Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
aug. 18, 2016 Andrei Şandor Administrație 0 1955 vizualizari
Un lucru e cert: mult discutatul proiect strategic al fostului președinte al Consiliului Județean (CJ) Bihor, liberalul Cornel Popa, care prevedea modernizarea pe bani europeni transfrontalieri a drumului dintre Șuști și Moneasa, nu va mai vedea lumina zilei. Ceea ce este incert este ce anume va lua locul acestui proiect pe care CJ Bihor l-ar fi făcut pe programul RO-HU, în parteneriat cu județul „frate”, Hajdu-Bihar. Și dacă noul proiect va fi destul de pe placul grupului PNL din legislativul județean, căci va fi nevoie și de voturi de la Opoziție pentru adoptarea proiectului de hotărâre referitor la noul obiectiv strategic al Bihorului.
Joi, 18 august, singurul lucru pe care președintele actual al CJ, udemeristul Pasztor Sandor (foto), l-a dezvăluit presei a fost că proiectul strategic transfrontalier după care se „aleargă” este unul strict pe Sănătate, valoarea lui putând ajunge la 14 milioane de euro. Ceva mai concret despre intențiile administrației județene am putea afla doar după 1 septembrie, aceasta fiind data la care documentul de la Bihor va ajunge în forma lui finală la București, la Ministerul Dezvoltării, cel care gestionează fondurile de accesat via RO-HU. Întrebat de jurnaliști, președintele Pasztor a precizat doar că va fi vorba despre „un proiect mobil de sănătate”. Liderul CJ susține că știe că „proiectul nostru strategic va câștiga” finanțare, lansarea oficială a acestuia urmând să aibă loc peste aproximativ o lună de zile. Se mai știe că la elaborarea definitivă a proiectului au fost rugate să colaboreze mai multe persoane și entități pricepute în de-ale Sănătății.
Pasztor Sandor a revenit și la greutățile cu care s-a confruntat noul program transfrontalier, de data asta cu București în rol de lider. Potrivit șefului CJ, în ciuda faptului că județele implicate (Satu Mare, Bihor, Arad și Timiș) s-au pus de acord în privința liniei de urmat în materie de accesare a banilor disponibili (în bună înțelegere cu județele-oglindă de pe partea maghiară), Ministerul de resort, prin Autoritatea de Management, pare că tărăgănează lucrurile. Adică proiectele și ideile județelor sunt preluate, însă ele sunt gestionate greoi, susține Pasztor, care știe despre ce este vorba și pentru că, în calitate de șef al ABA „Crișuri” și, ulterior, secretar de stat în Ministerul Mediului, s-a ocupat deja de asemenea proiecte transfrontaliere.
Alte probleme cu care și Bihorul se confruntă ar fi cele privind clarificarea chestiunii schemei ajutorului de stat (lucru la care Bruxelles-ul este foarte atent), respectiv poziția Consiliului Concurenței (CC). Această instituție va trebui să se pronunțe: proiectul CJ Bihor, care ar urma să fie realizat cu bani de la Uniunea Europeană, face sau nu concurență (neloială) unui proiect sau business de același tip deja existent. Urmează ca președintele Pasztor să stea pe capul șefului CC, Bogdan Chirițoiu, până când acesta îi va dea un răspuns.
mai 30, 2024 0
mai 26, 2024 0
mai 16, 2024 0
apr. 30, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 19, 2024 Comentariile sunt închise pentru Oradea se pregătește pentru sărbători: Iluminatul festiv prinde contur
nov. 19, 2024 0
nov. 19, 2024 0