Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
nov. 13, 2013 Andrei Şandor Învăţământ 0 1899 vizualizari
Mobilizare aproape incredibilă în rândul studenților de la Universitatea din Oradea, care s-au alăturat acțiunii naționale de proteste stradale menite a atrage în mod real atenția Guvernului că fără bani serioși nu se poate face Educație serioasă. În urmă cu un an, actualii guvernanți căutau voturi inclusiv pe la studenți, promițând marea cu sarea și criticând fosta Putere portocalie (PDL) pentru modul în care a tratat Învățământul în general.
Studenți și profesori, împreună
La un an de la câștigarea cu surle și trâmbițe a alegerilor parlamentare și la aproape un an și jumătate de la preluarea Puterii, nici USL nu pare să fi găsit resursele necesare pentru a calma spiritele în rândul tinerilor și al cadrelor didactice. La Oradea, spre exemplu, alături de studenți s-au aflat președintele Senatului universitar, Sorin Curilă, dar și prorectorul Simona Trip. Cei doi s-au „pierdut” pe drum, însă a rămas alături de tinerii protestatari profesorul Marius Țepelea (de la Facultatea de Teologie Ortodoxă).
Pentru 6%
Alaiul de aproximativ 150 de studenți și-a făcut marșul promis, sub paza Jandarmeriei, trecând pe str. Avram Iancu și prin Piața Unirii, ajungând pe corso și oprindu-se pentru aproximativ 20 de minute în fața sediului Instituției Prefectului. Pe tot parcursul marșului, studenții (care au fost înzestrați cu bannere, cu drapelul național, cu afișe și cu portavoce) au scandat lozinci pro-Educație și anti-guvernamentale și au cântat versuri adaptate cauzei lor. „Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acas, până nu ne finanțați educația noastră”, „Educația salvează nația”, „Vrem o școală pentru toți, nu Guvern de mafioți” și „Legea respectați, 6 alocați” (referire la prevederea din Legea 1 din 2011, care spune în mod clar că Educației trebuie să-i fie alocate 6 procente din PIB) – acestea sunt principalele lozinci pe care toți orădenii care s-au regăsit pe traseu le-au putut auzi foarte clar.
Chetă în borcan
În Parcul Traian, tinerii au format un cerc, și-au rearanjat bannerele și au continuat scandările, dar nimeni din Prefectură nu s-a arătat interesat/impresionat de manifestație. Punctul culminant al popasului din fața sediului reprezentantului Guvernului în Bihor a fost o chetă pentru Educație, studenții aruncând fise într-un borcan. Adică au prezentat în mod extrem de plastic modul în care politicienii alocă bani Învățământului pentru care, mai ales în perioade de campanie electorală, varsă (la figurat) lacrimi de crocodil.
Colateralul Szabo
Încolonați pentru a porni înapoi spre Universitatea din Oradea, studenții au avut ocazia să își verse supărarea asupra deputatului Szabo Odon, care s-a nimerit să iasă cu mașina de la Consiliul Județean (aceeași clădire cu Prefectura). Parlamentarul a avut, așadar, șansa de a fi huiduit de tinerii de la Universitatea din Oradea, fără să fi avut vreo vină (directă) pentru subfinanțarea sistemului.
Potrivit principalului organizator al manifestației de miercuri, Roland Olah, în cazul în care nici după aceste acțiuni stradale nu vor fi luate măsuri pentru ca în 2014 Educația să primească bani conform legii în vigoare, urmează și alte proteste. Studenții nu exclud nici greva generală.
httpvhd://youtu.be/P1R_nn6rEBU
Pe scurt
Manifestanții din 13 noiembrie solicit Guvernului următoarele: să aloce 6% din PIB pentru educație, să crească finanțarea de bază a universităților până la valoarea ei din 2008, să crească subvenția cămine-cantine cu 30%, să crească fondul de burse cu destinație clară către bursele sociale și să existe investiții reale în centrele de consiliere și orientare în carieră și o metodologie care să definească normele de funcționare a acestora.
[nggallery id=2000]
nov. 18, 2024 0
nov. 11, 2024 0
nov. 07, 2024 0
nov. 06, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 12, 2024 0