri, căşti de păr, mănuşi de unică folosinţă, măşti
ceaune şi suporturi pentru ceaune
instalaţii de gătit (aragaz, reşou, grătar, cuptor) pe gaz, curent sau lemne (fiert/ prăjit); prelungitoare; lemne
oale, cratiţe, ligheane, găleţi (fierbere organe, prăjire jumări, pregătire caltaboşi/ cârnaţi etc.)
butuc pentru tăiat, cuţite, bardă, topor, fierăstrău
măcinător de carne, cârnăţar
orez, varză acră, legume (ceapă, usturoi etc) şi condimente; maţe
orice alt instrument sau material necesar
*
Vizitatorii vor putea degusta produsele din concurs, pe baza unor tichete puse la dispoziţie de organizatori!
Echipele înscrise în concurs (până în acest moment, în ordinea înscrierii) sunt următoarele:
SÂMBĂTĂ (comune din Bihor și invitate): Valea lui Mihai, Tulca, Pomezeu, Nojorid, Avram Iancu, Diosig, Sântandrei, Dobrești, Răbăgani, Roșia, Holod, Căbești, Girișu de Criș …
DUMINICĂ (profesioniști): Grill Fest & Carnexpo (București), Bers Nova & Crius, Mircea Groza & Poveștile socăciței (Sălaj), Sapient Group & Euro Buffalo, Colegiul Tehnologic Mihai Viteazul …
2. PROGRAM (SCHIȚĂ)
SÂMBĂTĂ – 3 decembrie (BIHOR)
08.00-18.30 Târg de produse tradiţionale
08.00-08.30 Degustare pălincă – CONCURS
10.00-10.30 Deschidere festivă
10.30-10.40 LANSARE IMN (Văru’ Săndel & Echipa D’ALE PORCULUI)
10.40-11.30 Demonstrație-record STAR STONE
11.30-12.30 Degustare toroş – CONCURS
12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS
13.30-14.30 Degustare preparate speciale – CONCURS
14.30-16.00 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE
chef Ciprian NICOLESCU (Comtim)
chef Mircea GROZA (Poveștile socăciței)
chef Nina RUS (Dezlegare la pește)
15.00-16.00 SPECTACOL DE DANS ȘI MUZICĂ: ASOCIAȚIA „FOLCLOR FĂRĂ FRONTIERE”
16.00-17.00 SPECTACOL DE DANS: Darius MABDA – CÂȘTIGĂTORUL „ROMÂNII AU TALENT” 2022; RECITAL: VĂRU’ SĂNDEL
17.00-17.30 Festivitate de premiere
DUMINICĂ – 4 decembrie (ROMÂNIA)
08.00-18.30 Târg de produse tradiţionale
08.00-08.30 Degustare țuică/ pălincă – CONCURS
12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS
13.30-14.30 Degustare preparate specifice/ speciale – CONCURS
14.30-15.00 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE
15.00-16.00 RECITAL: NATY LOVES MONDAY
16.00-18.00 RECITAL: Ansamblul folcoric „Nuntașii Bihorului”, Orchestra „Rapsodia Bihoreană” (dirijor prof. Liviu BUȚIU), Grupul vocal „Lioara”, Teodora ȘANDRU, Florica RUJA, Ioana URS, Cornel BORZA – TINU VEREȘEZAN
18.00-18.30 Festivitate de premiere
(Atenție! Programul poate suferi modificări, independente de voința organizatorilor!)
3. JURIU
Juriul principal al ediţiei a IX-a a Festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” este, ca în ultimii ani, format doar din profesionişti, nume „grele” ale gastronomiei româneşti, oameni pentru care arta culinară nu mai are secrete. Şi totuşi, aşa cum unii au mărturisit, jurații vor fi puşi în faţa unei încercări… inedite, de a degusta şi nota produse locale – de sezon, simple şi gustoase -, produse care nu prea mai sunt jurizate în competiţiile naţionale şi internaţionale.
Juriul principal:
1. Ştefan BERCEA – preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România – preşedinte
2. Ciprian NICOLESCU – mentorul şi antrenorul echipei naţionale de bucătari (seniori) a României la Olimpiada gastronomică 2020 – vicepreşedinte
3. Mircea GROZA – arheolog culinar, autor „Poveştile socăciţei”
4. Nina RUS – manager Păstrăvăria Rin Romuli, owner „Bunătăţile lu’ Nina”
5. Doru VREMEȘ, membru al juriului la Top Chef Măcelar 2022, owner Ria Do Trading
6. Alexandru ŞANDRĂU – executive chef, Complex PRESIDENT Băile Felix
7. Nicolae POP – directorul Festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” – secretar
*
Juriul principal este completat de reprezentanţii unor parteneri/ sponsori/ invitaţi, care vor juriza separat de acesta, pentru premii… speciale.
Juriu secundar:
1. Ştefan OPREA – preşedintele Asociaţiei Disciples Escoffier România
2. Eugen CAPRĂ – directorul general Industria Cărnii.ro şi CARNEXPO Grill
3. Florin RABA – director comercial Comtim
4. Lucian MARINESCU – producător „UMAMI – al cincilea simț” (PRO TV)
5. Adrian NEAG – owner „CHEF TO GO by Bucatele Socăciței”
*
La fel ca la ediția a VIII-a, pălinca va fi jurizată (şi) separat, „la secret”, de o echipă de specialişti:
Juriu pălincă:
1. NAGY Botond – Zekulhyda Săcueni – 6 medalii de aur la Quintessence 2022
2. Silviu ZETEA – Zetea de Transilvania
3. FENESI Győző Peter – Manufactura Fenesi Oradea
*
Juriul va acorda acorda cel puţin 10 premii/ categorie, după cum urmează:
Cea mai bună țuică/ pălincă
Cei mai buni cârnaţi
Cei mai buni caltaboşi
Cel mai bun toroş/ Cel mai bun produs specific zonei
Cel mai bun produs special
Premiul de popularitate – cele mai multe tichete
Premii speciale
Marele premiu (I, II, III)
(Atenţie! Toate echipele vor fi jurizate. Condiţia pentru a participa în competiţia pentru oricare dintre premii este, însă, acumularea a minimum 100 de tichete de la vizitatori – dovada aprecierii publicului!)
În cadrul concursului pentru Marele premiu, nota finală pentru fiecare echipă va fi constituită din media notelor acordate de juriu (50%) şi numărul de tichete de masă adunate de la public (50%). Ca strategie de „marketing”, echipele pot servi pălincă/ vin gratuit sau pot „angaja” lăutari, pentru a creşte numărul clienţilor, respectiv a numărului de tichete adunate de la vizitatori!
ATENŢIE! Foarte important! La fel ca şi la ediţiile precedente, punctajul maxim pentru numărul de tichete de masă adunate de la public se va obţine pentru 150 DE TICHETE! Cei care vor aduna mai mult de 150 de tichete vor intra în competiţie (şi) pentru aşa-numitul Premiu de popularitate!
4. PARTENERI
Festivalul-concurs „D’ALE PORCULUI” este organizat de Asociația Culturală D’ART Oradea (deținătoarea mărcii înregistrate), în parteneriat cu Asociația Comunelor din România – Filiala Județeană Bihor.
*
Ediția a IX-a „D’ALE PORCULUI” se lansează printr-un parteneriat „de aur” – realizat de români, pentru români: Comtim devine partenerul principal al celui mai important festival-concurs de preparare tradițională a porcului din România! Acel porc românesc – crescut în România, cu cereale românești, într-un mod sustenabil și responsabil, oferit de Comtim, va fi preparat după metode tradiționale locale și degustat de vizitatori în decembrie 2022, la ediția a IX-a „D’ALE PORCULUI” BIHOR, și în 2023, la ediția I a „D’ALE PORCULUI” TIMIȘ (în parteneriat cu Universitatea de Ştiinţele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara – USAMVT).
Împreună cu brand-ul Comtim, susținem producerea sustenabilă a cărnii de porc românești, promovăm tradițiile locale și oferim românilor posibilitatea de a-și împărtăși rețetele, experiențele culinare și pasiunea pentru gustul autentic românesc de odinioară. Punem pasiune în ceea ce facem, folosim doar carne de porc de cea mai bună calitate, pentru o experiență fără compromisuri cu un gust inconfundabil 100% românesc! Pentru Comtim, marcă autentică 100% românească, din 1967, inovația și tradiția sunt conceptele complementare ce pot asigura tranziția către un mod de viață modern, sănătos și sigur. Comtim, produs de români pentru români, vă invită la cel mai autentic festival-concurs de preparare tradițională a porcului, unul dintre cele mai importante evenimente de gastronomie tradițională din România!
5. NOUTĂȚI
Festivalul-concurs „D’ALE PORCULUI” este primul eveniment de gastronomie tradițională din România care are trei băuturi oficiale locale, realizate sub marca proprie – „doboRÂT”: pălincă de prune TRĂMUȚA – Tulca, bere neagră artizanală BERS NOVA – Borș și vin roze FAMILIA DARABONT – Biharia.
*
De asemenea, din 2022, festivalul-concurs „D’ALE PORCULUI” are imn; melodia îi aparține prietenului și „nașului” evenimentului, celebrul actor, om de televiziune și rapsod Alexandru Pop – VĂRU’ SĂNDEL (autor text: Nicolae Pop).
*
În fiecare dintre cele două zile, într-o zonă special amenajată, vor avea loc scurte demonstrații gastronomice realizate de profesioniști, membri ai juriului și invitați speciali. Printre maeștrii-bucătari care vor găti live, în fața publicului, se numără: chef Ciprian NICOLESCU (Comtim), chef Mircea GROZA (Poveștile socăciței), chef Nina RUS (Dezlegare la pește), chef Adrian NEAG (Bucatele Socăciței), chef Nicolae POP (… Cei mai buni cârnați din Transilvania)”…
6. FAIN DINing BIHOR
Şi ediţia a IX-a a Festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” va umple cămările vizitatorilor pentru iarnă: festivalul va găzdui şi deja tradiţionalul târg de produse locale, alimentare și non-alimentare, intitulat „FAIN DINing BIHOR” (marcă în curs de înregistrare)!
Printre expozanții care au confirmat deja participarea se numără: sculptorul Radu Lazăr – Ceica, Stupina Popa – Pomezeu, Straița Bunicii – Săliște de Vașcău, II Heredea Alina Mariana – Oșorhei, Lavanda Criss – Lăzăreni, II Pașca V. Monica – Beiuș, Brânzaș Maria PFA – Lăzăreni, Merita Bio – Cheresig, Tirban Marius Gheorghe PFA – Buntești, Mateaș Bio Berries – Salonta, Cămara Apusenilor, CBD Center, Szilagyi E. Eva – Oradea …
„Cumpăraţi şi consumaţi produse agro-alimentare locale: produse în Bihor, crescute în Bihor! E pentru sănătatea şi bunăstarea noastre, ale tuturor! Fiţi mândri! Fiți loiali! Fiți Bihoreni pentru Bihor!!!”
7. CARITATE
Festivalul-concurs „D’ALE PORCULUI” găzduiește și o acțiune caritabilă organizată de Lions Club Oradea 22 – o organizație implicată de peste 20 de ani în viața comunității locale. La standul acesteia, se va prepara și oferi vizitatorilor o delicioasă mâncare la ceaun (preparată în colaborare cu restaurantul Radu’s Pub&Grill), iar din fondurile strânse din donații se va organiza o tabără de iarnă pentru copii orădeni din familii cu nevoi speciale.
Membrii și simpatizanții Lions Club Oradea 22 vă invită să împărtășiți cu ei emoția cu care activează, de 20 de ani, în municipiul în Oradea!
*
Crucea Roșie Bihor se alătură și în acest an Festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI”. Profesioniștii acesteia vor asigura primul ajutor, în caz de nevoie, și își vor promova programele în desfășurare și proiectele de viitor. Vizitatorii evenimentului pot face donații, în bunuri, pentru persoanele defavorizate din Bihor, dar și pentru refugiații ucraineni. Suntem buni de Crăciun!
nov. 11, 2024 0
nov. 07, 2024 0
oct. 22, 2024 0
oct. 09, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0