Actualizat mai 2nd, 2025 10:14 PM
mai 02, 2025 Adrian Popa Actualitate 0 94 vizualizari
Pe timpul minivacanței de 1 Mai, peste 200 de pompieri militari bihoreni sunt zilnic la datorie, pregătiți să intervină în orice moment, pentru salvarea vieților și bunurilor cetățenilor, precum și pentru protejarea mediului înconjurător, forțele și mijloacele de intervenție fiind suplimentate în cazul producerii unor evenimente de amploare.
Pentru preîntâmpinarea situațiilor de urgență, Inspecția de Prevenire a Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor desfășoară în această perioadă, controale la unități turistice, activități în cadrul cărora, pompierii verifică modul în care sunt respectate normele de apărare împotriva incendiilor, urmărind în mod special, înlăturarea cauzelor potenţial generatoare de incendiu, menținerea liberă a căilor de evacuare, dotarea cu stingătoare și instruirea personalului unităților turistice pentru intervenţia în caz de incendiu. Controalele la unități turistice din întregul județul vor continua pe tot parcursul lunii mai.
Răspunsul la urgențe medicale și accidente rutiere va fi asigurat la nivel județean, de cele 11 echipaje ale SMURD Bihor, din care 10 echipaje de pompieri militari paramedici, cu 10 ambulanțe de tip B2 și două autospeciale pentru transport victime multiple, de echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, cu două unități de terapie intensivă, din care una cu specific neonatologic și cu autospeciala medicului de urgenţă și de cele 12 echipaje de descarcerare din cadrul subunităților de pompieri din întreg județul.
Pentru optimizarea misiunilor orientate spre siguranța comunității, echipajele de pompieri vor asigura sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale şi populaţiei în cazul manifestărilor fenomenelor hidrometeorologice periculoase.
•
Având în vedere faptul că pe timpul acestei minivacanțe, mulți dintre dvs. veți opta să vă petreceți timpul liber în mijlocul naturii, „la iarbă verde”, în scopul prevenirii unor incendii ce pot afecta păduri întregi sau care se pot propaga la gospodăriile cetăţenilor, vă recomandăm respectarea următoarele reguli şi măsuri:
Nu faceţi foc decât în locurile permise şi amenajate în acest sens, curăţând terenul din jur de orice se poate aprinde;
Nu aprindeţi focul pe timp de vânt sau la o distanţă mai mică de 100 metri de liziera pădurii;
Preparați hrana numai în locurile de popas amenajate, având la îndemană un stingător de incendiu sau recipiente cu apă;
Menţineţi curăţenia la locul unde preparaţi hrana: aruncaţi în locuri special amenajate hârtiile, resturile de mâncare ori sticlele. Ele pot contribui la propagarea incendiilor;
Supravegheați în permanență copiii și nu îi lăsați să se joace cu focul;
Nu lăsaţi niciodată focul nesupravegheat, deoarece chiar şi o rafală slabă de vânt ar putea modifica direcţia focului, îndreptând flăcările spre vegetaţie sau transportând scânteile incandescente la distanţe mai mari, în interiorul pădurii, iar înainte de a părăsi spațiul de agrement, asigurați-vă că focul este complet stins;
Dacă întâlniţi focuri lăsate de alţii, stingeţi-le;
Anunţaţi imediat orice incendiu pe care il observaţi la 112.
În cazul în care vă aflați în unități turistice, identificaţi, încă din primele momente ale cazării, căile de evacuare în caz de incendiu, iar în spaţiile de cazare, nu folosiţi consumatori electrici improvizaţi şi nu modificaţi destinaţia circuitelor electrice existente.
Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.
mai 02, 2025 0
mai 02, 2025 0
apr. 29, 2025 0
apr. 29, 2025 0
mai 02, 2025 0
mai 02, 2025 0
mai 02, 2025 0
mai 02, 2025 0