Actualizat ianuarie 27th, 2025 5:57 PM
aug. 01, 2023 Adrian Popa Actualitate 0 1424 vizualizari
Luni, 31 iulie, în urma investigațiilor efectuate de polițiștii Serviciului Rutier – Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au identificat un bărbat de 36 de ani, din comuna Frumosu, județul Suceava, bănuit că ar fi fost implicat într-un accident rutier, produs în cursul aceleiași zile, în jurul orei 16.20, pe raza localității bihorene Palota.
Polițiștii îl bănuiesc pe acesta că, în timp ce conducea o autoutilitară, pe drumul județean 797, în afara localității Palota, într-o curbă la dreapta, în condiții ce urmează a fi stabilite din cercetări, ar fi pătruns pe sensul opus de circulație, unde a intrat în coliziune laterală cu un autoturism, condus din sens opus de un bărbat de 33 de ani, din municipiul Oradea, județul Bihor.
După producerea accidentului rutier, conducătorul autoutilitarei ar fi părăsit locul accidentului fără încuviințarea poliției, fiind depistat la scurt timp de polițiștii bihoreni, pe raza municipiului Oradea.
În urma testării cu aparatul etilotest, s-a constatat că bărbatul de 36 de ani prezenta o concentrație alcoolică de 1,13 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Celui în cauză i-au fost prelevate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În urma accidentului rutier, bărbatul de 33 de ani a suferit leziuni, pentru îngrijirea cărora s-a prezentat, ulterior, la spital.
În cauză a fost întocmit dosar penal, iar în urma adminsitrării probatoriului, polițiștii Serviciului Rutier au dispus reținerea, pentru 24 de ore, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, față de bărbatul de 36 de ani.
Polițiștii Serviciului Rutier Bihor continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, pentru stabilirea cauzei și împrejurărilor producerii accidentului rutier, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului fără încuviințarea poliției și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.
*
ÎN ATENȚIA CONDUCĂTORILOR AUTO:
Închisoare cu executare pentru cei care sunt implicați în accidente rutiere mortale, în timp ce conduc sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără permis.
La data de 13 iulie, a intrat în vigoare Legea nr. 213/2023 pentru completarea art.91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.
Potrivit noii reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:
– nu deținea permis de conducere;
– deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
– a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
– a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substantelor psihoactive.
LINK VIDEO CAMPANIE PREVENTIVĂ PENTRU REDUCEREA ACCIDENTELOR RUTIERE PROVOCATE PE FONDUL CONSUMULUI DE ALCOOL SAU DE SUBSTANȚE PSIHOACTIVE:
https://mab.to/t/VkdaYdchkVh/eu1
*
A T E N Ț I E !
Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv!
Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice.
Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui conducător auto: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.
Legislația rutieră prevede pentru conducătorii auto depistați la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur în aerul expirat o sancțiune contravențională cu 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, iar pentru cei care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat, fapta va fi încadrată ca infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.
Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise!
*
Recomandări ale polițiștilor rutieri bihoreni, privind obligațiilor pe care le au și riscurile la care se expun conducătorii auto implicați în accidente rutiere, în cazul în care părăsesc locul accidentului:
În situația în care sunt implicați în evenimente rutiere din care au rezultat vătămări corporale, chiar dacă rănirile sunt ușoare, în conformitate cu prevederile art. 338 din Codul Penal, conducătorii auto au obligația de a nu părăsi locul accidentului fără încuvințarea polițiștilor.
Părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliției, de către conducătorul vehiculului implicat într-un accident de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, ori fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
Pentru a nu vă expune riscurilor, chiar dacă victima părăseşte locul faptei, anunţați imediat evenimentul la numărul unic de urgență 112 și la cea mai apropiată unitate de poliţie.
Potrivit prevederilor legale, în cazul în care în urma unui accident de circulație a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății unei persoane, conducătorul auto este obligat:
– să ia măsuri de anunțare imediată a poliției,
– să nu modifice sau să șteargă urmele accidentului,
– să nu părăsească locul faptei.
În plus, conducătorul auto ori persoana care are cunoștință de producerea unui astfel de accident este obligată să anunțe de îndată Poliția și să apeleze numărul național unic pentru apeluri de urgență 112.
ian. 27, 2025 0
ian. 20, 2025 0
ian. 14, 2025 0
ian. 09, 2025 0
ian. 27, 2025 0
ian. 27, 2025 0
ian. 27, 2025 0
ian. 27, 2025 0