Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
mart. 05, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1956 vizualizari
Se zice că modul în care ne cinstim înaintașii arată ce fel de oameni suntem. Dacă zicala e adevărată și dacă ea poate fi aplicată și în cazul diriguitorilor municipiului, atunci Oradea nu pare să ocupe un loc foarte onorant în clasamentul orașelor care știu să-și prețuiască strămoșii.
Conducerea UDMR Bihor a fost sesizată asupra faptului că, recent, osemintele scoase în 2009 din fostele cimitire Olosig și Seleuș, care până acum au fost păstrate la Capela Orășenească din Cimitirul „Kazimir Rulikowski”, au fost depuse într-o groapă comună. Lângă o parcelă a oamenilor străzii. Diferența este că, pe când boschetarii îngropați de administrația locală beneficiază de locuri de veci individuale și de cruce, cei exhumați din cimitirele transformate în parcuri au fost tratați aproape ca la Auschwitz.
Președintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, se arată oripilat de comportamentul Administrației Domeniului Public (ADP), societatea care gestionează activitatea cimitirului. Miercuri, 5 martie, în cadrul unei conferințe de presă la fața locului, liderul udemerist a declarat că avem de a face cu „un gest inuman”. Szabo a prezentat groapa comună în care au fost depuse rămășițele pământești a peste 150 de orădeni, unii dintre cei în cauză nefiind simpli cetățeni, ci chiar oameni foarte importanți ai orașului.
Pe lângă diverși edili de la începutul secolului 20, în groapa comună a ajuns și celebrul constructor Sztarill Ferencz, autorul unei sumedenii de clădiri istorice din Municipiul Oradea. Printre ele și cel considerat simbolul principal al urbei, Pasajul Vulturul Negru. Dar de numele lui Sztarill se leagă și alte perle arhitectonice orădene: Casa Poynar, Hotel Astoria, sediul nou al Camerei de Comerț și Industrie Bihor (str. Eminescu) sau Casa Darvas-La Roche (sediul clubului FC Bihor de pe str. Iosif Vulcan). „Acești oameni, ortodocși, catolici, evrei sau reformați, au fost înhumați după tradițiile lor. Cu ani în urmă, s-a luat decizia ca cimitirele în care au fost îngropați să devină parcuri. Până săptămâna trecută, osemintele lor au fost păstrate la Capela Orășenească, iar acum câteva zile au fost aruncați într-o groapă comună”, a relatat azi Szabo Odon, regretând că totul s-a făcut „pe furiș” și că, în loc de flori și cruci, pe „mormântul” lor sunt gunoaie. „E total inuman. E ceva la care nu m-aș fi așteptat”, a menționat, extrem de afectat, politicianul maghiar, care nu ezită să spună că modul de acțiune al ADP este caracteristic pentru modul de acțiune general al administrației Bolojan.
Ca lider UDMR, dar și ca cetățean care respectă trecutul Oradiei și pe cei care au contribuit la realizarea zestrei arhitectonice a orașului (n.b.: o zestre cu care conducerea Municipalității se tot mândrește), Szabo Odon le cere celor „care au făcut acest gest incalificabil” să revină la sentimente mai bune și să repare, cât se mai poate repara, răul pe care l-au săvârșit. „Sper ca măcar de data asta să fie găsiți vinovații”, a mai declarat liderul UDMR Bihor invitându-i pe jurnaliști să pună câte un fir de floare pe mormântul comun. „Nu vreau să cred că umanitatea a murit în Oradea”, a precizat deputatul maghiar răspunzând astfel întrebării bihorstiri.ro referitoare la posibilitatea ca administrația locală să rămână insensibilă la apelul/sesizarea de azi.
Szabo a reamintit că, inițial, înainte de aprobarea proiectelor parcurilor Seleuș și Olosig (n.b.: care au presupus dezafectarea cimitirelor și care au fost susținute și de UDMR în legislatura trecută), s-a stabilit că în cele două perimetre cu pricina vor fi realizate monumente comemorative a morților care au fost înhumați acolo de-a lungul timpului. De asemenea, înțelegerea din 2009 nu a presupus reînhumare în groapă comună. De menționat că, atât Sztarill Ferencz, cât și majoritatea covârșitoare a decedaților din cimitirele Olosig și Seleuș aveau pietre funerare.
[nggallery id=2178]
Contactat pentru un punct de vedere în privința sensibilului subiect, purtătorul de cuvânt al ADP Oradea, Florin Alexandru, și-a scuzat șeful, pe directorul Liviu Andrica, acesta fiind într-o ședință la Primărie. Însă, reprezentantul fostei RAPAS a promis că urmează ca șeful mare să fie informat despre subiectul care îi interesează pe jurnaliști, urmând ca instituția să transmită o reacție legată de temă.
UPDATE – Florin Alexandru, purtătorul de cuvânt al ADP, ne-a informat telefonic că șeful său, Liviu Andrica, nu a considerat necesară emiterea unui comunicat prin care să răspundă criticilor și acuzelor deputatului Szabo Odon. Potrivit unei declarații a lui Andrica, dată pentru Jurnal bihorean, nu ar fi vorba despre peste 150 de persoane ale căror oseminte au fost reînhumate în groapa comună, ci despre „doar” 63. De asemenea, directorul general al ADP pare foarte mândru de felul în care a decis să rezolve problema eliberării spațiului de la Capela Orășenească: „Eu aşa am considerat că trebuie făcut şi acum consider la fel”, a declarat Liviu Andrica pentru sursa citată.
apr. 03, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 25, 2025 0
mart. 24, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0