Actualizat aprilie 4th, 2025 5:45 PM
aug. 27, 2015 Florin Coman Actualitate 0 2221 vizualizari
După ce un grup de mineri de la compania de stat Băița SA s-au blocat în mină reclamând condiții neconforme de muncă, dar și faultarea firmei private Băița Bihor SA – care prin activitatea ei ar alimenta cu bani firma statului și ar asigura, practic, salariile ortacilor – și după reacția Prefecturii Bihor (care a transmis că firmele Băița Bihor SA și African Consolidated Resources nu mai au licență valabilă pentru exploatarea calcarului din subteran), asistăm la deschiderea unui adevărat război anti-Claudiu Pop (foto).
Reprezentantul Guvernului în județul Bihor este acuzat de Gabriela Dobrotă, administrator al firmei African Consolidated Resources, de „minciuni oarbe”, de „dezinformarea publicului” și de „periclitarea imaginii” firmei care s-a asociat cu Băița Bihor SA. Lui Claudiu Pop i se cere nimic mai mult decât demisia din funcție în urma celor relatate presei despre cazul de la Băița. Totodată, prefectul este amenințat cu un proces, Dobrotă reclamând că, din cauza modului în care Prefectura Bihor a prezentat lucrurile, compania African Consolidated Resources ar fi avut parte de un prejudiciu de aproape 2 milioane de lire sterline într-o singură zi, miercuri, pe bursa londoneză. Reprezentantul firmei reclamante insistă că dreptul de a exploata calcarul există în continuare și susține că ANRM, printr-o adresă din mai 2015, subliniază faptul că firma Băița Bihor SA (n.b.: cea cu care African Consolidated Resources s-a asociat) are dreptul de a exploata „substanţa calcar doar în subteran”. Potrivit Gabrielei Dobrotă, prefectul Pop a făcut „false declaraţii” care „ascund în spatele lor protejarea societăţii Băiţa SA, societate care la momentul actual are pe rolul Tribunalului Bihor înregistrate 4 cereri de deschidere a procedurii insolvenţei (dosar 202/111/2015)”.
În contradictoriu cu cele făcute publice de prefectul Claudiu Pop, care relata că firma privată are datorii de vreo 7 milioane de lei față de compania de stat, Dobrotă spune că datoria respectivă nu există. Mai mult decât atât, firma statului ar fi încasat și dividente de peste 100.000 de lei.
Punctul de vedere al Instituției Prefectului Județului Bihor cu privire la scandalul minier poate fi citit în fisierul Situatia de la Baita.
mart. 30, 2017 1
ian. 24, 2017 0
dec. 21, 2016 0
iul. 26, 2016 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0