Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
dec. 28, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 2363 vizualizari
Deseori criticat și ironizat pentru aparenta lipsă de activitate și de preocupare pentru atragerea de fonduri externe nerambursabile, Consiliul Județean (CJ) Bihor a tras linie în privința proiectelor implementate în anul ce stă să se încheie. Președintele Cornel Popa a raportat luni (28 decembrie) finalizarea fără penalități a unui buchet de proiecte, dintre care cel mai sonor este cel al modernizării pistei Aeroportului din Oradea. În total, peste 264 de milioane de lei.
În acest an, CJ Bihor a avut de lucrat / finalizat proiecte depuse pe diverse programe de finanțare și pe axe diferite. Astfel, pe Programul de cooperare transfrontalieră HU – RO, județul a fost implicat în două proiecte: unul referitor la strategia de lungă durată în domeniul apei potabile pentru zona Valea Ierului (4,14 milioane de lei) și unul privind dezoltarea rețelei de fibră optică în cadrul proiectului „Lumea fără frontiere” (derulat împreună cu județul Bekes din Ungaria, beneficiarii locali fiind comunele Borș, Cetariu și Biharia), în valoare de 1,23 milioane de lei.
Dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice în Judeţul Bihor a fost un proiect cu două etape. Vizând servicii precum registrul agricol electronic, urbanismul sau serviciul GIS, proiectul a vizat 15 localități (în prima fază): Săcueni, Aușeu, Căbești, Cherechiu, Criștioru de Jos, Diosig, Măgești, Pomezeu, Răbăgani, Remetea, Roșiori, Sârbi, Spinuș, Tulca și Vadu Crișului. Suma aferentă: 6,52 milioane de lei. A urmat și partea a doua, de 6,53 de milioane de lei, unitățile adminstrativ teritoriale incluse fiind Abram, Batăr, Biharia, Câmpani, Cetariu, Copăcel, Lăzăreni, Girişu de Criş, Ineu, Lazuri de Beiuş, Paleu, Pocola, Sânicolau Roman, Tămășeu și
Uileacu de Beiuş.
Pe Programul Operațional Regional 2007 – 2013, președintele CJ Bihor a amintit finalizarea proiectului prin care ISU „Crișana” a fost dotat cu diverse autospeciale și echipamente specifice, pompierilor de la noi revenindu-le suma de 11,6 milioane de lei. Recent inuaguratul drum județean Marghita – Tășnad (DJ 191) face parte tot din dosarul de proiecte finalizate în 2015, valoarea lucrării fiind de aproape 62 de milioane de lei.
Pe POS Mediu, managementul conservativ al Siturilor Natura 2000 aflate în custodia Muzeului Ţării Crişurilor a însemnat „înghițirea” de bani europeni în sumă de 1,33 milioane de lei, iar Sistemul de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Bihor bifează peste 71 milioane de lei. De precizat aici că acest proiect complex a ajuns doar la finalul fazei I. Urmează derularea lui și în perioada următoare, finanțarea fiind asigurată tot din fonduri externe nerambursabile, pe măsură ce se înaintează cu implementarea. Cea mai mare sumă contabilizată drept absorbție de bani europeni stă în dreptul aerogării de la Oradea, unde lucrările de modernizare a suprafețelor aeroportuare au însemnat aproape 100 de milioane de lei via POS Transport.
Președintele Cornel Popa a evidențiat munca asiduă a managerilor de proiect și a echipelor de implementare, menționând că CJ a fost inspirat să ia împrumuturile necesare în vederea asigurării finanțărilor premergătoare deconturilor. „Dacă nu luam creditele de siguranță, dădeam în bâlbâială cu toate proiectele”, a declarat liderul CJ. Popa a subliniat că toate proiectele de mai sus au fost finalizate în timp util, astfel încât județul nu va primi niciun fel de penalizare din partea finanțatorului extern.
Găsiți detalii despre proiecte în fișierul Bilant al CJ in materie de fonduri europene.
mart. 07, 2025 0
ian. 03, 2025 0
mai 30, 2024 0
mai 26, 2024 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0