Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
nov. 17, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 2935 vizualizari
Oradea găzduiește, timp de o săptămână, reprezentanții mai multor organizații din 5 țări europene, care sunt implicați într-un proiect Erasmus+. Derulat până în 2018, „Family Trainer International (FATI) – Network to Empower Families and Single Parents” are ca partener orădean Colegiul Național „Mihai Eminescu” și își propune să identifice cât mai bine problemele de toate felurile ale copiilor / elevilor care cresc în familii monoparentale.
Potrivit directorului Colegiului „Eminescu”, Cristina Marian, proiectul se axează nu doar pe cazurile de părinți divorțați sau pe cele în care unul dintre părinți a decedat, ci și pe tot mai frecventul fenomen al cazurilor în care unul dintre părinți lucrează în străinătate. De asemenea, atunci când copilul are un singur părinte și acesta din urmă e nevoit să plece la muncă în străinătate, lucrurile devin și mai dificile, minorul rămânând în grija bunicilor sau a altor rude. Proiectul Erasmus a fost inițiat de partenerii de la Naturfreunde Thuringen și a primit finanțare la a doua încercare, după cum au precizat oaspeții din Germania, marți, la deschiderea oficială din sala festivă a Colegiului Național „Mihai Eminescu”. În proiect mai sunt implicate organizații din Marea Britanie (Point Europa), Italia (Centro Per Lo Sviluppo Creativo Danilo Dolci), Polonia (Sztowarzyszenie Rozwoju I Integracji Mlodziezy) și Ungaria (Magisztrus Alapitvany).
La evenimentul de deschidere, cei prezenți (printre care elevi și profesori de la „Eminescu”, precum și persoanele implicate în proiect din partea organizațiilor partenere) au ținut un moment de reculegere în memoria victimelor atentatelor de vineri de la Paris. De asemenea, au fost intonate imnurile de stat ale țărilor participante la proiect, respectiv „Oda bucuriei” (imnul Uniunii Europene).
Încă de azi, participanții au avut prima șednță de lucru pentru stabilirea modului de acțiune. Directorul Marian spune că, deocamdată, persoanele implicate în proiect nu vor discuta cu copii afalți în situația cercetată în cadrul proiectului și că scopul primelor întâlniri este de a creiona un cadru general pentru problematica aleasă. La acțiunea de azi au fost invitați și reprezentanții ASCO, dar aceștia nu au onorat cu prezența evenimentul.
După sejurul din România, urmează ca organizațiile implicate să meargă și în celelalte țări partenere în vederea scanării și acolo a problemelor legate de familiile monoparentale. Dovadă că este vorba despre o chestiune europeană. La finalul proiectului (care se va încheia în vara anului 2018), va fi editat un Ghid de bune practici.
iun. 27, 2024 0
mai 25, 2023 0
nov. 17, 2022 0
aug. 25, 2021 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0