Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
oct. 11, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 1515 vizualizari
Dezvoltarea unei reţele de rute tematice pentru cicloturism către cele mai importante obiective carstice în situl Natura 2000 Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului a fost tema unui proiect derulat în acest an de Centrul Pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor – filiala Pădurea Craiului. Grație proiectului cu finanțare de la Mol România, în valoare de aproape 25.000 de lei, au fost identificate 3 mari zone carstice care se pretează şi pentru cicloturism. După cum spun cei de la CAPDD, este vorba despre următoarele:
1. Valea Roşia cu Peşterile Meziad, Farcu, Cheile Văii Cuţilor, Izbucul Roşiei şi Cheile Lazuri. Aceasta include şi poteca tematică din vecinătatea Peşterii cu Cristale din Mina Farcu.
2. Zona Bratca, pe Valea Crişului Repede cu Văile Brătcuţa şi Boiului unde se întâlnesc o serie de abrupturi şi salbe de cascade.
3. Platoul Carstic 10 Hotare – Şuncuiuş – Defileul Crişului Repede unde se întâlnesc câmpuri de doline, peşteri amenajate, chei şi defilee. De specificat ar fi faptul că această zonă propusă va include şi poteca tematică „Poveştile pădurii”, din Defileul Crişului Repede, realizată de către CAPDD Bihor – Filiala Pădurea Craiului în anul 2015.
Practic, proiectul şi-a propus o abordare inovativă de vizitare, pe bicicletă, a unei arii protejate de dimensiuni mari de tot: 40.000 ha. Cum anume? Prin realizarea unor trasee de cicloturism, constituite ca poteci tematice, care să lege punctele de interes carstic ale acesteia. A fost ales titlul „Drumul carstului” deoarece acesta este relieful predominant în aria protejată iar obiectivele carstice (peşteri, avene, izbucuri, chei, defilee) sunt de o frumuseţe deosebită, spun cei care au implementat proiectul.
CAPDD Bihor îi informează pe cei interesați că există în zonă 2 centre de închiriat biciclete şi se lucrează, în paralel, la stabilirea unor trasee de cicloturism care să-l ghideze pe turist către cele mai importante obiective ale zonei.
De asemenea, prin proiectul finanțat de Mol s-a urmărit şi completarea activităţilor desfăşurate până în prezent de către Centru prin asigurarea componentei de informare, conştientizare şi educare a vizitatorilor. Turiștii se pot folosi acum de datele despre fiecare obiectiv carstic vizitat, despre vulnerabilitatea sistemului carstic şi necesitatea protejării lui. De fapt, au fost montate panouri cu informaţii relevante pentru fiecare obiectiv carstic vizat şi prin realizarea de materiale tipărite.
foto – amazingromania.net
NOUL COVER JESSIE BANES !!!
PENTRU MAI MULTE CLIPURI ABONATI-VA LA CANALUL DE YOUTUBE!
iul. 11, 2017 0
iun. 28, 2017 0
iun. 22, 2017 0
iun. 02, 2017 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0