Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
mai 04, 2016 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 4285 vizualizari
Dacă ar primi câte 10 lei…sau poate euro la fiecare gând pe care, mai ales în această perioadă, politicienii și cetățenii interesați de actualitatea cotidiană i-l alocă, Electrocentrale SA nu ar mai fi în situația gravă în care se află. Dincolo de diversele avarii, de calitatea discutabilă a serviciilor oferite și de perspectiva noii amenzi colosale, subiectul termoficării din Oradea rămâne unul de maximă importanță în campania electorală.
Nu doar PSD, ci și PMP abordează ori de câte ori e posibil tema. În timp ce social-democrații lucrează strict cu materialul clientului și reacționează la diverse situații / probleme de care se află prin presă, candidatul popularilor la funcția de primar, Horea Vușcan, vine cu soluții concrete. Și își reia vechile idei legate de spargerea monopolului termic. De data asta, însă, omul de afaceri merge ceva mai departe și spune că nu ar închide imediat CET-ul, dacă ar ajunge șef al Executivului local.
Făcând în continuare lobby pentru liberalizarea pieței de energie termică locală inclusiv prin folosirea la maximum a resurselor geotermale, respectiv a altor sisteme care și-au dovedit deja eficiența (ex.: pompele de căldură), Vușcan a declarat miercuri (4 mai) că ar folosi sistemul actual centralizat ca pe o variantă-tampon până când în oraș s-ar implementa și alte soluții pentru încălzirea locuințelor. Precizând că CET a fost gândit „de comuniști” și este întreținut de „aceeași mentalitate” de dinainte de 1990, candidatul PMP crede că soluția bună și corectă pentru cetățeni este să li se dea posibilitatea de a alege. Inclusiv varianta de încălzire a locuinței, chiar dacă aceasta e racordată la sistemul centralizat. Cum? Pe modelul curentului electric, energia termică și apa caldă ar putea fi produse (și) de alți operatori decât centrala de pe Șoseaua Borșului, după care ar putea fi livrate în sistem.
Așa vede lucrurile Hore Vușcan, precizând că magistralele termice ar putea fi folosite în comun de Termoficare SA și de ceilalți producători care vor dori să se implanteze la Oradea. Iar cetățeanul ar putea alege furnizorul în funcție de ofertă. Mai ales de preț. Reprezentantul PMP a reamintit că, din pix, Consiliul Local subordonat primarului Bolojan a decis ca și acele câteva puncte termice din Ioșia care au încălzire și apă caldă via Transgex să treacă la tarifarea generală de 240 de lei pe gigacalorie. Reamintim pe această cale că Vușcan a inițiat unul dintre cele mai răsunătoare proteste din Oradea ultimilor 15 ani, atunci când a adunat în Piața Unirii sute de cetățeni nemulțumiți de sistemul de încălzire centrală și de trecerea la Elctrocentrale a punctelor termice geotermale din Ioșia.
O altă față a proiectului de liberalizare promovat de Horea Vușcan este încurajarea introducerii gazului în apartamentele orădene. Și, implicit, desființarea zonei unitare de încălzire. Chiar dacă, în ciuda investiției de zeci de milioande de euro, centrala cea nouă ar urma să nu mai fie utilizată aproape deloc. „Pe termen mediu, dacă centrala (de pe Borșului) nu merge (n.b.: a se citi „dacă nu e eficientă pentru că oamenii nu se racordează la ea sau se debranșează de la sistem), trebuie să i se pună punct”, spune Vușcan care e convins în continuare că numai concurența și varietatea de oferte pot face ca, în final, orădenii să aibă parte de servicii de calitate și de prețuri suportabile.
„Primăria nu este agent economic. Ea trebuie să creeze mediul concurențial pentru piața locală de energie termică”, consideră candidatul PMP pentru șefia administrației locale orădene. Horea Vușcan susține că are informații cum că, în ultimii ani, mai multe firme de profil ar fi fost doritoare să facă investiții în oraș în vederea realizării de infrastructură pentru energie termică și apă caldă prin sisteme alternative. Doar că Municipalitatea le-ar fi dat flit.
Tânărul politician a declarat că una dintre primele lui măsuri ca primar ar fi parcurgerea corespondenței pe această temă pe care administrația locală a ascuns-o prin sertare, scrisori de intenție din partea companiilor care ar fi vrut să pornească business-uri serioase la Oradea în vederea diversificării ofertei termice. Reamintim că, în urmă cu trei ani, și fostul președinte al PMP Bihor, Mircea Matei, spunea că o companie vestică s-a interesat de gestionarea vechiului CET, însă Primăria Oradea nu a luat în considerare această variantă.
NOUL COVER JESSIE BANES !!!
PENTRU MAI MULTE CLIPURI ABONATI-VA LA CANALUL DE YOUTUBE!
iul. 16, 2020 0
aug. 29, 2017 0
iun. 23, 2017 0
mai 30, 2017 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0