Actualizat noiembrie 24th, 2024 10:54 PM
nov. 23, 2011 Andrei Şandor Actualitate, Învăţământ 0 1894 vizualizari
Perioadă cu „extaz” și cu „agonie” pentru Cornel Antal, rectorul Universității din Oradea (UO). După laudele ministeriale generate de implicarea sa în rezolvarea problemei diplomelor false, universitarul orădean primește un bobârnac din partea Alianței pentru o Românie Curată (ARC).
Conform unui top alcătuit și publicat pe pagina electronică a ARC, șeful UO ar fi unul dintre mogulii de la instituțiile de învățământ superior din țara noastră. Clasamentul dorește să evidențieze averile strânse de rectorii greu de schimbat din ultimii 20 de ani, dar și pe cei care conduc unități devenite scene ale unor „scandaluri de mare amploare la alegerile universitare din trecut şi, nu în ultimul rând, instituţiile de învăţământ superior clasate pe ultimele locuri în Topul integrităţii universităţilor”. Numele lui Cornel Antal (foto) se află lângă personaje notorii în materie de incompatibilitate și de situații de conflict de interese, dar și de rectori cu adevărat susceptibili de acte de corupție. Însă, spre deosebire de colegii săi moguli, referitor la rectorul de la UO, cei de ARC nu au putut menționa niciun fel de lipsă de transparență sau vreo chestiune care se poate încadra în domeniul problemelor de integritate. „Ales inițial rector în iunie 2007, pentru a continua mandatul rămas neterminat de fostul rector, Teodor Maghiar, demis din funcţie din cauza dosarului de corupţie cu diplome false; alegerile din 2007 au fost iniţial invalidate de Ministerul Educatiei şi au fost repetate, înscriindu-se trei candidaţi. Antal a obţinut cele mai multe voturi. În 2008 s-au organizat din nou alegeri, de data aceasta Antal a fost singurul candidat”, se arată în centralizarea rectorilor-mogul realizată de ARC. În top apare și situația veniturilor rectorului de la UO: în 2010, rectorul a încasat un total de 100.296 lei (activităţi didactice şi administrative + activităţi de cercetare). Referitor la averea declarată, rectorul Cornel Antal apare în clasamentul ARC cu un teren intravilan şi o casă în Oradea. Totodată, șeful UO a contractat două credite bancare în 2011: unul de refinanţare (60.000 de lei) și unul de 15.000 de lei.
Companie „selectă” pentru Antal
Celelalte nume prezente pe „lista neagră” (link) întocmită de Alianța pentru o Românie Curată sunt: Ecaterina Andronescu – rector al Universității Politehnice București, Florian Popa de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Ștefan Diaconescu – Universitatea de Ștințe Agronomice și Medicină Veterinară București, Constantin Oprean – Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Ioan Pânzaru – Universitatea din București, Paul Dobrescu – Școala Națională de Științe Politice și Administrative, Vasile Astărăstoae – Universitatea de Medicină și Farmacie de la Iași, Iosif Ștefan Drăgulescu – Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara, Nicolae Robu – Universitatea Politehnică Timișoara, Andrei Marga de la Universitatea „Babeș/Bolyai” din Cluj-Napoca, Adrian Gorun de la Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, Lizica Mihuț – Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Doina Frunzăverde – Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița și Valentin Nedeff – Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău.
nov. 19, 2024 0
nov. 18, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 07, 2024 0
nov. 24, 2024 0
nov. 24, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0