Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
feb. 23, 2024 Adrian Popa Actualitate, Cultură 0 944 vizualizari
Marți, 27 februarie 2024, ora 19.00Sala de concerte „Enescu – Bartók”RecitalBach: Variațiunile Goldberg
Réman Gergely – ȚambalSoliști: Kostyák Előd – VioloncelRéman Zoltán – SaxofonÎn program:J. S. Bach – Variațiunile Goldberg, BWV 988
|
Johann Sebastian Bach (1685-1710) este, fără îndoială, cel mai respectat compozitor din întreaga istorie a muzicii vestice, fiind supranumit „Tatăl Muzicii” pentru contribuția sa uriașă adusă muzicii clasice și pentru sursa de inspirație pe care a reprezentat-o pentru generații întregi de compozitori. Unii dintre aceștia chiar au recunoscut faptul că Bach a fost sursa de inspirație principală, două nume mari fiind Frédéric Chopin și Wolfgang Amadeus Mozart. Recitalul de marți, 27 februarie, ora 19:00 de la sala de concerte „Enescu – Bartók” va fi prezentat de către violoncelistul Kostyák Előd, saxofonistul Réman Zoltán, iar la țambal se va afla Réman Gergely. Programul ales de aceștia cuprinde una dintre lucrările cele mai renumite din creația lui Johann Sebastian Bach, respectiv „Variațiunile Goldberg”.
„Variațiunile Goldberg” reprezintă o lucrare incredibilă pentru clavecin, alcătuită din 30 de variațiuni diferite, pe aceeași temă și publicată în anul 1741. În introducere se regăsește „Aria”, care este apoi transformată în decurs de o oră, fiind folosite metrici diferite, texturi și armonii variate, până când această arie este redată din nou sub o formă cu totul altfel față de prima audiție. După ce ascultătorul are ocazia să audă momentul muzical în nenumărate moduri, simplicitatea variantei originale este de nedescris.
Povestea din spatele „Variațiunilor Goldberg” implică trei personaje. În primul rând se află Contele Keyserling, care suferea de insomnie. Alături de el se află elevul și tânărul muzician Johann Goldberg, în vârstă de 14 ani. Desigur, cel de-al treilea personaj este Johann Sebastian Bach. Atunci când Keyserling stătea treaz toată noaptea, Goldberg era nevoit să cânte la pian în anticameră.
Reputația lui Bach ca un fin compozitor a ajuns la Contele Keyserling, ceea ce l-a făcut să-l trimită pe Goldberg să ia lecții de la maestrul Bach. Atunci când compozitorul a auzit de insomniile Contelui și misiunea concomitentă a elevului, s-a gândit să scrie aceste variațiuni ca o formă muzicală a „număratului de oi”, faimoasa „tehnică” de adormire, ca un remediu pentru insomniile lui Keyserling.
Előd Kostyák s-a născut la Cluj-Napoca, acolo unde a și început să studieze violoncelului. Ulterior a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, iar în anul 1990 a participat la cursuri de măiestrie susținute de maeștrii Miklós Perényi şi Csaba Onczay. Ulterior a fondat Cvartetul Bartha, cu care a câștigat Concursul pentru cvartete de coarde „Wilhelm Georg Berger” de la Braşov şi Concursul Internaţional de Muzică de Cameră „Gh. Dima” de la Cluj-Napoca. Meritele sale s-au materializat într-o bursă de studii la Academia de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta, la clasa profesorului Sándor Devich. În perioada 1994-2008 a fost șef partidă-violoncel în Orchestra Simfonică a Ansamblului Armatei la Budapesta, Filarmonica din Győr și Teatrul Național din Miskolc. Același post l-a ocupat și la Opera Națională Română din Cluj-Napoca între 2009-2015 și la Opera Maghiară din Cluj începând cu anul 2008.
Violoncelul pe care cântă Kostyák Előd a fost construit în anul 1835 de către Christian Neubauer și restaurat în anul 2008 de către Márkus Barbarossa János. Instrumentul a aparținut eruditului transilvan Sámuel Brassai, iar în prezent este proprietatea Episcopiei Unitariene din Cluj.
|
apr. 04, 2025 0
mart. 25, 2025 0
mart. 25, 2025 0
mart. 17, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0