Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
iul. 29, 2011 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 2215 vizualizari
„Nu ne dau contractul. Pur și simplu nu ni-l arată!”, a declarat vineri la Oradea Carmen Moldovan (foto), deputatul care prezidează Forumul Ecologiștilor din PSD, cu referire la controversata afacere de la Roșia Montană. Subiectul pare unul de importanță maximă pentru social-democrați, care invocă și susținerea colegilor liberali din cadrul USL în vederea stopării proiectului de exploatare (pe bază de cianuri) a aurului de la Roșia Montană. Pe lângă partea efectivă de minerit, deputata Moldovan spune că este inadmisibil că Guvernul ține la secret contractul și că, astfel, nu pot fi cunoscute clauzele unei înțelegeri pe care parlamentarul PSD o consideră „un parteneriat rușinos pentru România”. O altă critică adusă viitoarei investiții mult discutate este că nu se știe exact ce parte din beneficii va reveni Statului.
Look who’s talking!
Oricât de lăudabil este modul tipic pentru Opoziție să se comporte în relația cu Puterea, nu se poate să nu observăm o oarecare fățărnicie în criticile rostite azi (29 iulie) la Oradea. Reamintim cititorilor noștri că aurul de la Roșia Montană este doar unul din seria contractelor dubioase și secretizate de Guvernul care le-a încheiat. Nici partidul reprezentat de Carmen Moldovan nu e străin de asemenea taine. Guvernul PSD condus de Adrian Năstase, spre exemplu, a vândut Petrom-ul fără să se grăbească cu dezvăluirea înțelegerilor incluse în actele aferente. De asemenea, contractul prin care firmei Bechtel i s-a atribuit direct construirea Autostrăzii Transilvania a fost și el supus „regulilor” secretizării. Tot de Guvernul Năstase. Un alt caz, mai recent, este cel al resurselor de petrol și gaze naturale din perimetrul câștigat de România în urma litigiului cu Ucraina. Doar după încheierea procesului, cu chiu cu vai, a transpirat în mass-media că aceste bogății fuseseră concesionate deja firmei Sterling Resources. Business-ul a fost parafat în timpul Guvernului condus de liberalul Călin Popescu Tăriceanu, deși fostul premier s-a apărat mereu spunând că afacerea a fost pusă la cale încă de pe vremea când Theodor Stolojan stătea în capul mesei la Palatul Victoria.
Moștenire de la CDR
Legat de Roșia Montană mai merită reamintit și faptul că proiectul de parteneriat între Statul Român și compania canadiană investitoare a fost realizat în 1997. Deci în timpul guvernării CDR, când între fosta Regie Autonomă a Cuprului Deva (acum Compania Națională a Cuprului, Aurului și Fierului Minvest) și Grabriel Resources a fost semnat un contract. Așa a luat naștere Roșia Montană Gold Corporation. Proiectul a fost blocat în urmă cu 4 ani, când Ministerul Mediului (condus de udemeristul Korody Attila) a suspendat evaluarea proiectului care avea nevoie de Aviz de Mediu. Motivul de atunci a fost o problemă cu Certificatul de Urbanism. Acum, după ce Ministerul Culturii a aprobat deja descărcările arheologice din zona în cauză, afacerea stă din nou în pixul șefului Ministerului Mediului. Care, pentru diversificare, este tot din UDMR (Borbely Laszlo).
oct. 13, 2024 0
iun. 06, 2024 0
iun. 05, 2024 0
mai 26, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0