Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
iun. 15, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 3534 vizualizari
Conductiada din Municipiul Oradea continuă şi în vara asta. Este etapa a II-a a proiectului de schimbare a reţeleor prin care trece agentul termic, etapă demarată încă de anul trecut când s-a reuşit înlocuirea conductelor pe aproximativ 5,7 kilometri. Au rămas 20 km pentru acest an. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pentru 6 iunie, iar de atunci se simte în oraş că se lucrează. Mai ales şoferii simt asta. Joi, 15 iunie, într-o primă ieşire după o lungă bucată de vreme, viceprimarul Mircea Mălan a prezentat ce se face pe linie de modernizare a sistemului de încălzire / apă caldă din Oradea şi a reamintit scopul acestor ample lucrări. Investiţia în curs este de aproape 120 de milioane de lei, finanţarea fiind asigurată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).
Edilul spune că Oradea este singurul oraş care face astfel de lucrări termice pe POIM şi speră ca turbulenţele politice din această perioadă (n.b.: scandalul dintre PSD şi Guvernul Grindeanu) să nu ducă la contratimpi în ceea ce priveşte plăţile către firmele care muncesc (asocierea Energomontaj – Elsaco – ISPE). Conform spuselor lui Mălan, obiectivul principal al acestei operaţiuni de schimbare de conducte este reducerea pierderilor de energie termică în rețeaua de transport, asigurându-se astfel creșterea eficienței energetice în întregul sistem. De asemenea, se urmăreşte îmbunătăţirea parametrilor tehnici de transport a energiei termice și reducerea costurilor globale de mentenanță și reparații, dar şi îmbunătățirea siguranței și calității căldurii și apei calde furnizate consumatorilor casnici și non-casnici. În deplasarea de azi – în două zone în care se lucrează, pe str. Dunărea / str. Republicii / str. Gen Magheru, respectiv pe str. Horea – viceprimarul orădean a avut ocazia să arate şi starea vechilor conducte, stadiul avansat de degradare al acestora fiind vizibil cu ochiul liber.
A fost şi o ocazie pentru a explica de ce, în zonele cu conducte neschimbate, în anumite momente, apa caldă este murdară: cu impurităţile uriaşe depuse pe interiorul conductelor originale, la o presiune mare a apei / agentului termic, murdăriile se desprind şi ajung în vană sau chiuvetă la consumatorul final. Noile ţevi care se amplasează sunt preizolate şi au implementat un sistem care permite detectarea la câţiva centimetri a viitoarelor eventuale avarii. Ca procedură de lucru, vicele Mircea Mălan a menţionat că sunt zone în care se lucrează ceva mai uşor (ex.: str. Horea), însă în altele se trudeşte la buna implementare a proiectului. Sunt mai multe cauze: pe de o parte, se lucrează sub trafic, cu toate că există şi artere închise circulaţiei (ex.: str. Dunărea). De asemenea, în anumite situaţii a fost nevoie de „inventarea” de noi trasee pentru conductele ce urmează să fie puse în pământ şi asta pentru că unele porţiuni ale traseelor vechilor conducte sunt acum pe proprietăţi private. Un asemenea caz este cel de pe str. Republicii, unde din dreptul fostei Policlinici Mari trebuie mers spre str. Magheru. De aceea se sparge carosabilul din faţa Centrului Pozitron, respectiv mai departe până la intersecţia cu str. Enescu. „Premiul” în cadrul spargerilor de pe traseele noi surpriza neplăcută de a da peste diverse reţele (electrice, de apă, de telefonie) despre care nimeni nu ştia şi care, aparent, nu au fost luate nicăieri în evidenţă.
Potrivit datelor furnizate de Primărie, pe cele 14 şantiere aflate deja în lucru se găsesc următoarele forţe: 10 excavatoare, 9 buldoexcavatoare, 26 camioane și basculante, 8 macarale, 2 încărcătoare telescopice şi două bobcat-uri. Ca tipuri de specialişti, sunt pe teren sudori (23), lăcătuși (53), lucrători de construcții (45), mecanici utilaje (31), şoferi (26), izolatori (3) şi ingineri/maiștri (18). Lucrările care au fost şi vor mai fi începute în această perioadă vor trebui finalizate înainte de debutul sezonului rece 2017/2018.
aug. 06, 2024 0
apr. 26, 2024 0
apr. 09, 2024 0
apr. 02, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0