Actualizat aprilie 3rd, 2025 10:10 PM
iun. 11, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 2616 vizualizari
Cuvinte grele și chiar acuzatoare la adresa populației Oradiei, care nu a mișcat niciun deget în timp ce evreii erau deportați la Auschwitz (n.b.: cu menţiunea că au fost cazuri în care, cu riscul de a fi executaţi pe loc, oamenii au ascuns şi salvat familii întregi de evrei orădeni). Acestea, dar și diverse pilde, nedumeriri și referiri la cele 10 porunci au putut fi auzite în după amiaza zilei de 11 iunie, în Sinagoga Ortdodoxă de pe str. Mihai Viteazul, lăcaș de cult care urmează să fie redat circuitului religios și celui turistic al orașului. Asta după mai mulți ani de lucrări de renovare / reabilitare și după aproximativ un deceniu de la ultima acțiune confesională care a avut loc în incinta clădirii frumoase din vecinătatea Palatului Ullman. După cum a precizat liderul comunității evreiești din Oradea, Felix Koppelman, imobilul construit la finele secoului 19 încă nu e în perfectă stare, dar lucrările vor fi încheiate cel târziu în 2018.
Motivul principal pentru care s-a decis ca azi, 11 iunie, să aibă loc un eveniment în clădire este momentul comemorării victimelor Holocaustului. Totul a făcut parte din programul Keshet X, al cărui invitat special a fost dr. Aser Erenfeld, orădean care acum e prim-rabin al comunității evreilor din Debrecen și care e profesor universitar la Universitatea din Ierusalim. În cadrul manifestării de la Sinagoga Ortodoxă, participanții – în număr de câteva zeci, „ca în familie”, după cum a remarcat Koppelman – au putut asista și un recital coral, cu cântece evreiești caracteristice diverselor sărbători, dar mai ales la aprinderea unui număr de 6 lumânări în memoria celor care au pierit în cel de-al II-lea Război Mondial. Câteva persoane care au supraviețuit Holocaustului au avut prioritate la aprinderea lumânărilor, finalul fiind unul simbolic: o fetiță a fost rugată să se ocupe de ultima flacără, în semn că evreii privesc cu încredere spre viitor, indiferent de cât de mult au suferit în trecut.
Comunitatea Evreilor din Oradea a imortalizat evenimentele de azi și a chemat toți participanții la o poză finală de grup. De asemenea, înainte de a servi împreună masa pregătită la sediul de pe str. Mihai Viteazul, toți cei care au fost azi la sinagogă au fost martorii comemorării la monumentul de lângă lăcașul de cult, în curtea imobilului în care funcționează o parte a Școlii „Nicolae Bălcescu”. Acolo, sub „bagheta” prim-rabinului Erenfeld, evreii au rostit câteva rugăciuni.
iul. 25, 2017 0
mai 18, 2017 0
oct. 26, 2016 0
iul. 29, 2016 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0