Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
sept. 10, 2012 Andrei Şandor Actualitate 0 1830 vizualizari
De luni, 17 septembrie, Pasajul Vulturul Negru din centrul Oradiei intră sub jurisdicția utilajelor care vor lucra la reabilitarea finanțată prin Programul Operațional Regional (POR). Până în 15 iunie 2013, sistemul de canalizare și pavajul interior, precum și iluminatul arhitectural vor fi renăscut, redând impozantei clădiri din Piața Unirii strălucirea de la începutul secolului trecut. Doar parțial, ce-i drept, căci având în vedere că acolo există mai mulți proprietari, iar Municipalitatea nu s-a putut înțelege cu toți pentru o refacere totală a Pasajului, proiectul cu finanțare europeană nu se axează decât pe partea deținută exclusiv de Primăria Oradea.
Terasele de altădată…
Cine se plimbă acum prin pasaj are șanse să nu recunoască locul. Spre deosebire de alte finaluri de vară și debuturi de toamnă cu vreme frumoasă și caldă, nu mai sunt terase ale localurilor. Motivul este foarte simplu: regulile finanțărilor europene impun ca zonele la care se va interveni pe banii accesați nu pot fi generatoare de venituri. Concret, localurile nu trebuie să își mențină terasele atât de frecventate de orădeni și de turiști, existând riscul ca finanțarea de peste 4 milioane de lei să fie pierdută. Potrivit viceprimarului Mircea Mălan, patronii acestor localuri, afectați de derularea proiectului, au fost înștiințați și au manifestat înțelegere. Poate și pentru că reprezentantul lor este Lucian Popa, administratorul Lord’s și consilier local PNL. Mai trebuie menționat că, în timpul șantierului, vor fi perioade în care accesul trecătorilor în Pasajul Vulturul Negru va fi cel puțin restricționat. Inclusiv pentru riverani.
Investiție atent monitorizată
Reabilitarea Pasajului Vulturul Negru va însemna realizarea unui canal tehnic de înmagazinare a rețelelor edilitare, precum și de racord de canalizare menajeră ape uzate și unul pentru apele pluviale, realizarea rețelei de canalizare menajeră și a celei de pluviale, respectiv realizarea rețelei de alimentare cu apă și curățarea căminelor de vizitare colmatate. Referitor la pavaj, partea ce pare a fi cea mai meticuloasă, reprezentanții administrației locale și cei care au lucrat la proiect au precizat luni (10 septembrie) că va fi făcut un pavaj din mozaic turnat (pe 1.047 mp), specific tuturor construcțiilor de tip monument orădene realizate în acea perioadă (debutul secolului 20 – clădirea Primăriei, Teatrul de Stat). Noul pavaj va avea elemente decorative care punctează zona de interferență a celor trei direcții ale Pasajului Vulturul Negru printr-un decor din sticlă mată cu iluminare indirectă. Partea centrală a edificiului se va remarca printr-un aspect deosebit de luminos care „va atrage atenția”, spune arhitectul Szabo Anne Marie, care a lucrat la proiect. Referitor la gradul de dificultate a lucrării care vizează pavajul, reprezentantul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională, Dumitru Sim, afirmă că „mozaic de o asemenea complexitate nu s-a mai făcut în Oradea din perioada de dinainte de cele două războaie mondiale”. Viceprimarul Mălan a declarat apăsat că Municipalitatea nu vrea rabat de la calitatea lucrărilor și că nici Pasajul Vulturul Negru nu va fi o excepție de la această direcție, promițând că derularea investiției va fi atent monitorizată.
Mozaicul a speriat constructorii
Curios, la licitația organizată pentru desemnarea constructorului care va avea ocazia să mucească la reabilitarea Pasajului Vulturul Negru s-a prezentat o singură firmă locală: Marconst SRL. Suspiciunile referitoare la o posibilă licitație măsluită par, însă, să nu stea în picioare. Conform responsabililor de proiect, cerințele privind lucrul cu mozaicul turnat au speriat obșinuitele participante la licitațiile organizate de Primăria Oradea. Ce-i drept, nici Marconst nu are experiență majoră în asemenea lucrări, dar a beneficiat de suport tehnic de la Constructorul Sălard, societate care și-a trecut pe cartea de vizită, printre altele, renovarea clădirii Teatrului de Stat, acolo unde a fost nevoie de această tehnică a mozaicului turnat. Firma executantă a semnat contractul de rigoare în 31 iulie după ce a oferit cu aproape 300.000 lei mai puțin decât valoarea estimată. Astfel, lucrarea efectivă nu va costa mai mult de 2.504.527,76 lei (fără TVA). Contribuția financiară proprie a Municipalității orădene este de 587.085,38 lei.
Palatul Vulturul Negru este considerat emblema orașului Oradea și este monument istoric de categoria A. De asemenea, imobilul din Piața Unirii este cea mai reprezentativă construcție secesssion din România.
[nggallery id=1194]
aug. 06, 2024 0
apr. 26, 2024 0
apr. 09, 2024 0
apr. 02, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0