Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
nov. 19, 2013 Andrei Şandor Politică 0 1938 vizualizari
Tânăr și ambițios (dar discret), Radu Pentie este președintele filialei bihorene a partidului condus la nivel național de ex-premierul Mihai Răzvan Ungureanu: Forța Civică. Provenit din PDL, fostul comisar general adjunct de la Garda Națională de Mediu militează pentru un nou tip de om politic, pentru aplecare asupra grijilor reale ale cetățenilor și pentru o unificare pragmatică a dreptei politice din România. Pentie nu se vrea eurodeputat și ar avea idei pentru dezvoltarea Oradiei, lipsa unei asemenea strategii pe termen lung fiind una dintre principalele critici pe care liderul Forței Civice le adresează administrației Bolojan. Cunoscător al subiectului, tânărul politician e îngrijorat de situația CET, centrala de pe Șoseaua Borșului urmând să mai „sufle” cel mult până în 1 iulie 2014. Radu Pentie a stat de vorbă cu bihorstiri.ro și a răspuns întrebărilor noastre.
Bihorstiri.ro: De la înființarea filialei bihorene a Forței Civice, să recunoaștem, partidul nu a prea ieșit în față, nu a organizat evenimente. Ce se întâmplă în partid?
Radu Pentie (R.P.): În această perioadă, FC a mers mai mult pe linia organizatorică internă, pe creșterea numărului de membri în teritoriu și pe înființarea de organizații locale. Nu peste mult vom avea și un al doilea sediu bihorean, la Marghita, iar înainte de finalul anului vor mai fi deschise sedii la Beiuș și la Salonta. În momentul de față avem 250 de membri activi, cu potențial de creștere. Ne dorim ca noile sedii sa fie epicentrele spre care sa vina noi membri.
Bihorstiri.ro: Cum vedeți condiția FC, având în vedere că există acum o serie de partide care se declară ca fiind de dreapta?
R.P.: În mod categoric, Forța Civică este un partid cu principii si programe politice de dreapta. De altfel unul dintre proiectele asumate ale Fortei Civice vizeaza o reconstrucţie a ţării pe acele baze economice şi morale ale dreptei, singurele de natură să transforme societatea românească într-o societate normală, liberă şi prosperă . Ar fi de preferat , în viitorul apropiat, unirea forţelor tuturor românilor de dreapta şi implicarea în politică a cât mai multor români de dreapta, să există o singură mare formațiune politică de dreapta, care să dea un președinte pentru România și care să poată schimba guvernarea USL. După cum bine văd românii, social-liberalii și-au susținut examenul performanței politice și administrative, examen pe care l-au picat.
Bihorstiri.ro: Unificare, deci un singur partid?
R.P.: Având în vedere că urmeaza alegerile europarlamentare în primăvara anului viitor și, astfel, pentru a se evita dispersarea voturilor cetățenilor care își manifestă opțiunea electorală pentru unul dintre partidele de dreapta, ne-am constituit într-o alianță electorală – Alianța Dreptate și Adevăr – din care mai fac parte Inițiativa România Liberală și PNȚCD. Alianța DA dovedește astfel că poate, pe seama interesului comun, aduce alături orientări politice diverse și orientări doctrinare similare, formațiuni politice noi sau vechi care înțeleg că singura soluție o reprezintă o alternativă de centru dreapta și listă comună la alegerile pentru Parlamentul European. De asemenea, candidat comun pentru prezidențiale în persoana lui Mihai Răzvan Ungureanu.
Bihorstiri.ro: S-a decis acest lucru?
R.P.: Există decizia personală a domnului Mihai Răzvan Ungureanu de a se înscrie în lupta prezidențială și urmează validarea în cadrul alinaței.
Bihorstiri.ro: Există un zvon conform căruia ar urma o fuziune între Mișcarea Populară și Forța Civică. Se știe deja ceva concret?
R.P.: Există semnat un acord politic între Partidul Forța Civică și Partidul Mișcarea Populară având ca și obiectiv crearea cadrului optim de cooperare între cele două partide, urmând a se lua o decizie în acest sens în viitorul apropriat.
Bihorstiri.ro: În perspectiva alegerilor europarlamentare, sunt șanse ca vreun bihorean să ocupe loc eligibil pe această listă comună de care vorbeați?
R.P.: Dacă vom identifica persoane care își doresc și îndeplinesc condițiile minimale pentru a candida pentru funcția de europarlamentar, în mod sigur filiala bihoreană a Forței Civice le va susține la nivel național.
Bihorstiri.ro: V-ar interesa să faceți parte dintre candidații dreptei, ai Forței Civice, pentru Parlamentul European?
R.P.: Personal, nu sunt interesat de o astfel de funcție.
Bihorstiri.ro: Cum credeți că dreapta poate fi unită în condițiile în care PDL insistă să aibă rolul principal și are deja un prezidențiabil în persoana lui Cătălin Predoiu?
R.P.: Șansa dreptei e unirea tuturor partidelor de pe aceasta parte a eșichierului politic și desemnarea unui candidat unic la alegerile prezidențiale din 2014. Sigur, PDL, care în acest moment se află la 15 – 16% intenție de vot, își dorește propriul candidat, însă dacă se vrea ca dreapta să aibă un candidat cu șanse, trebuie să se meargă pe mâna celui care se situează cel mai bine în sondaje. În momentul de față, Mihai Răzvan Ungureanu (n.b.: fost premier și președinte al Forței Civice) are undeva la 20% din intenția de vot, iar Cătălin Predoiu are 9%, conform datelor din ultimele sondaje efectuate. Soluția corectă, din punctul meu de vedere, este desemnarea acelui candidat care e cotat cu șansele cele mai mari de câștig.
Bihorstiri.ro: Cum vi se pare că prestează USL în Bihor, la conducerea Consiliului Județean și a Primăriei Oradea?
R.P.: Din păcate, guvernarea USL nu a adus bunăstare județului Bihor. Să luăm stoparea finanțării reabilitării DN 76 – important pentru județul Bihor – sau oprirea lucrărilor la Autostrada Transilvania. Ambele proiecte au fost blocate de actuala Putere politică cu toate că au fost asumate de actualul președinte al Cosiliului Județean (n.b.: liberalul Cornel Popa). Lipsesc cu desăvârșire banii pentru investiții, iar acest lucru se observă cu ochiul liber inclusiv prin lipsa locurilor de muncă și prin nivelul redus de salarizare. Bihorul rămâne pe ultimul loc în țară în ceea ce privește nivelul salariului mediu.
Bihorstiri.ro: Ce anume ați evidenția din activitatea Primăriei orădene?
R.P.: Există o serie de acțiuni ce țin de gospodărirea orașului. Doar că, în opinia mea, lipsește o viziune pe termen lung în materie de dezvoltare și de exploatare a potențialului turistic al Oradiei. Acesta ar trebui legat de stațiunile Băile Felix și 1 Mai și, de ce nu, de Stâna de Vale – Padiș – Peștera Urșilor. Totul ar putea fi conectat cu reabilitarea centrului istoric, cu finalizarea lucrărilor de la Cetatea Oradea, cu intrarea în circuitul turistic al noului Muzeu al Țării Crișurilor – ale cărui lucrări de reabilitare stagnează – și cu înființarea unei rute de transport al turiștilor din Băile Felix până în centrul municipiului. La fel, cred că municipiul Oradea nu este îndeajuns promovat, oportunitățile turistice ale acestuia ar trebui prezentate la cât mai multe târguri de turism și alte asemenea evenimente. O astfel de abordare ar putea impulsiona și companiile cu profil comercial care ar putea decide să investească în Oradea. Acum, după cum se vede, în centrul Oradiei sunt amplasate doar restaurante, baruri și magazine de haine second hand.
Bihorstiri.ro: Pe lângă invocata lipsă de viziune turistică, ce alte probleme mari mai sunt în Oradea?
R.P.: Ar fi problema creșterii taxelor și impozitelor locale, cu toate că veniturile cetățenilor nu au crescut, ba dimpotrivă în unele sectoare au scăzut. Foarte mulți oameni vin să ni se plângă de faptul că nu le mai ajung banii pentru facturi – curent, întreținere – și pentru mâncare și în acest timp administrația locală liberală apelează la creștere de taxe și impozite. În plină perioadă de criză economică. Pe această cale fac un apel la reprezentanții partidelor politice de dreapta din Consiliul Local Oradea să nu voteze solicitarea Executivului orădean de noi creșteri de taxe și impozite locale. O altă problemă spinoasă rămâne cea a CET-ului. Cred că aici Primăria nu ne oferă toate informațiile. Să nu uităm că o parte a orașului (chiar dacă mică) folosește energia geotermală, ieftină, dar vândută la același preț cu cea produsă din cărbune. Avem unul dintre cele mai mari tarife la gigacalorie. A venit și insolvența, a fost adus un administrator special, iar vinovat de situație a fost găsit fostul director general (n.b.: Dragoș Gligor), păstrat în funcție de peste 10 ani, inclusiv de actualul primar al Oradiei . Nimeni nu a observat până acum că sunt pierderi, că au fost contracte dubioase, că apa caldă se încălzește după 10 – 15 minute și pe nimeni nu a interesat că pierderile sunt imputate consumatorului?
Bihorstiri.ro: Credeți în acel scenariu diabolic, prezentat de Partidul Mișcarea Populară, cum că totul a fost decis politic și că s-a vrut intrarea în insolvență a Electrocentrale Oradea SA?
R.P.: Poate fi o variantă. Asta se va vedea în scurt timp. Dar atenție! Autorizația de mediu a actualului CET expiră în 31 decembrie 2013. Este un aspect pe care l-am semnalat încă din perioada în care eram la București (n.b.: la Garda Națională de Mediu). Am spus că, dacă nu se va face investiția în timp util (n.b.: noua centrală pe gaz), vor fi probleme cu autorizația de mediu. Și era clar că nu se va reuși implementarea proiectului pe POS Mediu în termenii inițiali.
Bihorstiri.ro: Credeți că Primăria Oradea nu va reuși să obțină o derogare?
R.P.: Derogarea, conform reglementărilor europene, va fi de cel mult 6 luni, așa cum s-a mai întâmplat în alte orașe din țară. După depășirea celor 6 luni de păsuire, CET-ul va fi în situația similara gropii de gunoi de la Beiuș și se va declanșa procedeu de infringement, cu penalități foarte mari pentru România.
Bihorstiri.ro: Dumneavoastră, practic, spuneți că în 30 iunie 2014, orice ar fi, CET-ul actual va trebui oprit?
R.P.: Sub forma actuală există acest risc. Se știe că CET-ul avea de parcurs niște etape de modernizare a filtrelor, etape care au fost modificate în 2010 sau 2011 de Agenția Regională, termenele limită fiind schimbate cu data de 31 decembrie 2013. S-a considerat, probabil, că acele investiții nu-și aveau rostul. Eu totuși consider că acele investiții erau absolut necesare pentru a evita poluarea și disconfortul creat mai ales locuitorilor din Rogerius.
Bihorstiri.ro: Ce alte aspecte discutabile a mai descoperit Forța Civică în activitatea Municipalității orădene?
R.P.: Foarte multă lume ne semnalează problema noilor carduri de călătorie introduse de OTL la începutul acestui an. Aceste cartele crează dificultăți mai ales persoanelor în vârstă și celor care vin din mediu rural. Din ceea ce ne-au semnalat oamenii rezultă că sunt puține punctele de vânzare destinate acestor carduri și că, în multe cazuri, cititoarele de carduri nu funcționează. De asemenea, cetățenii spun că nedotarea controlorilor cu cititoare mobile crează situații de nervozitate, angajații OTL fiind obligați să adune toate cartelele de călătorie și să le verifice la singurul cititor din autobuz sau din tramvai. Este o acțiune care durează mult. Au fost și cazuri în care s-au dat amenzi unor călători care se îndreptau spre cititorul de card.
Bihorstiri.ro: Va avea Forța Civică ambiția de a porni în luptele electorale din 2016 (alegeri locale și parlamentare) cu candidați proprii pentru principalele funcții: președinte al Consiliului Județean și primar al Municipiului Oradea. Vom avea liste ale Forței Civice pentru consiliile locale și pentru Consiliul Județean?
R.P.: Absolut! Forța Civică a pornit ca un partid care vrea să schimbe modul de a face politică. Vrem o nouă generație de politicieni. Oameni politici care să fie instrumentul vocii cetățenilor, nu instrumentul vocii personale. Până acum, am reușit acest lucru. 95% din membrii Forței Civice Bihor sunt la prima opțiune politică. Oameni care și-au dat seama că nu pot schimba sau rezolva ceva dacă stau pe tușă. Suntem, în mare parte, tineri, media de vârstă la nivel național fiind de 36 de ani și ne propunem schimbarea structurală a clasei politice prin profesionalizarea acesteia și prin înlesnirea accesului cetățeanului la acțiunea politică. Deci da, Forța Civică va avea candidați, atât la locale, cât și la parlamentare. Dar principalul obiectiv rămâne schimbarea radicală a relaţiei partid politic-cetăţean. Cetăţenii trebuie să fie cei care dictează agenda partidelor şi nu invers. Totodată, vrem să desemnăm competența profesională drept unic criteriu de acensiune în ierarhia funcțiilor publice.
nov. 21, 2024 0
oct. 13, 2024 0
sept. 25, 2024 0
sept. 19, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 07, 2024 0
nov. 06, 2024 0
nov. 04, 2024 0