Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
apr. 27, 2021 Adrian Popa Actualitate, Sănătate 0 1228 vizualizari
Dată fiind apropierea Sărbătorii Pascale, DSP Bihor reamintiește cele mai importante măsuri ce trebuie luate în această perioadă de către populație pentru eliminarea riscurilor pentru sănătate cauzate de produsele alimentare:
– achiziționarea de produse alimentare de origine animală din locuri și spații autorizate pentru comercializare, pentru a se înlătura riscul consumului alimentelor infestate ce pot produce toxiinfecții alimentare, trichineloză.
– evitarea consumului excesiv de alimente și alcool, cauzatoare de: colici biliare și renale, boli cardiovasculare (infarct miocardic, crize hipertensive, accidente cerebro-vasculare), ulcere gastro-duodenale, decompensarea în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat (come hipoglicemice sau hiperglicemice), afectări cerebrale acute prin consum excesiv de alcool. Prăjiturile și cozonacul, deoarece au un conținut ridicat de glucide, reprezintă un risc major pentru persoanele care au diabet zaharat sau predispoziție la diabet zaharat de aceea trebuie consumate cu moderație.
– Carnea de miel, consumată tradițional în această perioadă, poate determina afectarea stării de sănătate dacă este consumată în exces și/sau dacă este preparată necorespunzător. Datorită compoziției nutriționale pot apărea următoarele riscuri:
o conținutul ridicat de colagen bogat in oxipurine: este greu digerabil iar excesul creează probleme cum ar fi: atac de gută, la cei suferinzi deja, și boli gastro-intestinale și hepato-renale, la cei predispuși unor asemenea afecțiuni (cu hiperuricemie);
o conținutul scăzut de fibre alimentare: recomandăm consumul în asociere cu legume pentru a preveni constipația; stufatul sau drobul trebuie sa aibă cat mai multa verdeață și orez;
o conținutul crescut de lipide: are risc aterogen, în special la cei cu boli cardiovasculare, sau risc de colici biliare, pancreatită;
o conținutul crescut de proteine: predispune la alergii.
În cazul consumului cărnii de miel, în vederea protejării sănătății, trebuie respectate următoarele măsuri:
Ø în cazul preparării ciorbelor, adăugarea cărnii doar in momentul fierberii și, pe cât e posibil, folosirea cărnii de la miei de 10-14 kg;
Ø prepararea cărnii de miel înăbușită sau preparată pe grătar, evitându-se pe cat posibil prăjelile, iar stufatul trebuie sa conțină cat mai multe legume, deoarece carnea nu conține fibre și legumele vor ajuta prevenirea constipației.
Ø evitarea asocierii cărnii de miel cu pâine, mămăliga sau paste. Ea trebuie asociată doar cu legume.
Ø la achiziționare, verificarea existenței ștampilei sanitar-veterinare.
Ø nu cumpărați și nu folosiți pentru preparare și consum carnea de miel care a fost depozitata la temperaturi mai mari de patru grade Celsius.
sept. 17, 2024 0
sept. 16, 2024 0
aug. 15, 2024 0
iul. 17, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0