Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
mai 21, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 3222 vizualizari
Consiliul Local (CL) Oradea trebuie să reanalizeze în vederea revocării hotărârea dată în privința asocierii cu un grup de firme controlat de magnatul Teszari Zoltan pentru realizarea unei rețele noi de distribuție a energiei electrice. Prefectul Claudiu Pop a anunțat joi (21 mai) că juriștii au descoperit o serie de aspecte nelegale în respectiva hotărâre de CL.
În primul rând, se pare că Municipalitatea a ignorat faptul că Electrica SA are exclusivitate pe distribuția de energie electrică, fiind și concesionar al acestui serviciu timp de 49 de ani. Contractul aferent a fost semnat în anul 2005. Dar prefectul Pop spune că legislativul orădean a trecut cu vederea și peste faptul că RCS/RDS nu are licență pe distribuția curentului electric. Se pare, însă, că nici nu va avea mari șanse să primească această licență. Șefa Juridicului din Prefectură, Alice Lupeș (în foto, alături de Pop), a precizat că, potrivit prevederilor legale în vigoare, mai întâi Electrica SA ar trebui să își dea acordul pentru ca o altă firmă să poată fi licențiată în acest domeniu. După care, ipotetic, dacă acest acord ar / va exista, ANRE ar putea acorda această licență pe distribuția de energie electrică.
Instituția Prefectului a fost, de altfel, sesizată chiar de Electrica SA imediat ce CL Oradea a aprobat acea hotărâre de asociere care prevede realizarea unei rețele proprii de distribuție. Dincolo de aspectul „înfrățirii” cu un operator nelicențiat, Prefectura Bihor mai atrage atenția CL Oradea că forul deliberativ și-a depășit nițel atribuțiunile. Asta deoarece în domenii precum energia electrică – care este un „monopol natural” reglementările sunt făcute de la centru (n.b.: situație oarecum similară cu cea de la Sânmartin, unde Consiliul Local a organizat un referendum pentru interzicerea exploatării hidrocarburilor din subteranul comunei, instanța hotărând că forul deliberativ nu poate lua asemenea decizii privind o bogăție a subsolului care aparține Statului Român), iar serviciul de distribuție „se asigură de către un singur operator economic pentru utilizatorii de pe un teritoriu delimitat”.
Conform legii administrației publice locale, Consiliul Local nu are atribuții în privința serviciului de furnizare a curentului electric către populație, ci numai în ceea ce privește alimentarea cu apă, gaz natural și energie termică, respectiv transportul public și iluminatul public.
Prefectul Claudiu Pop a ținut să menționeze că retrimiterea spre revocare a hotărârii de mai sus nu afectează cetățenii care vor (sau care au deja) contracte de furnizare a energiei electrice via RCS/RDS. Doar partea de distribuție este contestată. Există deja o corespindență între Instituția Prefectului și CL Oradea. Prefectura solicită ca subiectul să fie pe masa aleșilor locali în următoarea ședință (n.b.: anunțată deja pentru 28 mai). În cazul în care Municipalitatea nu se conformează și insistă cu această asociere nelegală, Prefectura urmează să atace în contencios administrativ hotărârea cu pricina.
aug. 23, 2023 0
mai 17, 2023 0
feb. 09, 2022 0
nov. 01, 2021 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0