Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
aug. 20, 2011 Andrei Şandor Actualitate 0 2115 vizualizari
Într-o scrisoare deschisă semnată Virgil Bercea, episcop de Oradea și președinte al Comisiei de pregătire a dialogului cu Biserica Ortodoxă Română (BOR), greco-catolicii își manifestă indignarea față de gestul care urmează să fie făcut duminică, 21 august. Este vorba despre resfințirea Catedralei Greco-Catolice din Baia Mare (foto dreapta), aflată în litigiu. Acest lucru, în opinia mai-marelui Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, „…reprezintă nu doar un act de provocare şi sfidare faţă de Biserica Greco-Catolică, dar şi un act clar de epurare culturală şi religioasă, falsificare a istoriei, ştergere a memoriei şi furt de identitate”. De asemenea, PS Virgil consideră că prin ducerea la îndeplinire a resfințirii catedralei se arată o „atitudine vădit ostilă” prin care „BOR dovedeşte că nu este interesată în redeschiderea dialogului cu Biserica Greco-Catolică”. Dialogul invocat a fost întrerupt în anul 2004. Unilateral, consideră greco-catolicii, iar temerile sunt că prin resfințirea lăcașului de cult se va naște o nouă piedică în calea redeschiderii dialogului cu Biserica Greco-Catolică. Vineri, 19 august, cu două zile înainte de evenimentul care ar putea (re)declanșa ura credincioșilor greco-catolici, episcopul Virgil Bercea i-a transmis o scrisoare Preafericitului Daniel, patriarhul BOR, arătându-se consternat de planurile de resfințire a Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare. „Indignarea vine în contextul în care, în diverse luări de poziţii publice, BOR a spus că doreşte să se reangajeze într-un dialog onest şi realist cu Biserica Greco-Catolică, dialog care, conform comunicatului ortodox din 7 iulie 2011, ‘nu poate fi construit credibil fără o asumare corectă a situaţiei istorice şi a diferendului patrimonial’. Resfinţirea catedralei greco-catolice din Baia Mare nu reprezintă nici expresia unui angajament onest al Bisericii Ortodoxe în reluarea dialogului şi nici o asumare corectă a situaţiei istorice”, precizează PS Virgil în epistola trimisă patriarhului Daniel. Resfințirea ar urma să aibă loc duminică și ar trebui făcută de către I.P.S. Justinian şi P.S. Iustin, episcopi ortodocşi ai Maramureşului, împreună cu I.P.S. Laurenţiu, mitropolit ortodox al Ardealului.
Istoria catedralei greco-catolice din Baia Mare
Biserica Greco-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare a fost construită în anul 1911, iar în data de 5 iunie 1930 (prin bula papală „Sollemni Conventione” a Papei Pius XI), a devenit catedrală episcopală. În data de 2 februarie 1931, în lăcașul de cult respectiv a fost instalat episcopul greco-catolic Dr. Alexandru Rusu, primul episcop de Maramureş. Odată cu desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice (1948), Catedrala Greco-Catolică din Baia Mare a fost confiscată de guvernul comunist şi dată ortodocșilor, în posesia căreia se află şi în prezent. Catedrala a făcut obiectul a nenumărate revendicări, însă BOR a refuzat retrocedarea acesteia. În momentul de faţă există un proces pe rol care să restabilească situaţia de drept a catedralei greco-catolice din Baia Mare.
BOR atacă și pe site
Conform paginii electronice a BOR, până la stoparea dialogului (în anul 2004), au fost 8 întâlniri prin care s-ar fi încercat reconcilierea dintre cele două rituri. Printre ele se numără și cea de la Oradea, în noiembrie 1999. De asemenea, sursa menționată arată că ortodocșii ar fi discriminați în comparație cu greco-catolicii. În acest sens este invocat Recensământul din 2002: „…ortodocşii sunt în număr de 18.817.975 de suflete, adică 86,79%, iar greco-catolicii reprezintă 191.556 suflete, respectiv 0,88%.
La acest număr de credincioşi, BOR dispune de 14.574 de biserici, respectiv 1.291 credincioşi la o biserică. Biserica Română Unită cu Roma are în proprietate 378 de biserici, respectiv 507 credincioşi la o biserică. Biserica Greco-Catolică dispune aşadar de 378 de biserici, dintre care 152 au fost preluate, după 1989, de la ortodocşi: 69 prin dialog, 67 prin ocupare abuzivă, 7 prin instanţele judecătoreşti, iar în 9 biserici se slujeşte alternativ. De asemenea, Biserica Unită şi-a construit 172 de biserici noi, iar 54 se află în construcţie; acestora li se adaugă cele aproximativ 108 capele. Potrivit acestor date, Biserica Greco-Catolică este favorizată, în detrimentul BOR, nu numai în ce priveşte numărul locaşurilor de cult, ci şi în privinţa contribuţiilor de la stat, pentru salarizarea preoţilor. Astfel, Biserica Ortodoxă are 10.068 de preoţi încadraţi, respectiv un preot la 1.869 de credincioşi, iar Biserica Greco-Catolică are 700 de preoţi încadraţi, respectiv un preot la 274 de credincioşi”. Urmăriți acest link pentru a citi întregul capitol referitor la modul în care văd șefii Ortodoxiei din România relația cu ritul greco-catolic.
Merită să amintim că PS Virgil a avut o inițiativă în urmă cu 3 ani pentru a încerca un pas înainte pe drumul reconcilierii. În 6 ianuarie 2008, apele Crișului Repede au fost sfințite de Bobotează în tandem, împreună cu Episcopul Sofronie. Deschiderea de care tânărul înalt prelat ortodox a dat dovadă s-a lăsat cu represalii din partea șefilor acestuia, dar PS Sofronie a scăpat fără pierderea funcției.
sept. 13, 2016 0
iul. 21, 2016 0
iun. 14, 2016 0
mart. 09, 2016 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0