Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
feb. 24, 2012 Florin Coman Actualitate 0 1176 vizualizari
Salvatorii montani din cadrul Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Bihor trag un semnal de alarmă: “suta îngrijorătoare”.
Ei au emis un comunicat de presă prin care atrag atenția că în Bihor, de la începutul anului și până în prezent, adică în aproximativ 50 de zile, s-a atins recordul de 100 de accidente. În medie, asta înseamnă două accidente pe zi!.
“ Îngrijorătoare este şi incidenţa crescută a accidentărilor care au consecinţe medicale grave”,se arată în comunicat.
“Cea mai mare sursă generatore de accidente o reprezintă ignoranţa multora dintre beneficiarii direcţi ai serviciilor noastre, cei care abordează muntele ca destinaţie de vacanţă sau ca locaţie de exercitare a unei pasiuni mai mult sau mai puţin sportive”, spun salvamontiștii.
“Mulţi ignoră importanţa utilizării unor schiuri perfect funcţionale şi a necesităţii efectuării reglajelor legăturilor. Alţii îşi supraevaluează priceperea şi experienţa şi abordează porţiuni de pârtie cu un grad de dificultate superior”, se mai arată în comunicatul emis.
Pe lângă faptul că asigură asistență permanentă lucrări în vederea menţinerii funcţionale a reţelei de trasee turistice montane şi a amenajărilor de siguranţă și emit periodic avertismente, salvatorii montani sfătuiesc orădenii să respecte recomandările pentru schiori, mai ales că la schi s-au produs majoritatea incidentelor.
Astfel, turiștii sunt rugați să verifice starea tehnică a echipamentului de schi şi snowboard, să fie atenţi la traficul schiorilor aflaţi în aval, în mod special în zonele cu inclinaţie mare, să evite efectuarea coborârilor cu viteză excesivă. De asemenea, accesul pe pârtiile de schi este permis numai celor care posedă echipament complet de schi, inclusiv dispozitive de oprire a schiurilor în cazul în care acestea se desprind din legături, accesul cu sania, ski-bobul sau alte dispozitive asemenătoare, pe traiectul pârtiilor de schi este strict interzis şi se sancţionează conform legii. Se recomandă utilizarea unor căşti de protecţie, în special de către schiorii de vârstă minoră, care trebuie atent supravegheați. Este interzisă utilizarea de mijloace de alunecare improvizate (folii de plastic, saltele tip “izolier”, capace WC), accesul pe pârtiile de schi şi săniuş al persoanelor în stare de ebrietate este interzis.
Suprafeţele schiabile neomologate nu se supun reglementărilor legale în vigoare. Ca atare nu poate fi evitată sau sancţionată prezenţa concomitentă a schiorilor, snowboard-erilor, a practicanţilor de săniuş sau utilizatorilor de alte mijloace de alunecare, inclusiv a celor improvizate, pe suprafaţă schiabilă. Această utilizare în comun a aceleaşi suprafeţe prezintă un risc substanţial de producere a unor accidentări. Prezenţa în perimetrul acestor suprafeţe a unei instalaţi tip teleschi, baby-skilift etc, nu înseamnă neapărat că această pârtie este omologată.
Deplasarea cu ATV-uri şi/sau snowmobile, în perimetrul pârtiilor de schi şi săniuş, este strict interzisă, cu excepţia celor care aparţin echipelor Salvamont, Jandarmerie montană şi personalului de întreţinere a pârtiei şi instalaţilor care o deservesc.
oct. 21, 2024 0
apr. 08, 2024 0
ian. 30, 2024 0
ian. 11, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0