Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
sept. 21, 2021 Adrian Popa Actualitate, Sănătate 0 1198 vizualizari
Direcția de Sănătate Publică Bihor, prin Compartimentul de Evaluarea și Promovarea Sănătății, desfășoară, în luna septembrie, Campania Siguranța pacientului, sub sloganul:
„Să cunoaștem, să prevenim, să protejăm – pentru siguranța îngrijirii sănătății mamei și nou-născutului!”
Siguranța pacientului este definită ca fiind prevenirea erorilor de practică medicală și a efectelor adverse asociate îngrijirilor de sănătate. Extrapolând, siguranța mamei și a bebelușului depind de capacitatea de a preveni și diminua orice risc asociat asistenței medicale, pentru o sarcină și o naștere sănătoasă.
Sănătatea mamei și a nou-născutului sunt importante și nu trebuie să fie condiționate de factorii socio-economici sau de condițiile de viață. Îmbunătățirea calității asistenței medicale, comunicarea cu personalul medical, respectarea indicațiilor și recomandărilor acestora, pot reduce considerabil numărul deceselor la sugari.
Scopul acestei Campanii este informarea femeilor despre siguranța îngrijirilor mamei și nou-născutului și promovarea de intervenții preventive, destinate reducerii riscurilor evitabile asociate sarcinii și îngrijirii nou-născutului.
Sarcina este un moment important. Grija cu privire la sănătatea mamei va oferi bebelușului un început sănătos în viață.
Pentru a avea o sarcină sănătoasă:
– adresați-vă medicului pentru consult pre-natal, luare în evidență și monitorizare
– respectați indicațiile și recomandările medicului în ceea ce privește: prezentarea la controalele periodice, un stil de viață sănătos cu evitarea consumului de alcool, tutun, droguri sau alte substanțe toxice care pot provoca naștere prematură sau defecte congenitale, evitarea factorilor de risc din mediul de viață și muncă, monitorizarea afecțiunilor medicale preexistente
– asigurați-vă că luați doar tratamentele recomandate de medic, strict necesare și care nu afectează dezvoltarea fătului și sănătatea mamei
– respectați un regim echilibrat al activităților și a perioadelor de relaxare, odihnă, somn
– sănătatea emoțională este foarte importantă. Cereți ajutor și veți beneficia de sprijin și consiliere de specialitate dacă aveți probleme emoționale în timpul sarcinii și după naștere sau dacă ați fost expusă la acte de violență
După naștere:
– alăptarea este foarte importantă atât pentru dumneavoastră cât și pentru nou-născut
– pentru a preveni apariția îmbolnăvirilor respectați regulile de igienă
– prezentarea la medic pentru controalele periodice necesare monitorizării creșterii și dezvoltării copilului. Protejați copilul și asigurați-vă că beneficiază de schema de vaccinare conform programului de imunizare
– informați-vă despre:
Campania din acest an are o importanță deosebită, ținând cont de contextul pandemic generat de virusul SARS-CoV-2 și de scăderea accesului la servicii esențiale de sănătate, care cresc semnificativ riscurile la care femeile și nou născuții ar putea fi expuși.
În vederea transmiterii către populație a mesajelor specifice campaniei, vă adresăm rugămintea de a mediatiza mesajele cheie precum și informațiile incluse în prezentul comunicat.
apr. 03, 2025 0
mart. 27, 2025 0
feb. 27, 2025 0
feb. 25, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0