Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mai 14, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 2149 vizualizari
Deputatul bihorean Lucia Varga (PNL), fost ministru delegat al Apelor Pădurilor și Pisciculturii în primul Guvern Ponta, critică dn plin comportamentul PSD în privința Codului Silvic. Documentul care i-a pișcat de fund pe ce de la Holzindustrie Schweighofer, austriecii care nu sunt de acord cu forma de Cod propusă acum de actualul guvern al României. Joi, într-o conferință de presă susținută la Oradea, Varga a ținut să facă un istoric al apariției în țară a firmei austriece care amenință cu procese și cu concedieri în cazul în care Codul Silvic va fi aprobat în versiunea nouă. Parlamentarul liberal spune că Holzindustrie Schweighofer a venit în țară în urma unui contract semnat în 2003, pe vremea Guvernului Năstase, la insistențele ministrului de atunci al Agriculturii, Ilie Sârbu (acum senator și socru al premierului Victor Ponta), și a secretarului de stat (atunci) Adam Crăciunescu. Acesta din urmă ocupă acum postul de director mare la Romsilva, funcție din care nu e clintit în ciuda faptului că are probleme cu legea. În opinia Luciei Varga, alături de Sârbu și Crăciunescu, și primul ministru Ponta este un „lobby-st al austriceilor, iar menținerea șefului ROmsilva în fotoliu ar arăta clar legătura dintre premier și Holzindustrie Schweighofer. Pentru clarificarea anumitor aspecte legate de venirea în România a firmei austriece, Varga crede că ar fi nevoie de publicarea contractului de acum 12 ani, aprobat în ședință de Guvern, pe vremea când Victor Ponta era șeful Corpului de Control a premierului Adrian Năstase.
În ceea ce pruvește suspiciunile referitoare la o eventuală legătură neortodoxă a ministrului Lucia Varga cu compania din Austria, deputatul PNL a precizat azi că ușa ei „a fost deschisă oricărui plătitor de taxe și impozite” și că, în calitate de membru al Guvernului, a căutat să găsească un „echilibru între interesele firmelor și cele ale cetățenilor României”. La solicitarea presei orădene, Varga a menționat că a avut o singură întâlnire cu Holzindustrie Schweighofer, dar în cadru instituțional, transmițându-le investitorilor austrieci că e pe cale să se nască o politică prin care se vrea ca lemnul să fie prelucrat cât mai aproape de locul tăierii. Deputatul de Bihor recunoaște că firma cu pricina nu a fost încântată, dar solilor acesteia li s-a explicat că nimic nu-i oprește să ridice în România fabrici de prelucrare a lemnului, să creeze aici locuri de muncă etc.
Cât despre contestatul Cod Silvic elaborat în mandatul ei ministerial, Lucia Varga reamintește că a avut runde serioase de dezbateri peste tot în țară. Nu ca actualul Guvern care și-ar face un „titlu de glorie din a nu face dialog adevărat” pe această temă. De asemenea, în privința acuzelor lansate de premierul Ponta și de alți pesediști cu privire la eventuale înțelegeri pe sub masă ale unora cu Holzindustrie Schweighofer, deputatul Varga le cere social-democraților și mai ales șefului Guvernului să vină cu dovezi concrete. Că dacă nu vor face așa, înseamnă, crede Lucia varga, că acei lobby-ști – Crăciunescu și Sârbu – sunt protejați.
În opinia deputatului bihorean, pe Victor Ponta nu îl interesează decât strict aspectul economic al pădurilor, motiv pentru care Codul Silvic propus de PSD „nu conține nicio măsură prin care tăierile ilegale să fie prevenite”. În încercarea de a salva ce se mai poate salva, PNL va solicita retrimiterea la Comisii a cererii de reexaminare a Codului (n.b.: președintele Klaus Iohannis a refuzat să promulge, într-o primă fază, documentul Codul trimis de Guvernul Ponta). Parțial, solicitarea prezidențială poate fi acceptată, dar liberalii doresc eliminarea Articolului 20, care permite tăierea unei cantități de 3 mc/an/hectar, fără amenajament silvic, de pe proprietățile de până la 10 ha.
iun. 14, 2017 0
apr. 27, 2017 0
apr. 24, 2017 0
apr. 21, 2017 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0