Actualizat noiembrie 22nd, 2024 1:19 PM
feb. 25, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 1537 vizualizari
Organismul intermediar Energie, aflat în subordinea Ministerului Economiei, se joacă cu nervii conducerii Municipiului Oradea. Pentru că această entitate de la București nu a prelungit contractul de finanțare aferent proiectului prin care o parte importantă a cartierului Nufărul ar trebui să treacă pe încălzire pe bază de energie geotermală, Oradea riscă să piardă banii europeni accesați. Primarul Ilie Bolojan spune, culmea, că Autoritatea de Management a recunoscut că tergiversarea este din cauza ei. Adică administrația locală orădeană nu are nicio vină în nesemnarea contractului. Cu toate acestea, proiectul de aproximativ 16 milioane de euro e în stand-by. Deși mai sunt doar câteva luni până la termenul de finalizare. Conform explicațiilor date azi, 25 februarie, de edilul-șef al Municipiuului Oradea, există posibilitatea ca Primăria să se înțeleagă cu constructorul deja desemnat și ca acesta din urmă să înceapă să lucreze pe datorie, timp de 2-3 luni, până la rezolvarea problemelor birocratice. În caz că firma nu vrea (sau nu poate) să demareze șantierul fără bani, Municipalitatea s-ar afla în dificultate: încă nu există bani pentru implementare, contractul de finanțare nefiind prelungit.
Prelungirea ar fi trebuit să aibă loc în zona datei de 6 noiembrie 2014. Potrivit unor surse politice, PSD Bihor nu ar fi străin de acest „dosar”, la Ministerul Economiei fiind trase sfori pentru tergiversarea proiectului. Plus că prelungirea ar fi trebuit să aibă loc între cele două tururi de scrutin prezidențial când, după cum ne putem aminti, lupta politică a ajuns să afecteze și chestiunile de administrație.
O posibilă soluție, în caz că lucrurile nu se dezgheață favorabil în termen scurt, ar fi un proces. Primarul Bolojan spune că este hotărât să obțină cu ajutorul judecătorilor prelungirea contractului de finanțare, aspect despre care șeful Primăriei a mai vorbit și la începutul anului (link). Dacă se ajunge în instanță, Municipalitatea va da în judecată Organismul intermediar Energie din cadrul Ministerului Economiei. Ilie Bolojan susține că Oradea nu ar fi primul asemenea caz și că și ceilalți care au avut asemenea probleme au primit verdicte favorabile din partea Justiției.
Proiectul geotermal din Nufărul prevede, printre altele, renunțarea la mai multe puncte termice clasice în favoarea energiei geotermale. Dar aceasta va putea fi folosită în paralel cu cea furnizată de CET, mai ales în perioade de iarnă când zăcământul de apă fierbinte din subteran nu ar face față singur. În același timp, proiectul presupune forarea de puțuri de reinjectare a apei geotermale, lucru care nu s-a mai făcut de zeci de ani în Municipiul Oradea, contribuindu-se astfel la prezervarea zăcământului geotermal.
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
iul. 10, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 21, 2024 0