Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
aug. 30, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 2394 vizualizari
În ședința de azi, 30 august, a Consiliului Local Oradea a fost ca la Bac: majoritatea „candidaților” au fost respinși. Este vorba despre proiectele de hotărâre care, pentru a fi adoptate, necesitau minimum 18 voturi. Cum din grupul PNL au lipsit 4 consilieri, situația a fost de așa natură încât Opoziția a putut bloca aceste proiecte. Dar nu în mod unitar, căci PSD și UDMR au participat, totuși, la votarea anumitor astfel de proiecte. Nimeni nu a înțeles algoritmul. Singura constanță din partea celor 5 consilieri PSD (care, la un moment dat, au rămas 4 după plecarea din sală a lui Aurel Mohan) a fost împotrivirea la controversatele donații de teren în scop de drum public. Încă de la început de mandat, consilierul Adelina Coste a precizat că social-democrații nu vor fi pentru niciun asemenea proiect.
Așa se face că ordinea de zi care a cuprins 105 puncte a fost pur și simplu decimată în ceea ce privește votul final. E drept că, spre deosebire de alte ședințe, de data asta pe borderou au apărut extrem de multe proiecte cu 18 voturi. Doar un număr neglijabil de astfel de proiecte au putut fi adoptate. Potrivit fostului viceprimar Huszar Istvan, grupul UDMR a ales să protesteze prin atitudinea de azi împotriva modului în care Executivul a tratat 3 propuneri de proiecte de hotărâre. Depuse săptămâna trecută, potrivit lui Huszar, ele nu au fost băgate în seamă. Este vorba inclusiv despre unul care viza revenirea asupra posibilității de demolare de case pe str. Avram Iancu, subiect care agită în continuare spiritele în rândul orădenilor vechi, varianta lărgirii străzii respective apărând în Planul Urbanistic General aprobat recent de majoritatea PNL din Consiliul Local Oradea.
Marți, 30 august, pe lângă proiectele ce vizează donațiile de teren deja amintite, consilierii PSD (foto) și UDMR au trântit și lista stațiilor taxi din oraș, proiectele vizând vânzări de terenuri, planuri de amplasament și de delimimitare de imobile, dar și demararea procedurii de transmitere din domeniul public al statului în domeniul public al Municipiului Oradea a unor imobile (peste 61.000 mp) în zona Șoselei Borșului în vederea pregătirii Centrului Intermodal. Desigur, primarul Ilie Bolojan, care a urmărit, parțial, cu zâmbetul pe buze voturile contra ale Opoziției, s-a încrâncenat nițel și a atras atenția că prin atitudinea consilierilor UDMR și PSD, mai mulți cetățeni ai urbei sunt blocați în demersurile lor de a-și construi case. De asemenea, edilul-șef a precizat că există și riscul ca proiectul Centrului Intermodal să fie compromis. „Suntem legați de timp”, a explicat Bolojan încercând să sublinieze că documentele necesare vor trebui redactate și depusă în funcție de anumite termene, iar din cauza unei „prostii” cu alură politică interesul Oradiei este pus între paranteze. De asemenea, vizibil supărat, primarul le-a cerut subordonaților săi să înștiințeze cetățenii afectați de voturile negative de azi cu privire la grupurile de consilieri din cauza cărora nu pot fi construite casele cu pricina.
Prins de valul trântirilor marca PSD/UDMR, înainte de votarea a două proiecte aferente reabilitării Casei Darvas / Laroche, Ilie Bolojan a cerut cuvântul și le-a spus aleșilor locali că „dacă aceste proiecte nu trec, se ratează finanțarea externă”. Noroc că secretarul Ionel Vila l-a informat că nu era nevoie decât de 14 voturi în cazul celor două materiale de pe ordinea de zi. Șeful Primăriei a promis că va mai fi o ședință extraordinară la început de septembrie, atunci când grupul PNL va fi complet (18), iar proiectele respinse azi vor fi adoptate în mod cert. Pe de altă parte, Bolojan a precizat că înțelege și acceptă blocarea anumitor proiecte care au iz politic, însă nu poate înțelege situația de azi când „s-a votat haotic”.
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
iul. 10, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0