Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
feb. 05, 2011 Andrei Şandor Politică 0 1057 vizualizari
Adică timp de două cicluri electorale complete și în cazul a două alegeri prezidențiale (la termen). Bihorstiri.ro a spicuit câteva prevederi din Protocolul semnat azi și vă invită să le lecturați. În primul rând, textul documentului, care este obligatoriu pentru toți membrii celor trei partide implicate, vorbește despre „un pact de neagresiune și de colaborare pe plan local, în plan politic general și în administrația publică locală, pact care va fi aplicat obligatoriu, fără excepție, de către toate organizațiile locale…precum și de organizațiile județene ale partidelor”. Cu alte cuvinte, în Bihor, în ciuda unor declarații vitejești ale reprezentanților PSD și PC, Puterea liberală nu va putea fi criticată, nici măcar pe latura colaborării PNL cu UDMR, formațiune care, pe plan național, se află în Guvernul condus de PDL. Protocolul parafat sâmbătă, 5 februarie, precizează clar că „în toate consiliile județene și locale părţile vor constitui o alianţă în termen de 30 zile”. Pe plan local, la Municipiul Oradea există deja o asemenea fraternizare, iar în Consiliul Județean Bihor nu va fi greu să se întâmple la fel, mai ales în umbra recentei antante generale privind reorganizarea instituțiilor de cultură.
În comun la alegerile locale
După cum apare scris în Protocol, PSD și ACD vor participa la alegerile locale cu candidaturi comune pentru funcțiile de preşedinţi de consilii judeţene și primari de municipii reşedinţă de judeţ. În ceea ce privește împărțirea teritoriului, așa cum bihorstiri.ro vă informa de ieri, PSD va nominaliza 21 de candidaţi pentru funcţiile de preşedinte al consiliului judeţean, iar ACD 20 de candidaţi pentru aceste funcţii. Ideea este ca liberalii să își consolideze pozițiile actuale, iar social-democrații asemenea, dar nici cucerirea de noi județe nu este respinsă. Legat de principalele orașe, PSD va nominaliza 20 de candidaţi pentru funcţiile de primar de municipiu reşedinţă de judeţ, iar ACD tot 20, problema Bucureștiului fiind una specială. „Părţile semnatare se angajează ca, pe baza cercetărilor sociologice și a consultărilor politice la nivelul conducerilor centrale şi judeţene, să identifice şi să propună candidaţii cu cele mai mari şanse de a câştiga funcţiile pentru care candidează”, se arată în textul Protocolului. Sondajele de opinie vor fi realizate în perioada mai – iulie 2011.
Campania electorală înseamnă bani. Co-semnatarii Protocolului de funcționare a Uniunii Social-Liberale (USL) au stabilit ca bugetul campaniei electorale să se constituie prin aport în proporție de 25% al candidatului pentru postul de primar, respectiv de președinte al Consiliului Județean și alte 25 de procente al partidului din rândul căruia provine candidatul de primar, respectiv de președinte al Consiliului Județean. Restul de 50% se va forma prin aportul partidelor, proporțional cu ponderea pe lista de consilieri. Protocolul prevede ca „în cazul în care cele două părţi participă pe liste separate la alegerile locale și candidații ambelor părţi se califică în turul II al scrutinului pentru postul de primar, în campania electorală pentru turul II nu sunt permise atacuri la adresa contracandidatului sau a partidului din care face parte, fiind permise numai dezbateri asupra proiectelor şi programelor privind administraţia locală”. De asemenea, dacă niciunul dintre candidaţii părţilor nu se califică în turul II al scrutinului pentru postul de primar și ambele părţi au reprezentanţi în consiliul local, acestea vor participa împreună la negocierile pentru susţinerea unui candidat în turul II. În cazul în care Alianţa va putea forma majorităţi care să ducă la posibilitatea desemnării ambilor vicepreşedinţi ai Consiliului Județean şi ambilor viceprimari din municipiul reşedinţă de judeţ, fiecare parte va numi un vicepreşedinte al Consiliului Județean şi un viceprimar al municipiului reşedinţă de judeţ.
PSD și PNL/PC au convenit, pare-se, ca persoana care va reprezenta USL în cursa prezidențială să fie persoana cea mai bine plasată într-un sondaj de opinie făcut la nivel naţional. Totodată, structura Guvernului propus de Uniune va conține „cel puțin o funcție de Viceprim-Ministru care reprezintă partidul din care face parte Prim Ministrul și care va fi desemnat înlocuitor de drept al Prim Ministrului, în condiţiile legii şi Constituţiei”. În același timp, PSD și PNL/PC vor putea desemna un număr egal de secretari de stat, subsecretari de stat şi persoane care ocupă funcţii asimilate din structura guvernului și a ministerelor, separat pentru fiecare categorie în parte, egalitatea urmând să fie reflectată în structura fiecărui minister, separat pentru fiecare categorie în parte.
Aparentul paradis politic binecuvântat în acest weekend nu pare să aibă decât o restricție majoră, iar aceasta se referă la colaborarea sub orice formă cu Partidul Democrat Liberal. Rămâne de văzut doar un singur lucru: modul în care liberalii se vor putea adapta în fiecare județ la munca în tandem oficial cu pesediștii pe care, în urmă cu 2 ani, încă îi criticau și ironizau de mama focului pentru măritișul cu actualul dușman comun, PDL.
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 07, 2024 0
nov. 06, 2024 0
nov. 04, 2024 0