Actualizat aprilie 2nd, 2025 10:21 PM
mart. 29, 2024 Adrian Popa Actualitate, Cultură 0 879 vizualizari
Marți, 2 aprilie 2024, ora 19.00Sala de concerte „Enescu – Bartók”Reverberații muzicale
Recital
Luminița Virginia Burcă- VioarăNagy Kalman- VioarăRoxana Ardeleanu- PianÎn program:J. S. Bach – Partita în si minor pentru vioară solo: „Sarabande și Double”
L.van Beethoven: Sonata „Primăverii” pentru pian și vioara în Fa major, nr.5, op. 24
F. Kreisler: Liebesleid
Cl. Debussy: Sonata în sol minor pentru vioară și pian, p. I
S. Prokofiev: 5 Melodii pentru vioară și pian
Edward Elgar: Salut d’amour
G. Enescu: Sonata a treia „în caracter popular românesc” pentru pian și vioară, p. I
|
Muzica are reverberații care, cel puțin în mod figurat, care pot fi auzite timp de ani și chiar secole. Lucrările marilor compozitori, odată ce au fost scrise și aduse în fața publicului cel puțin o dată, reverberațiile lor vor supraviețui de-a lungul secolelor, fiind transmise de la o generație la alta prin muzicienii care le fac să renască din nou și din nou și prin melomanii care apreciază tot ceea ce are esență și calitate. „Reverberații muzicale” ale unor compozitori prolifici precum Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Fritz Kreisler, Claude Debussy, Sergei Prokofiev, Edward Elgar și George Enescu, vor fi auzite în recitalul cu acest titlu de marți, 2 aprilie, ora 19:00 de la sala de concerte „Enescu-Bartók”. Violoniștii Luminița Virginia Burcă și Nagy Kalman vor forma un trio alături de pianista Roxana Ardeleanu în interpretarea unora dintre cele mai frumoase lucrări care s-au scris vreodată în repertoriul muzicii de cameră.
„Partita în si minor pentru vioară solo, BWV 1002” a fost scrisă în anul 1720 de către Johann Sebastian Bach. Forma sa este una tradițională, alcătuită din allemande, courante, sarabande și gigue în stil baroc, singura excepție fiind faptul că giga tipică (gigue) este de fapt un bourrée (această secțiune este scrisă în Tempo di Borea, cu un caracter specific). De asemenea, fiecare mișcare este urmată de o variațiune care se numește „double” în limba franceză și care este elaborată pe acordurile fragmentului anterior. În recitalul din 2 aprilie se va cânta doar cea de-a treia parte, respectiv Sarabande-Double.
„Sonata „Primăverii” pentru pian și vioară în Fa major, nr.5, op. 24” este una dintre cele mai cunoscute lucrări camerale din creația lui Ludwig van Beethoven. A fost scrisă în anul 1801 și a devenit celebră cu numele de „Sonata Primăverii”, acest apelativ fiindu-i însă atribuit după moartea compozitorului. Sonata a fost dedicată Contelui Moritz von Fries, căruia compozitorul i-a mai dedicat două lucrări în același an: Cvintetul de coarde în Do major, op. 29 și Sonata pentru vioară nr. 4, iar mai târziu Simfonia nr. 7 în La major.
|
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
mart. 31, 2025 0
mart. 31, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0