Actualizat aprilie 3rd, 2025 12:43 PM
iul. 19, 2012 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 0 1456 vizualizari
În cadrul concursului de proiecte „Împreună pentru fiecare”, inițiat de Rompetrol, în acest an, două proiecte orădene au fost selectate pentru a fi finanțate. În primul rând, este vorba despre un mai vechi proiect privind un heliport, acesta urmând a fi realizat la Spitalul Județean și fiind menit a reduce mult timpul în care un pacient în stare gravă ajunge la bordul elicopterului SMURD chemat să transporte la un alt centru medical. Al doilea proiect orădean selectat este cel al sistemului prin care aparținătorii celor internați la Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) vor putea primi și oferi infirmații, inclusiv printr-un site online special, despre persoana internată. Referitor la proiectul heliportului, dr. Hadrian Borcea, șeful UPU Oradea și SMURD Bihor, cel care a promovat proiectul în concursul Rompetrol, subliniază mai ales că, în acest moment, un pacient care necesită transport cu elicopterul trebuie transportat 10 km pana la Aeroportul Oradea. „Transferul terestru, suplimentar în acest caz, implică riscuri asupra pacientului cum ar fi: echipaj cu medic indisponibil, manevre de decuplare și cuplare la sistemele de menținere a vieții, riscuri de siguranță rutieră”. De asemenea, dr. Borcea a explicat în motivarea proiectului trimis că „acest transfer terestru de la spital la aeroport crește durata transferului pacientului cu aproximativ 40 – 45 minute”. Astfel, existența unui heliport în locul în care sunt aduse automat persoanele grav rănite va elimina total transferul terestru al pacientului de la spital la aeroport și implicit riscurile asociate. Totodată, potrivit calculelor, timpul de transfer al pacienților critici de la Spitalul Județean la centrele regioanle se va reduce și el cu până la 30 de minute, crescând șansele de aplicare în timp util a procedurilor și tratementelor medicale la pacienții în stare critică. În privința proiectului al doilea declarat câștigător, „Comunicare în Urgență”, acesta va fi implementat la UPU. Grație acestui sistem va fi eliminată lipsa comunicării de informații minime către însoțitori/aparținatori (ex.: numele medicului curant, faza de evaluare în care se află, diagnostic prezumtiv, timp estimat de evaluare și tratament, finalitate – internare, transfer la un alt spital sau externare – precum și alte informații care pot fi oferite despre pacient. Se dorește ca sistemul de informare aferent să fie disponibil și pe un portal online. Concret, potrivit datelor oferite pe site-ul concursului de proiecte, în cazul în care există o victimă a unui accident rutier produs în județul nostru, iar victima adusă la UPU este din alt județ, rudele persoanei se vor putea informa prin intermediul portalului cu privire la stadiul evaluării medicale a accidentatului.
În 2012 s-a derulta a 4-a ediție a programului naţional de responsabilitate socială „Împreună pentru fiecare”, lansat de Rompetrol. Acesta este destinat dezvoltării comunităţilor locale și a generat deja 55 de proiecte în domeniul sănătății și cel al protecţiei mediului. Depunerea proiectelor în anul curent s-a derulat în perioada 2 apilie – 20 mai. Potrivit paginii web a concursului de proiecte, programul are două categorii de buget: de 45.000 lei şi 90.000.
Câştigătorii au fost desemnaţi pe baza unui vot public prin intermediul mediului online (Facebook si website, cu pondere 25%) şi a unui juriu compus din reprezentanţi Rompetrol şi specialişti din mediul ONG (cu pondere de 75%). La evaluarea proiectelor s-a ținut cont de motivaţia socială şi impactul local (numărul persoanelor influenţate de problema respectivă, numarul voluntarilor din comunitate care se pot implica în soluţionarea problemei). Proiectul heliportului de la Spitalul Județean a primit nota 4,96, iar cel privind sistemul de comunicare de la UPU a fost notat cu 4,82. Conform regulilor impuse, inițiatorii proiectelor trebuie să stabileasca un parteneriat cu autorităţile locale şi să dovedească angajamentul comun pe termen lung pentru dezvoltarea şi păstrarea rezultatelor proiectului ce face subiectul aplicaţiei. Implementarea proiectelor selectate va trebui să se facă până la sfârşitul lunii octombrie 2012. Reamintim că în Bihor „funcționează” deja un proiect salvator finanțat de Rompetrol și anume cel prin care echipajele de Descarcerare de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” pot acționa asistați computerizat, evitând să piardă timp sau ca oamenii să fi expuși inutil la pericole în timpul intervențiilor. Sistemul a fost prezentat în noiembrie 2011 (link) și a fost achiziționat din bani oferiți de Rompetrol, tot în urma unui concurs de proiecte (la care ca participat SARTISS).
dec. 11, 2024 0
iul. 08, 2024 0
dec. 11, 2023 0
oct. 11, 2023 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0