Actualizat aprilie 4th, 2025 5:45 PM
iul. 05, 2022 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 1100 vizualizari
Zeci de proiecte complexe au fost analizate de specialiștii Comisiei municipale de urbanism și amenajare a teritoriului (CMUAT) în ședința de săptămâna trecută. Printre acestea se află construirea unui parc sportiv pe un teren situat pe strada Căii Ferate, dar și reabilitarea Bisericii romano-catolice Sf. Ladislau din Oradea.
Parohia reformată Velența a solicitat aviz Arhitect Şef pentru Plan Urbanistic de Detaliu (PUD), pentru construirea unui parc sportiv pe un teren situat pe strada Căii Ferate nr. 7 D, nr. cadastral 211.406, 211.407, 211.408. În prezent terenul este situat în UTR ZCP02 cimitir istoric – cimitirul evreiesc, dar printr-un studiu istoric elaborat de SC Restituator SRL s-au adus argumente care arată că includerea terenului în ZCP02 cimitire istorice este o eroare materială, care urmează a fi corectată și supusă spre aprobare în prima ședință de consiliu local.
Parcul va cuprinde un teren de minifotbal, o pârtie artificială de schi și o clădire destinată alimentației publice în regim de înălțime parter, plus vestiare și anexe tip containere, aferente parcului. Suprafața terenului este de 10.317 metri pătrați.
Se reabilitează Biserica romano-catolică Sf. Ladislau
Parohia romano-catolică Oraș Nou a solicitat aviz CMUAT pentru reabilitarea Bisericii romano-catolice Sf. Ladislau din Oradea. Lucrările vor consta în realizarea unor intervenții pentru consolidarea și confirmarea zidăriei clădirii, consolidarea șarpantei, reabilitarea finisajelor, tâmplăriilor, înlocuirea pardoselii, înlăturarea finisajelor necorespunzătoare și aplicarea unor finisaje care să elimine fenomenul umezirii și a igrasiei pereților, precum și punerea în valoare a elementelor baroce ale mobilierului.
”Clădirea este considerată ca fiind una reprezentativă pentru arhitectura orădeană de secol XVII şi pentru imaginea centrului urban. Prin urmare, reabilitarea acesteia va face și mai atractivă zona centrală, biserica fiind vizitată anual de numeroși turiști. Punerea în valoare a clădirilor de cult va atrage cu siguranță și mai mulți vizitatori, acestea fiind lăcașuri vechi încărcate de istorie și tradiție”, a precizat viceprimarul Arina Moș.
Biserica Sf. Ladislau din Oradea este o clădire mononavată, cu turn vestic, fiind imaginea arhitecturală a barocului provincial. Biserica se compune dintr-o navă de plan dreptunghiular cu patru travei, un cor cu închidere poligonală, un turn aşezat în axul bisericii, pe faţada vestică şi o sacristie cu două săli alăturate, dintre care una în dreptul corului, iar cealaltă lângă treimea estică a laturii nordice a navei.
Comisia de urbanism a solicitat detalii suplimentare cu privire la lucrările din zona trotuarului de protecție, care la ora actuală face parte integrantă din pavimentul Pieței Unirii. Acest trotuar urmează să fie desfăcut și reașezat după efectuarea finisajelor specifice împotriva umezirii și igrasiei. În același timp s-a acceptat ideea ca în timpul execuției să se facă un studiu de parament pentru stabilirea cu exactitate a culorii inițiale. S-a avizat, în același timp, şi schimbarea învelitorii cu învelitoare de tablă zincată.
O nouă hală industrială
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea a solicitat aviz de oportunitate pentru construirea unei hale industriale pe un teren identificat cu numărul cadastral 150.325, 150.324, situat pe strada Calea Borșului, în suprafață de 26.624 mp. Terenul se află în proprietatea FMZ Development și a fost studiat printr-un PUD aprobat cu HCL 677 din 2008 pentru construirea unui centru comercial. PUD-ul nu a fost implementat, iar acum se dorește construirea unei hale. Prin aviz de oportunitate s-a solicitat elaborarea unui nou PUD, iar pentru stabilirea condițiilor de construire acces la parcela în cauză.
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0