Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
iun. 26, 2018 Andrei Şandor Actualitate 0 1893 vizualizari
În această toamnă ar putea începe cea mai amplă „revizie” a imobilului construit pe baza planurilor arhitectului Rimanoczy Kalman jr, care găzduiește sediul principal al Primăriei Oradea și Consiliul Local al municipiului. După un proiect inițial care a stat la dospit câțiva ani, cu unele retușuri și adăugiri, clădirea din Piața Unirii nr. 1 va deveni, parțial, obiectiv turistic. În acest sens, printre altele, vor fi amenajate spații acum neutilizate sau neaccesibile publicului, va fi readusă la forma inițiată de amfiteatru Sala „Traian Moșoiu”, dar vor fi restaurate și anumite elemente interioare (mobilier, corpuri de iluminat etc.). se dorește realizarea unui circuit turistic într-o parte a clădirii Primăriei, după modelul altor imobile administrative din Europa și nu numai, clădiri în care turiștii interesați pot avea acces contra unei sume de bani. Probabil se va proceda la fel și la noi, însă deocamdată e mult prematură o asemenea discuție.
Potrivit explicațiilor date de arhitectul Pafka Ernest, cel care a elaborat proiectul tehnic al reabilitării / restaurării construcției care datează de la cumpăna dintre secolele 19 și 20, se va interveni masiv și la partea de acoperiș. Parțial, acesta va reveni la forma inițială, cea care a dispărut din cauza bombardamentelor din cel de-al II-lea Război Mondial. În interior, proiectul prevede refacerea mozaicului de pe holuri, a decorațiilor parietale inițiale, a casei scărilor (cu acces la balconul de unde vor putea fi privite activitățile din sala mare), precum și reabilitarea tencuielilor și zugrăvelilor, respectiv aplicarea de foițe de aur (așa cum era în proiectul lui Rimanoczy). Se va lucra și în zona în care sălășluiește primarul Oradiei, motiv pentru care edilul-șef va trebui mutat, temporar, din biroul său obișnuit.
În sala mare, care se anunță de pe acum drept un principal punct de atracție pentru turiști, va fi amenajat mobilier care să dea aspect de început de secol 20, cu bănci și pupitre capitonate cu piele, scaune, podiumuri și ale elemente de acest gen. De asemenea, sala va fi prevăzută, în ciuda aspectului arhaic, cu cea mai modernă instalație de sonorizare. Primarul Ilie Bolojan spune că valoarea totală a lucrărilor efective se ridică la 14,6 milioane lei. Numai dotările cu mobilier ajung la aproape 1,9 milioane lei. Dacă Consiliul Local va aproba indicatorii tehnico-economici, se va trece la licitație pentru desemnarea executantului, iar din toamnă ar putea demara șantierul. Arhitectul Pafka Ernest a menționat că va fi prima intervenție amplă, integrală asupra clădirii de peste 100 de ani. Șantierul va fi finanțat, cel puțin pentru început, de la bugetul local.
Primarul Bolojan a declarat pentru bihorstiri.ro că pe axa de finanțare Patrimoniu nu mai sunt bani și că, oricum, doar proiectele cu contracte de execuție semnate ar fi fost eligibile pentru fonduri externe nerambursabile. Însă, șeful administrației locale spune că dacă vor fi relocări de fonduri de pe axe care nu prea au avut priză, atunci Municipalitatea va fi pregătită să aplice pentru ca să obțină bani externi cel puțin pentru o parte a proiectului de reabilitare a clădirii Primăriei.
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0