Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
dec. 01, 2012 Andrei Şandor Actualitate 0 1619 vizualizari
Noul maestru de ceremonii al evenimentelor în care este implicată Garnizoana Oradea a pus la încercare oficialitățile participante la festivitatea organizată sâmbătă, 1 decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României. Depunerea de coroane la statuia lui Mihai Viteazul s-a transformat într-o probă contra cronometru, militarul chemând „la apel” delegațiile atât de repede încât, la un moment dat, s-a format o coadă în fața statuii. Oamenii s-au văzut în situația de a se călca în picioare lângă soclu, așteptând ca momentele solemne în care depui coroana și îți pleci capul în fața memoriei strămoșilor să se termine și mai repede decât ar fi cazul pentru a se elibera spațiul.
O vreme destul de prietenoasă pentru acest moment al anului a ajutat ca ceremonia din Piața Unirii să se poată derula în condiții bune. Sute de orădeni au răspuns pozitiv chemării la sărbătoare și, așa cum se întâmplă de fiecare dată, nu au lipsit nici oficialitățile. Prefectul Claudiu Pop, subprefectul Cristian Bitea, primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Ovidiu Mureșan, vicepreședinții Consiliului Județean Bihor (Ioan Mang și Kiss Alexandru), episcopii Virgil Bercea (greco-catolic) și Sofronie Drincec (ortodox), deputații Sonia Drăghici, Lucia Varga și Ioan Roman, respectiv principalele partide/alianțe politice au cinstit și în 2012, la 94 de ani de la înfăptuire, Marea Unire de la 1918. Prefectul Pop a dat citire mesajului șefului Guvernului României, Victor Ponta, care a pus accentul pe conștiința națională. „1 decembrie este cea mai potrivită zi pentru a analiza trecutul, pentru a observa obiectiv prezentul și pentru a privi cu optimism în viitor”, a spus prefectul de Bihor în speranța că Ziua Națională ne va ajuta să fim oameni mândri de țara noastră și uniți. Istoricul Viorel Faur a subliniat că 1 decembrie este „o zi providențială pentru noi” și că aceasta „ni se potrivește”. Potrivit vorbitorului, și bihorenii pot fi mândri pentru că au contribuit mult la Marea Unire, delegația actualului nostru județ fiind de 132 de persoane în 1918, la Alba Iulia. Totodată, Faur crede că și românii ar trebui să înceapă să nu mai fie timizi în manifestarea patriotismului, observând că, în ultima vreme, „parcă arborăm mai des drapelul național”.
La soclul statuii lui Mihai Viteazul au fost depuse coroane din partea instituțiilor statului, a veteranilor de război, a cadrelor militare disponibilizate, a USL, ARD, PPDD, PRM și UDMR. De asemenea, o pată de culoare a fost prezența unui grup de „revoluționari” anti-Băsescu, care s-au afișat la ceremonie în tricouri model Ghișe („Poporul a decis, Băsescu e demis/Vreau respect pentru votul meu, poporul e puterea”). Cei prezenți au mai putut asista la recitalul Corului „Traian Moșoiu”, la defilarea Detașamentului de Onoare și la un program artistic specific zilei, susținut de Ansamblul Profesionist „Crișana”.
[nggallery id=1374]
dec. 27, 2022 0
mart. 23, 2022 0
ian. 28, 2022 0
sept. 03, 2021 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0