Actualizat aprilie 10th, 2025 12:02 PM
iun. 07, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 3857 vizualizari
Fiind o premieră în ţară (din punct de vedere al iniţiatorului şi al destinaţiei bazinelor), proiectul realizării de facilităţi didactice de nataţie în toate municipiile şi oraşele bihorene (exceptând Oradea) merge înainte. La câteva luni bune de la primele tatonări privind acest subiect, miercuri (7 iunie), preşedintele CJ, Pasztor Sandor, şi vicepreşedintele Ioan Mang au prezentat stadiul demersurilor. Vestea bună e că pentru construirea primelor două asemenea bazine se dă deja o luptă pe SEAP, anunţul de rigoare fiind postat deja de aproximativ două săptămâni. Este vorba despre bazinele din Săcueni şi Nucet. De ce fix aceste două oraşe? Simplu şi nepolitic: sunt localităţile în care birocraţia s-a mişcat cel mai repede, în care administraţia locală a făcut deja totul pentru a pune la dispoziţie terenurile necesare şi în care Primăria a acceptat deja să vină cu banii necesari realizării de locuri de parcare, de trotuare, de împrejmuiri, respectiv să se ocupe de racordurile necesare la utilităţi.
Primarul de Săcueni, Beres Csaba, a declarat că de serviciile oferite de acest bazin se vor bucura aproximativ 2.300 de copii, însă şi părinţii vor avea de câştigat. Chiar de două ori: în primul rând că vor şti că ai lor copii vor învăţa să înoate în condiţiile cele mai bune, iar în al doilea rând pentru că şi adulţii vor putea să utilizeze bazinul. De menţionat aici că oraşul din zona nordică a optat pentru două bazine, pe lângă cel de dimensiuni semiolimpice (25 m X 12,5 m) în localitate urmând să fie construit şi un bazin mai mic, strict pentru copii. CJ Bihor finanţează doar bazinul stas, motiv pentru care conducerea Săcueniului va trebui să găsească resurse pentru acoperirea restului investiţiei. În total, construcţiile nautice de acolo vor înghiţi aproximativ 4,3 milioane de lei (+ TVA), cu precizarea că preşedintele Pasztor speră ca suma să scadă mulţumită licitaţiei.
La Nucet, chiar dacă numărul teoretic al beneficiarilor primari e mult mai mic – aproximativ 320 de copii -, şeful Primăriei e foarte optimist în privinţa succesului investiţiei. Mircea Adrian Tuduce a fost şi el prezent la conferinţa de presă de azi şi a menţionat că de bazinul semiolimpic vor putea profita şi cei care îşi petrec vacanţele / concediile la Vârtop. Valoarea proiectului pentru Nucet este de aproximativ 3,4 milioane de lei. Vicepreşedintele de la judeţ, Ioan Mang, spune că, în mod probabil, accesul copiilor, în timpul orelor de sport în care vor fi învăţaţi să înoate, va fi gratuit. În rest, însă, Consiliul Local Nucet va fi cel care va stabili tarifele pentru utilizarea bazinului. Oficialii au arătat că, în linii mari, pentru menţinerea în funcţiune a unui astfel de bazin didactic (cu cele aferente) este nevoie de în jur de 4.000 de euro pe lună. Sume care ar putea fi adunate din banii încasaţi pe biletele de acces. Fiecare asemenea bazin, după ce e finalizat, va trece în administrarea autorităţii locale.
Potrivit preşedintelui Pasztor, nu ar fi rău dacă primarii s-ar gândi să adopte proiectul de la Oradea, prin care copiii de clasa a II-a învaţă să înoate. Referitor la funcţionarea bazinelor, liderul CJ Bihor e ferm: „Nu le construim pentru a le închide peste 4 luni. Va fi obligatorie funcţionarea lor şi menţinerea lor în stare de funcţionare!”. Vicepreşedintele Mang afirmă că se încearcă obţinerea de finanţare de la Guvern pentru continuarea proiectului. În mod clar, chiar dacă e ceva benefic populaţiei, pentru CJ nu este o bagatelă finanţarea construirii celor 9 bazine. Mai ales că sunt şi localităţi pentru care s-a optat pentru varianta mai sofisticată, cu două bazine. „Sunt şanse, au fost discuţii la Bucureşti. Dacă nu, vom lua credite şi tot vom duce la bun sfârşit proiectul”, promite Pasztor Sandor, extrem de convins de oportunitatea iniţiativei sale. Întrebat despre modul în care Executivul de la Bucureşti ar putea finanţa aceste bazine din Bihor, vicepreşedintele Mang a declarat că banii ar putea veni pe Programul Naţional de Dezvoltare Socială şi Culturală. De asemenea, cică s-au primit deja telefoane din ţară pentru detalii despre acest proiect care pare să fie luat în seamă şi de alte administraţii judeţene.
Următoarele două bazine pentru care vor fi publicate pe SEAP anunțurile de licitație vor răsări la Ștei și la Marghita.
mart. 07, 2025 0
ian. 03, 2025 0
mai 30, 2024 0
mai 26, 2024 0
apr. 10, 2025 0
apr. 10, 2025 0
apr. 10, 2025 0
apr. 10, 2025 0