Actualizat aprilie 12th, 2025 4:48 PM
dec. 28, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 2997 vizualizari
Cumpărată nu demult de o asociere de două firme private, CET 2 de pe str. Ogorului a început să dispară. La propriu: miercuri, 28 decembrie, printr-o explozie controlată pregătită cu multă minuțiozitate, coșul de fum înalt de 160 de metri a fost pus la pământ. Procedura a durat doar câteva secunde și a fost prevestită de un foarte scurt foc de artificii – semnalul că explozia e iminentă. Încă de pe la ora 15, în zona centralei termice dezafectate s-au adunat oamenii care au vrut să fie martorii acțiunii pirotehniștilor, acțiune care s-a lăsat cu un loc gol și cu un nor de praf. Sute de oameni de cele mai diverse vârste au urmărit acțiunea de miercuri, fie de pe „câmp” (apropiindu-se, cât de cât, de locul exploziei), fie de pe margine drumului sau urcați pe conductele termice neîngropate care trec pe acolo.
Demolarea coșului de fum a avut loc la nici 3 decenii de la darea în folosință a centralei cu nr. 2 din Municipiul Oradea, fostă sursă pentru încălzirea centrală și apa caldă din zona Nufărul. Producția de energie electrică și termică de la CET 2 s-a încheiat în primăvara anului 2002, an în care centralele de acest tip au trecut în subordinea consiliilor locale. CET 2 a fost preluat de ANAF în contul unor datorii ale Termoelectrica SA către bugetul de stat, de peste 6.000 miliarde lei vechi.
Între timp, s-a încercat de mai multe ori valorificarea centralei dezafectate de lângă șoseaua ocolitoare a Municipiului Oradea. Fără succes. În 2012, Guvernul USL promisese transerarea către administrația locală a CET 2 în vederea realizării unui parc industrial pe acel amplasament. Nu s-a materializat. Apoi, spre finalul anului 2015, în urma unei noi licitații, activul a ajuns în proprietatea companiilor Aloref Alba Iulia (deţinută de Florin Popa, specializată în colectarea şi valorificarea de fier vechi) şi Ascom International (patronată de Ştefan Boghiu).
Primăria Oradea a transmis încă de la momentul apariției veștii că CET 2 a fost vândut că nu va elibera autorizațiile de demolare decât dacă proprietarii se angajează să ecologizeze și halda de șlam aferentă fostei centrale termo-electrice. De asemenea, Municipalitatea speră să poată colabora cu deținătorii fostei CET 2 pentru ca în locul cu pricina să apară o zonă industrială prin care să continue dezvoltarea economică a urbei.
nov. 29, 2012 0
apr. 12, 2025 0
apr. 12, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 11, 2025 0