Actualizat aprilie 2nd, 2025 1:42 PM
mart. 28, 2017 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 0 3184 vizualizari
1,5 milioane de euro de la Banca Mondială (BM) pentru extinderea şi modernizarea Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul Judeţean de la Oradea. A fost prima veste „medicală” din conferinţa de presă de marţi, 28 martie, susţinută de directorul general al unităţii, dr. Gheorghe Carp. Acesta a prezentat proiectul arătând că, în 2017, la UPU au fost 150.000 de prezentări. Adică de vreo 5 ori mai multe decât atunci când a fost dat în folosinţă Staţionarul 1, pe la mijlocul anilor 80. Prin urmare, cu un volum de muncă mult crescut, ar fi nevoie de o extindere a zonei destinate UPU.
„Oradea a fost pe primul loc, de 3 ani de zile, în acest program al BM. Din fericire s-a demarat. Ştim că avem nevoie de spaţii, în special spaţii hoteliere mai bune în spital. Am hotărât să încercăm ca la etaj să mai facem un etaj şi jumătate, ca să putem muta anumite servicii (farmacia, sterilizarea şi laboratorul) în această nouă clădire”, spune Carp. Proiectul nu va fi, însă, doar unul rezervat strict pentru Urgenţe. Partea nouă a imobilului va cuprinde şi un amfiteatru de 175 de locuri pentru studenţii de la Medicină, cu vestiare cu tot. Întreaga investiţie gândită de şeful Spitalului Judeţean trece de 4 milioane de euro, dar BM finanţează doar partea de UPU (construcţie şi dotări) pentru care dă cele 1,5 milioane de euro deja amintite. Restul va veni de la administraţia locală. Aparent, Gheorghe Carp l-a convins pe primarul Ilie Bolojan în vederea susţinerii cu bani de la buget a restului de 2,5 – 3 milioane de euro. „Împreună cu Municipalitatea putem asigura fondurile necesare pentru extindere”, a menţionat managerul. Potrivit dr. Carp, particularitatea construcţiei de la Oradea va consta în faptul că în incinta ei va funcţiona şi primul laborator robotizat dintr-un spital public din România. De asemenea, farmacia va avea un sistem extrem de modern de gestionare / eliberare / mişcare a medicamentelor, precum în marile magazeine, cu transport computerizat şi eficienţă maximă în livrare. E nevoie de modernizare şi pentru sterilizarea centrală, mai adaugă directorul Spitalului Judeţean, asta şi datorită complexităţii dotărilor pe care le are unitatea medicală pe care o conduce.
O a doua etapă de extindere a clădirii principale a Spitalului Judeţean de pe str. Gheorghe Doja va viza zona de la actuala intrare principală. Acolo, intenţia este de a lărgi zona de primire. O construcţie nouă, aşadar, la parterul căreia vor fi, probabil, o cafenea, o farmacie şi un magazin de instrumente / accesorii medicale. De asemenea, după cum a explicat managerul Carp, la etajul I s-ar transfera întregul Ambulator (Policlinica) de pe str. Louis Pasteur (de lângă Staţionarul 2 – Spitalul vechi), iar la etajul II ar „locui” administraţia unităţii medicale.
În planurile privind această extindere a Spitalului Judeţean figurează, la nivelul 4 (etajul III), o nouă secţie de Terapie Intensivă „care să corespundă exigenţelor secolului XXI”. Gheorghe Carp (foto) spune că e musai o asemenea variantă pentru modernizarea de la ATI deoarece clădirea originală nu mai are cum să fie modificată: e construită pe diafragme şi nu pot fi sparţi pereţi, decin secţia nu poate fi updatată pe „soclul” actual. Proiectul concret pentru noua secţie există deja. Până în toamnă va fi elaborat un studiu de fezabilitate, precum şi un proiect tehnic pentru întreaga nouă clădire descrisă. Ca surse de finanţare posibile, managerul Carp ia în calcul şi fondurile europene. Dacă şi această extindere va fi realizată, directorul spune că procesul de modernizare a Spitalului Judeţean de la Oradea va putea fi considerat încheiat.
feb. 21, 2025 0
iun. 10, 2023 0
sept. 18, 2022 0
apr. 06, 2022 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0