Actualizat mai 24th, 2025 12:11 AM
mai 23, 2025 Adrian Popa Actualitate 0 78 vizualizari
Conferințe și acțiuni preventive, ateliere de informare, „Cafeneaua prevenirii”, expoziții de desene, demonstrații de abilitate canină, jocuri, concursuri și alte surprize, pregătite de polițiștii din Bihor, pentru cei mici și cei mari, în cadrul evenimentului „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”.
În perioada 26 –30 mai, la nivel naţional se desfăşoară „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, eveniment prin care se urmăreşte sensibilizarea cetățenilor cu privire la importanţa prevenirii criminalităţii şi la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție, a unei conduite antivictimale şi antiinfracţionale.
Apropierea de comunitate şi nevoile acesteia reprezintă unele dintre obiectivele prioritare ale Poliţiei Române, de unde şi iniţiativa de a realiza, timp de o săptămână, o acţiune ale cărei priorităţi sunt informarea şi conştientizarea populaţiei cu privire la aspectele de natură infracţională şi antivictimală.
Inițiativa implică organizarea unei suite de activități informativ – preventive în spațiul public. Polițiștii din Bihor vor propune publicului larg o gamă variată de teme preventive, care vor fi transmise prin mijloace și metode interactive, adaptate la cerințele și nevoile grupurilor țintă și, totodată, vor prezenta consecințele ce decurg din comiterea de infracțiuni.
În perioada menţionată, prin colaborarea dintre poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii Biroului Poliției de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea, polițiștii Biroului de Siguranță Școlară, polițiștii de ordine publică, și polițiștii rutieri, la nivelul întregului judeţ vor fi desfăşurate activităţi structurate pe mai multe domenii preventive, fiecare zi având o temă specifică, selectată în baza priorităților Poliției Române în domeniul prevenirii criminalității.
Activitățile desfășurate de polițiștii bihoreni în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității sunt organizate în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Fundația Lampas, Orășelul Copiilor din municipiul Oradea, Universitatea Oradea, Fundația Comunitară Oradea, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor, alături de unități școlare din județul Bihor.
În cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”, poliţiştii din Bihor vor desfăşura activităţi structurate pe mai multe domenii, astfel:
26 mai – Activităţi preventive dedicate siguranței copiilor;
27 mai –– Activităţi preventive dedicate siguranței copiilor;
28 mai –Activități dedidace prevenirii violenței domestice;
29 mai –Activități dedicate siguranței în mediul online;
30 mai – Activități dedicate prevenirii consumului de droguri.
„SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII”
– CALENDARUL ACTIVITĂŢILOR PLANIFICATE –
LUNI – 26 MAI:
Luni, 26 mai a.c., în intervalul orar 10.00 – 12.00, sub genericul „Pași siguri spre o copilărie în siguranță!”, în Parcul I.C. Brătianu din municipiul Oradea, vor fi desfășurate activități interactive, dedicate siguranței copiilor.
Prin jocuri, ateliere, demostrații și materiale educative, polițiștii de la prevenire, alături de cei de la siguranță școlară, proximitate și rutieră, vor oferi celor mici informații utile despre cum să se preotejeze acasă, pe stradă, la școală.
Prin aceste activități, polițiștii din Bihor și-au propus să îi învețe pe cei mici, într-un mod prietenos, cum pot preveni situațiile de risc în spațiul public, la școală sau acasă.
Activitatea destinată prevenirii victimizării minorilor va fi realizată în parteneriat cu mai multe unități școlare din municipiul Oradea, în Parcul I.C. Brătianu din Oradea.
În intervalul orar 10.00 – 12.00 – sub genericul „Ne jucăm, desenăm, reguli noi învățăm”, polițiștii de prevenire și cei rutieri vor derula ateliere de educație rutieră, alături de elevii de gimnaziu, de ciclu primar și de preșcolari de la instituții de învățământ din Oradea și din județul Bihor.
Prin intermediul jocurilor, desenelor, cu sprijinul covorului rutier, al mini indicatoarelor rutiere și al unor filmulețe educative, polițiștii de prevenire îi vor învăța pe copii principalele reguli de circulație și cum să circule corect pe drumurile publice, pentru a preveni victimizarea prin accidente rutiere.
La activitățile desfărșurate în Parcul I.C. Bărtianu din municipiul Oradea vor fi prezenți și doi câini polițiști din cadrul Serviciului Criminalistic, care vor efectua demonstrații de abilitate canină.
MARŢI – 27 MAI:
09.00 – 11.30, în Orășelul Copiilor din municipiul Oradea, va avea loc activitatea de final a Proiectului preventiv „ABC – ul siguranței – desenăm, ne jucăm, reguli noi învățăm!”, derulat pe parcursul anului şcolar 2024 – 2025, de polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, în parteneriat cu patru instituții de învățământ preșcolar din municipiul Oradea.
Proiectul s-a adresat, în primul rând, copiilor aflați în grupa mare, care urmează să înceapă, în curând, școala și a vizat informarea acestora cu privire la regulile pe care trebuie să le respecte și la abilitățile pe care trebuie să le deprindă pentru a preveni victimizarea.
Proiectul a urmărit familiarizarea preșcolarilor cu principale reguli de circulație, în mod interactiv, adaptat vârstei.
Evenimentul din Orășelul Copiilor include și o expoziție de desene realizate de copii, care reflectă modul în care aceștia percep siguranța rutieră.
Totodată, în Orășelul Copiilor din municipiul Oradea polițiștii de prevenire bihoreni vor organiza un concurs preventiv, în cadrul căruia, pe parcursul două probe, copiii vor avea ocazia să dovedească că și-au însușit noțiunile preventive transmise de polițiștii bihoreni.
În proiectul preventiv au fost implicați peste 500 de preșcolari, de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” – Grădinița cu program prelungit nr.23, de la Grădinița cu program prelungit nr.45, de la Grădinița cu program prelungit nr.56, Grădinița cu Program Prelungit „Don Orione” și Grădinița cu Program Prelungit „Wenford Academy” Oradea.
Și la activitățile desfărșurate în Orășelul Copiilor din municipiul Oradea vor fi prezenți doi câini polițiști, din cadrul Serviciului Criminalistic, care vor efectua demonstrații de abilitate canină.
În intervalul orar 12.00- 14.00 – în Cetatea Oradea, corpul C – sub genericul „Educație prin teatru”, va avea loc un program artistic, în cadrul căruia, sub forma unei piese de teatru despre bullying, regizată și jucată de elevi, aceștia vor oferi publicului o lecție de empatie, despre conștientizarea și prevenirea fenomenului de bullying.
Spectacolul este gândit și pus în scenă de elevii de la Palatul copiilor din municipiul Oradea, coordonați de profesor Otilia Bejan și de polițiștii de la prevenire din Bihor. Copiii au ales să abordeze o situație concretă de bullying, ilustrând consecințele reale ale excluziunii, violenței verbale și ale presiunii de grup.
Reprezentația va fi urmată de o dezbatere interactivă, în care elevii vor fi invitați să discute despre ceea ce au văzut pe scenă, să identifice comportamentele greșite și să propună soluții.
Activitatea are ca scop încurajarea exprimării libere, dezvoltarea empatiei și creșterea gradului de conștientizare asupra impactului negativ al bullying-ului în școală și în viața tinerilor.
MIERCURI – 28 MAI:
Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei ai Biroului de Proximitate Oradea, împreună cu cu reprezentanții Fundaţiei Lampas, vor organiza o serie de activități preventive pe raza municipiului Oradea, sub genericul „Oprește acum violenţa în familie! Împreună, rupem tăcerea ”, privind formele de manifestare a violenţei în familie.
Scopul activităților preventive îl reprezintă creșterea gradului de informare a membrilor comunității cu privire la dimensiunea, incidenţa şi formele de manifestare a violenței în familie, cu privire la instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen, precum și cu privire la drepturile și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor violenței în familie.
Astfel, în intervalul orar 11.00 – 13.00, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu reprezentanții Fundaţiei Lampas vor fi prezenți în campusul Universității Oradea, unde vor organiza evenimentul „Cafeneaua prevenirii”. În acest context, polițiștii de prevenire bihoreni vor interacționa cu studenții, pe tema prevenirii violenței domestice, într-un cadru informal.
Studenții prezenți vor avea ocazia să servească o cafea sau o băutură răcoritoare și să primească informații utile de la polițiștii bihoreni, despre formele de manifestare a violenței în cuplu, cu privire la instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen, precum și despre drepturile și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor violenței în familie.
De asemenea, în intervalul orar 13.30 – 15.00, în Piața Unirii din municipiul Oradea, sub genericul „Oprește acum violenţa în familie, cere ajutor!”, polițiștii de prevenire bihoreni vor organiza o acțiune stradală, menită să trezească și să sensibilizeze conștiința publică cu privire la fenomenul violenței împotriva femeii, un comportament indezirabil, cu efecte negative pe termen lung.
În eveniment vor fi implicați și elevii Liceului de Artă Oradea, care vor prezenta, într-o expoziție de desene, creațiile lor cu privire la violența în familie.
Totodată, vor fi distribuite materiale cu recomandări clare despre ce putem face dacă suntem martori sau victime ale violenței, cum putem sprijini victimele violenței domestice, cum putem recunoaște și combate miturile periculoase care încurajează tăcerea și pasivitatea.
JOI, 29 MAI 2025:
Joi, 29 mai a.c., în intervalul orar 10.00 – 11.00, sub genericul „Navigăm în siguranță – Alegem responsabil mediul online!”, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității vor desfășura o serie de activități informativ preventive în unități școare din municipiul Oradea, pe tema siguranţei pe Internet a copiilor și tinerilor.
Scopul activității este informarea elevilor cu privire la principalele modalități de utilizare în siguranță a Internetului. În cadrul acțiunii vor fi dezbătute teme referitoare la siguranța pe Internet, reguli de autoprotecție în mediul virtual, despre drepturile de autor, precum și despre prevenirea traficului de persoane.
Prin astfel de activități se dorește dezvolarea gândirii critice, a responsabilității digitale și a capacității elevilor de a se proteja în fața amenințărilor online, dar și încurajarea unui comportament empatic și respectuos în comunitatea digitală.
În intervalul orar 11.00 – 12.00, sub genericul „Siguranță, la un click distanță!”, pe platoul din fața Crișul Shopping Center, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu cei ai Biroului Poliției de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea vor interacționa cu cei prezenți privind siguranța acestora în mediul on-line, despre cumpărături on-line în siguranță, cum să-și securizeze cardurile bancare, dar și despre diferite tipuri de fraude pe Internet, cărora le pot cădea victime.
De asemenea, în intervalul orar 13.00 – 15.00, la Comuniteca Oradea, polițiștii de la prevenire, alături de Fundația Comunitară Oradea vor derula Conferința „Siguranța online începe cu tine!”, un eveniment dedicat informîrii comunității, cu privire la riscurile și vulnerabilitățile pe care le presupune utilizarea Internetului, precum și oferirea unor recomandări despre securizarea activității online.
VINERI –30 MAI:
11.00 – 12.30 – sub genericul „Prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri – abordare integrată, în sprijinul comunității”, polițiștii de la prevenire, alături de cei de la siguranță școlară vor derula o activitate de informare, dedicată prevenirii consumului de droguri, adresatăm în principal, profesorilor. În cadrul activității vor fi abordate aspecte esențiale, precum efectele nocive ale consumului de droguri asupra sănătății fizice și psihice, semnele care pot indica un posibil consum, consecințele legale ale deținerii sau distribuirii de substanțe interzise.
Scopul acestei activități este de a oferi informații concrete și de a încuraja discuțiile deschise pe tema consumului de droguri, implicând specialiști, cadre didactice și consilieri școlari, în efortul comun de protejare a tinerilor.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor, având invitați reprezentanți ai unor instituții cu atribuții în domeniu.
În intervalul orar 12.00 – 13.30 – în Parcul 1 Decembrie din municipiul Oradea, va avea loc o activitate de informare și consiliere a cetățenilor cu privire la consecințele legale ale consumului de droguri.
În cadrul activității, vor fi distribuire materiale preventive și vor fi purtate discuții interactive despre riscurile pe care le presupune consumul de droguri.
mai 18, 2025 0
mai 04, 2025 0
apr. 25, 2025 0
apr. 25, 2025 0
mai 24, 2025 0
mai 23, 2025 0
mai 23, 2025 0
mai 23, 2025 0