Actualizat aprilie 7th, 2025 3:45 PM
aug. 27, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 3183 vizualizari
Tehnologie ultramodernă (folosită în premieră într-un proiect public din România) în cadrul proiectului de reabilitare a canalizării menajere de pe Calea Aradului. Deși metoda fără spargerea asfaltului și fără deranj major pentru stradă există de aproximativ 2 decenii, fiind folosită cu succes peste tot în lume, la noi doar acum a ajuns. Și asta grație interesului arătat de Municipalitate pentru lucrări de calitate și rapide în cadrul Aparegio. Este vorba despre o tehnologie de sorginte japoneză, reprezentanța din Europa ocupându-se de execuția lucrării.
Așadar, cei care în zilele astea circulați pe Aradului (zona Romtelecom – Cartierul Luceafărul) manifestați înțelegere și răbdare și nu claxonați când vedeți eventuale gâtuiri ale traficului. Camioanele firmei Sekisui sunt pe axul drumului, iar oamenii firmei se ocupă de implementarea proiectului de reabilitare a canalizării. E un fel de proiect pilot care, potrivit viceprimarului Mircea Mălan, urmează cel mai probabil să fie extins și pe alte străzi cel puțin la fel de circulate, în zona centrală a orașului.
Concret, avem de a face cu un utilaj („roboțel”) care coboară în canal fiind ghidat de personalul care urmărește operațiunea pas cu pas mulțumită sistemului de monitorizare video. După spălarea conductei și eliberarea ei de diverse colmatări, „roboțelul” intră acolo trăgând după el noua „conductă” sub forma unei platbande de dimensiuni considerabile. Când ajunge la capătul culoarului, banda este tăiată, iar noua conductă „se umflă” în interiorul canalului original mulându-se după acesta. Indiferent de diametru. În caz de eventuale goluri sau imperfecțiuni, se acționează prin introducerea unui beton special care umple aceste goluri făcând ca totul să fie 100% etanș. Mai mult decât atât, grație tehnologiei japoneze de ultimă oră, procedura permite detectarea racordurilor necesare, în funcție de situația din canal, executându-se și decupajele necesare. De fapt, se construiește o nouă conductă în interiorul celei existente.
Partea negativă, dacă se poate spune așa, a acestei tehnologii este că ea costă mai mult decât varianta clasică a spargerii străzii pe care se lucrează. În schimb, lucrurile capătă o altă culoare dacă ne gândim că, potrivit explicațiilor date azi de specialiști, spre deosebire de metoda excavării masive (prin care se poate înainta maximum 20 m / zi), cu ajutorul „roboțelului” se ajunge la un randament de până la 80 m de conductă nouă pe zi.
Intenția Primăriei Oradea este ca aceeași metodă japoneză să fie utilizată și pe mai multe străzi centrale, atunci când se va trece la reabilitarea canalizării menajere. Este vorba despre artere precum Parcul Traian sau străzile George Enescu, Andrei Șaguna, Aurel Lazăr și Moscovei.
apr. 03, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 25, 2025 0
mart. 24, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0