Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
nov. 28, 2016 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 2117 vizualizari
Ca fost director al Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), Felix Cozma e la curent cu majoritatea problemelor cu care se confruntă beneficiarii de servicii sociale, dar și cu greutățile întâmpinate de fundații / ONG-uri care oferă asemenea servicii. În urma unei mese rotunde la care a participat, de data asta în calitate de candidat PSD pentru un loc în Senatul României, tânărul politician este și mai convins că e nevoie de modificări legislative care să debirocratizeze în mod real activitatea acestor entități și care să le scutească de plata anumitor autorizații fără care nu pot funcționa legal.
Luni, 28 noiembrie, în conferința de presă de la sediul filialei bihorene a PSD, Cozma a arătat că și Guvernul tehnocrat ar fi putut lucra la modificarea legii având în vedere că, în primăvara acestui an, tot în urma unor discuții cu furnizorii de servicii sociale, de la Bihor a plecat către Ministerul de resort un memoriu care conținea, concret, doleanțele din teren. Doleanțe izvorâte din realitate și pentru o mai bună funcționare a entităților care se ocupă de oamenii cu probleme de diverse tipuri. De altfel, potențialul senator PSD a criticat o recentă declarație a ministrului Dragoș Pâslaru, care vorbea despre intensificarea activităților de control în urma cărora diversele ONG-uri și fundații vor putea fi amendate în caz că nu respectă întru totul legislația în vigoare. Potrivit lui Felix Cozma, având în vedere cât de stufoasă și de neadaptată la realitățile din teren este această legislație, o serie de asemenea entități nici nu ar putea să ajungă la un moment dat să presteze în deplină legalitate.
Ex-directorul executiv de la AJPIS Bihor a dat drept exemplu cazul „căminului” de la Dumbrava a lui Viorel Pașca. „Din păcate, la modul cum arată legislația pe asistență socială, dânsul niciodată nu va putea să se autorizeze sau să intre în legalitate dacă nu vor exista anumite modificări legislative”, spune social-democratul arătând că nu e prevăzut în lege ca și persoane fizice să desfășoare asemenea activități. Felix Cozma a precizat că AJPIS l-a sfătuit pe „samariteanul” bihorean cum să procedeze și că Pașca, urmare a consultanței, și-a înființat o fundație. Doar că omul mai are nevoie de o sumedenie de acte și avize care să-i permită funcționarea. „Ar trebui să înțelegem că o persoană de genul acesta face un serviciu comunității. Trebuie să vedem și de unde provin aceste cazuri sociale și ce a făcut Statul până ele au ajuns acolo (n.b.: la Pașca). De exemplu, în Oradea nu vedem aceste persoane și ne este foarte ușor să le luăm, să le trimitem sau să sugerăm că ar fi bine să fie duse la Dumbrava. Ar trebui găsită o rezolvare și pentru această situație”, spune Cozma. Întrebat dacă cunoaște vreun caz concret care a ajuns la Dumbrava pentru că autoritățile orădene au cerut acest lucru, reprezentantul PSD a declarat pentru bihorstiri.ro că a devenit, oarecum, o cutumă ca persoane cu probleme sociale care nu mai au loc în așezămintele DGASPC Bihor să fie transportate la „căminul” din satul Dumbrava. „E nevoie ca și Oradea să fie mai atentă la aceste probleme”, spune Felix Cozma, sugerând că administrația locală ar trebui și ea să se aplece mai mult asupra chestiunilor sociale și, de ce nu, să aloce bani pentru îngrijirea oamenilor care au nevoie de sprijinul Statului.
Referitor la birocrația care înconjoară înființarea de entități care fac asistență socială, candidatul pesedist consideră că acestea nu ar trebui să fie puse pe același palier cu un SRL, cu o firmă care produce profit. În opinia lui Felix Cozma, legislația ar trebui să scutească de la plata autorizațiilor (ex.: ISU, DSP) aceste fundații și organizații neguvernamentale care au ca obiect de activitate asistența socială. E simplu: practic, aceste entități completează (și, de multe ori, întrec din punct de vedere calitativ și uman) activitatea de același tip a instituțiilor Statului. Mai mult decât atât, Cozma subliniază că aceste ONG-uri supraviețuiesc pe bază de sponsorizări și donații, respectiv că nu este normal ca o parte importantă a acestor bani să se ducă în direcția avizelor de tot felul. „Donațiile sunt făcute pentru beneficiarii serviciilor sociale, deci sumele respective ar trebui cheltuite pe îngrijirea oamenilor în nevoie și nu pe acte”, crede Felix Cozma.
Candidatul PSD a mai precizat că în memoriul redactat în urmă cu câteva luni (și care s-a împotmolit într-un sertar pe la Ministerul de resort) apar solicitări privind modificarea prevederilor aferente beneficiarilor de servicii sociale, dar și solicitarea de standardizare a procedurilor privind autorizarea / licențierea entităților care se ocupă de asistență socială. Felix Cozma spune că, indiferent de deznodământul alegerilor din 11 decembrie, parlamentarii PSD din Bihor vor duce mai departe acest subiect și vor avea grijă ca legislația să fie modificată astfel încât beneficiarii de servicii sociale să poată fi îngrijiți în deplină legalitate (și) de fundații / ONG-uri care nu mai sunt sufocate de birocrație și de frica controalelor.
oct. 14, 2024 0
oct. 13, 2024 0
iun. 06, 2024 0
iun. 05, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0