Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
ian. 31, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 2079 vizualizari
Situația zăcământului Ochiul Mare este îngrijorătoare nu doar din cauza lipsei unui mediu adecvat pentru nufărul termal din Băile 1 Mai, ci și pentru că, având în vedere ceea ce se întâmplă, cele două specii endemice din Rezervația Pârâul Pețea aproape că au dispărut iremediabil. Este vorba despre Roșioara lui Racoviță și despre melcul termal (foto – peterlengyel.files.wordpress.com).
Noroc cu finanțarea obținură de custodele rezervației, Muzeul Țării Crișurilor (MTC), din partea fundaţiei The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund (MBZSCF) din Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite). Partenrii MTC în proiectul de salvare a celor două specii au fost Universitatea „Szent István” din Gödöllő (Ungaria) şi Acvariul Galaţi (Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi). Misiune îndeplinită! Ambele viețuitoare au putut fi reproduse în captivitate și supraviețuiesc acum în acvarii așteptând refacerea habitatului lor natural.
Potrivit responsabilului de proiect, muzeograful orădean Adrian Gagiu, „creşterea în acvarii a fost un succes, animalele s-au adaptat bine la condiţiile din captivitate”. În perioada 17 februarie – 30 mai 2014, roşioara termală a depus tot mai multe icre, procesul fiind declanșat de scăderea gradată şi temporară a temperaturii apei de la 28 ºC la 23 ºC sau de inducţie hormonală (injecţii cu hormoni de crap). Gagiu menționează că la Universitatea din Gödöllő s-a realizat şi conservarea unor probe de lapţi în azot lichid, păstrate ca bancă de gene pentru fertilizări in vitro în cadrul proiectului şi eventuale fertilizări ulterioare. Proiectul finanțat de fundația din Emiratele Arabe Unite a generat, într-o primă fază, un total de peste 5.000 de pui de roşioară termală. „O parte dintre aceştia (820 de indivizi) au fost eliberaţi în Ochiul Mare în 18 aprilie 2014, după obţinerea aprobărilor necesare de la Academia Română, Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice şi APM Bihor. Din păcate însă, scăderea nivelului şi a volumului apei din lac s-a accentuat şi în sezonul cald pentru prima oară în 2014, ceea ce a compromis obiectivul de consolidare a populaţiei naturale prin aport de indivizi obţinuţi în captivitate”, se arată într-o informare redactată de MTC.
Referitor la melcul termal, reproducerea a fost mult mai limitată, „specia fiind mai sensibilă şi încă şi mai puţin cunoscută”, spun specialiștii. La Gödöllő a putut fi consemnată prima reproducere în captivitate a acestei specii, la 8 decembrie 2013. Au rezultat 70 de descendenţi, dar, din februarie 2014, o mortalitate masivă le-a venit de hac. „O a doua serie de descendenţi (15 exemplare) s-a observat la Universitatea din Gödöllő din 20 mai 2014. S-a studiat comparativ morfologia cochiliilor din Ochiul Mare, a indivizilor capturaţi şi a descendenţilor obţinuţi în captivitate, constatându-se unele diferenţe faţă de populaţia din trecut, probabil din cauza degradării habitatului”, mai transmite Adrian Gagiu.
La începutul lunii octombrie 2014, au fost colectați din Ochiul Mare ultimii supravieţuitori ai roşioarei termale (din habitatul natural): 50 de juvenili. Acum, aceștia sunt ţinuţi în acvariul de la MTC alături de adulţi. Specialiștii susțin că „nu s-au mai găsit exemplare vii de M. Parreyssii (melcul termal), astfel că în prezent cele două specii endemice sunt dispărute din natură, fiind reprezentate numai de indivizii ţinuţi în acvarii la MTC, Galaţi, Gödöllő, Budapesta şi Viena”. Reprezentanții Muzeului trag din nou un semnal de alarmă și spun că „până ce habitatul natural din rezervaţie nu va fi reconstituit şi nu se vor aplica permanent de către autorităţile competente măsurile legale de gestionare şi control asupra extracţiei apei termale din zăcământul Oradea-Felix-1 Mai pentru a se menţine funcţionarea durabilă a ecosistemului din rezervaţie (dar şi a staţiunilor), singura şansă de supravieţuire a acestor două specii este menţinerea şi reproducerea lor în captivitate, cu riscurile şi eforturile de rigoare”.
Reamintim că finanţarea proiectului ştiinţific şi de conservare, obținută în 2013 din partea fundaţiei The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund a fost folosită pentru menţinerea în captivitate a unor indivizi din cele două specii endemice şi aproape deloc studiate, cercetarea şi reproducerea lor în acvarii pentru a se asigura o rezervă de indivizi prin care să se evite dispariţia acestor specii, precum şi introducerea în mediul natural (după remedierea situaţiei din rezervaţie) a descendenţilor obţinuţi. Suma primită de MTC a fost de 13.000 de dolari americani.
apr. 04, 2025 0
apr. 03, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 25, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0