Actualizat noiembrie 21st, 2024 10:53 AM
feb. 02, 2024 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 867 vizualizari
Primăria Oradea a organizat ieri, 1 februarie, în sala mare a instituției, dezbaterea publică a proiectului bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2024.
După prezentarea proiectului de buget, primarul Florin Birta și directorul economic Eduard Florea au răspuns întrebărilor cetățenilor. La dezbatere a luat parte și viceprimarul Marcel Dragoș.
Reamintim că până în data de 8 februarie 2024 se pot înainta propuneri privind proiectul bugetului în format electronic la adresa de e-mail primarie@oradea.ro, în Sala Ghișeelor (Piramida) din Primăria Oradea sau prin fax, la nr. 0259/437.544.
Data propusă pentru aprobarea proiectului de buget în Consiliul Local este 9 februarie.
Printre temele aduse în discuție de participanții la dezbatere se numără: veniturile bugetare din surse de finanțare nerambursabile, estimările privind veniturile pe 2024, majorarea sumelor pentru finanțarea ONG-urilor și implicarea acestora în identificarea nevoilor reale ale comunității, finanțarea lucrărilor de extindere a rețelelor de apă și canalizare, finanțarea reabilitării termice a blocurilor de locuințe, finanțarea FC Bihor, finanțarea cluburilor sportive private, programul de bugetare participativă, lucrările la creșele noi din Nufărul și Rogerius și altele.
Veniturile bugetare din surse nerambursabile, estimări ale veniturilor pe 2024
În ceea ce privește veniturile bugetare din surse de finanțare nerambursabile, directorul Eduard Florea a explicat: „Sumele prevăzute la poziția venituri din fonduri europene cuprind în proporție de 50% sumele din cererile de rambursare prevăzute a fi încasate în cursul anului 2024. În completare sunt sumele prevăzute în contractele de finanțare semnate aferente anului 2024. În măsura în care proiectele de investiții vor întârzia din cauza unor situații precum licitații contestații, licitații repetate etc., bugetul va suferi rectificări în consecință”.
Vizavi de estimările privind veniturile pe 2024, acesta a completat: „Estimările privind sumele prevăzute la veniturile proprii sunt bazate pe datele financiare din evidențele Primăriei. An de an am înregistrat în jurul a 100% din veniturile proprii prognozate. În ceea ce privește veniturile din fonduri europene, acestea sunt influențate atât de ritmul de realizare al investițiilor, dar și de onorarea de către autoritățile de management a cererilor de rambursare.”
Implicarea ONG-urilor în identificarea nevoilor comunității
Un subiect ridicat de mai mulți participanți a fost majorarea sumelor dedicate activității ONG-urilor. Primarul Florin Birta a subliniat faptul că propunerea de buget pentru ONG-uri a rămas la 300.000 de lei, dar în 2024 sunt prevăzute sume în plus pentru ONG-urile din domeniul social.
„Alocarea din bugetul local pentru finanțarea activităților ONG-urilor este cu 100.000 lei mai mare decât cea din anul anterior. Prin urmare, am propus o creștere de la 150.000 lei la 250.000 lei pentru ONG-urile din domeniul social. Astfel, avem alocați 300.000 lei pentru ONG-uri și 250.000 pentru organizațiile din domeniul social, deci în total 550.000 pentru ONG-uri”.
Administrația locală este deschisă pentru implicarea ONG-urilor în identificarea nevoilor reale ale comunității.
„Suntem de acord să punem bazele unui astfel de parteneriat, să creăm un consiliu și o dată pe lună, la două luni sau de câte ori este nevoie să discutăm pe acest subiect. Din comisia de selecție vor face parte și două persoane din partea societății civile”, a spus primarul Florin Birta.
Despre rețelele de apă și reabilitarea blocurilor
Privind finanțarea lucrărilor de extindere a rețelelor de apă, Executivul a explicat faptul că Compania de Apă Oradea realizează anual investiții în extinderi de rețele de apă și canal, cu finanțare din surse proprii sau de la bugetul local. Doar anul trecut au fost extinse rețele pe circa 80 de străzi din municipiu.
De asemenea, reabilitarea termică a blocurilor de locuințe reprezintă o prioritate a autorității locale. Astfel, se vor obține finanțări atât prin programul POR cât și prin PNRR, iar din bugetul local se vor asigura fondurile necesare cofinanțării.
Sume alocate clubului FC Bihor
La sesizarea privind insuficiența sumelor alocate FC Bihor, având în vedere obiectivul de promovare, primarul Florin Birta a răspuns: „FC Bihor are un buget alocat pentru Liga a III-a. Conducerea clubului a făcut un lucru foarte bun, clubul sportiv a reușit atragerea în anul 2023 a unor finanțări private de peste 300.000 euro. Dacă FC Bihor va promova din a doua jumătate a anului, primăria este dispusă să mărească bugetul”.
Referitor la activitatea cluburilor sportive private, acesta a subliniat că în cazul competițiilor internaționale este asigurat accesul la arene în condiții avantajoase. Primăria Oradea este interesată să atragă competiții de anvergură în Oradea și să devină partener în organizarea evenimentelor ce fac orașul nostru atractiv. De asemenea, pe bază de parteneriate încheiate cu CSM Oradea se pot închiria arenele la costuri reduse față de orice alt tip de evenimente găzduite.
Programul de bugetare participativă
Cei prezenți în sală au adus în discuție și programul de bugetare participativă ce va fi derulat de Primăria Oradea și în acest an. Se va pune un accent mai mare pe publicitatea programului, astfel încât toți orădenii interesați de îmbunătățirea condițiilor de locuit din cartierele lor să vină cu propuneri.
Despre parcursul acestui program, directorul Eduard Florea a completat: „Modificările aduse regulamentului de bugetare participativă, realizate în urmă cu doi ani, au condus la selecția de proiecte cu durată scurtă de implementare. Față de proiectele din primele sesiuni de bugetare participativă, când proiecte precum parcarea de la Spitalul Județean a ajuns la o finanțare de 5.000.000 lei și trei ani de realizare – socotind de la data exproprierilor până la finalizarea lucrărilor, în prezent proiectele au o valoare maximă de 100.000 lei, care asigură o implementare rapidă”.
Creșa din Nufărul se va deschide în septembrie
În ceea ce privește investițiile în învățământul preșcolar, respectiv stadiul lucrărilor la creșa din Nufărul și de pe strada Aluminei, primarul Florin Birta a precizat: „Termenul de finalizare a lucrărilor la creșa din Nufărul este luna iunie 2024, după care vor fi obținute autorizările necesare pentru ca activitatea să înceapă cu luna septembrie. În cazul investiției de pe str. Aluminei, lucrările de deviere a rețelelor publice au amânat începerea lucrărilor efective, așa că termenul realist de finalizare a lucrărilor va fi anul 2025. Pe de altă parte, cererile în creștere pentru locuri în creșele din Oradea s-au înregistrat și pe fondul lipsei de astfel de facilități în localitățile limitrofe orașului. Ministerul Dezvoltării a realizat finanțarea unor obiective noi de creșe în comunele din jurul orașelor, astfel încât în anii următori estimăm o scădere a presiunii pe creșele din Oradea”.
nov. 17, 2024 0
nov. 11, 2024 0
nov. 06, 2024 0
oct. 24, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0