Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
apr. 15, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1648 vizualizari
În cazul în care, miercuri (16 aprilie), Comisia de Monitorizare Achiziții Publice din cadrul Consiliului Local al Municipiului Oradea aprobă criteriile de calificare pentru proiectul de reamenajare din Piața Unirii și dacă ANRMAP validează aceste criterii, administrația locală va publica pe SEAP invitația de participare la licitația în vederea derulării lucrărilor. Reamintim că este vorba despre controversatul proiect care, inițial, a purtat semnătura echipei conduse de arhitectul orădean Emodi Tamas. Apoi, anul trecut, declanșând o adevărată furtună de critici, viceprimarul Mircea Mălan a fost cel care a anunțat că a dat porunca „La loc comanda!”. Motivul invocat era că „Oradea merită mai mult”. Și a primit: prin truda arhitectului Horia Gavriș, Municipalitatea a primit un nou proiect în care era inclus și un obelisc ce urma să fie folosit drept ceas solar (link). De asemenea, în varianta Gavriș, Piața Unirii va dispune și de un loc de întâlnire, acea „salatieră” ironizată de o serie de internauți, mai mult sau mai puțin pricepuți la proiectare / arhitectură (link). În cele din urmă, după ce s-au confruntat cu o vehemență aproape fără precedent din partea orădenilor (specialiști și nespecialiști), compromisul a fost renunțarea la obelisc. Urmăriți acest link pentru detalii despre varianta finală ce ar urma să fie implementată.
Prin investiția de peste 24 de milioane lei (cea mai mare parte a banilor provenind prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013), Primăria Oradea urmărește în special următoarele aspecte: scăderea poluării mediului cu 25% și fluidizarea traficului prin reconfigurarea circulației auto în Piața Unirii, maximizarea mobilităţii în zona Pieţei Unirii prin redarea către circulaţia pietonală a unei suprafeţe de circa 10.000 mp (prin extinderea suprafeţelor destinate exclusiv circulaţiei pietonale), punerea în valoare a obiectivelor de for public din interiorul pieţei (Ansamblul Duiliu Marcu) şi a clădirilor monument istoric din jurul Pieţei Unirii (prin reconfigurarea arhitecturală şi urbanistică a planului Pieţei Unirii, respectiv remodelarea spaţiilor verzi şi a vegetaţiei, introducerea în canalizaţii tehnice a tuturor cablurilor ce poluează estetic), dar și sporirea atractivității zonei prin creșterea potențialului turistic. De asemenea, Municipalitatea se așteaptă la reducerea consumului de curent cu 30 MW/an și a poluãrii luminoase prin modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public. Se dorește realizarea unui sistem de iluminat format din 56 stâlpi de iluminat cu corpurile aferente și iluminare pe LED-uri.
Contribuția financiară a administrației locale la această investiție se cifrează în jurul valorii de 2,8 milioane lei. Lucrările ar trebui să dureze aproximativ 15 luni.
nov. 20, 2024 0
nov. 18, 2024 0
nov. 15, 2024 0
nov. 12, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0