Actualizat aprilie 4th, 2025 5:45 PM
mai 19, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1261 vizualizari
În ajunul dezbaterii și votului din Guvern pe tema normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de Urgență cu taxa pe construcțiile speciale (celebra „taxă pe stâlp”), primarul Municipiului Oradea și președintele organizației municipale a liberalilor, Ilie Bolojan, s-a afișat la partid – moment rar – pentru a transmite un mesaj politic. Și unul administrativ. Cel politic se rezumă astfel: aplicarea acelei Ordonanțe și includerea în bunurile taxabile și construcțiile din parcurile industriale în care investitorii beneficiază de facilități garantate de Statul Român vor face ca dezvoltarea țării să fie obstrucționată.
De asemenea, prevederile din normele metodologice (care au fost publicate săptămâna trecută în vederea dezbaterii publice premergătoare votului din ședința de Guvern) vor face ca și competitivitatea României să aibă de suferit. Iar pe plan local, cu Oradea care dezvoltă 3 parcuri industriale, Municipalitatea e pusă într-o situație cel puțin jenantă față de investitorii care au manifestat încredere venind aici și pentru facilitatea suplimentară oferită (neplata impozitului pe clădiri la bugetul local). De altfel, potrivit primarului Ilie Bolojan, există deja o companie care se gândește să nu își mai continue investiția planificată pentru Oradea, ci să se mute mai degrabă în Polonia, țară care nu pune piedici precum Guvernul României. Ar fi o pierdere de cel puțin 15 milioane de euro.
Vestea bună în toată nebunia cu taxa pe construcțiile speciale este că Primăria Oradea a găsit o soluție de avarie pentru cazul în care Executivul condus de Victor Ponta va aproba, marți (20 mai), acele norme metodologie de aplicare a Ordonanței din decembrie 2013. În urma consultărilor pe care șefii administrației locale le-au avut cu reprezentanții firmelor din Parcul Industrial Eurobusiness, s-a convenit că se poate merge pe varianta desființării (ca personalitate juridică) a parcurilor industriale orădene, iar companiile urmează să plătească un impozit de 1%/clădire către bugetul local. „E preferabil să încasăm noi 430.000 euro pe an decât să trimitem la bugetul de stat 643.000 euro pe an”, spune edilul liberal. Ilie Bolojan a calculat că, în linii mari, atât ar însemna procentul de 1,5% pe care Statul ar urma să înceapă să îl încaseze și de pe urma construcțiilor făcute de firme în parcurile industriale din Oradea.
Problema cea mare o reprezintă faptul că firmele trebuie să depună în aceste zile declarațiile fiscale referitoare la clădirile deținute, pe baza cărora Finanțele le calculează sumele de plată. De asemenea, companiile trebuie să și achite o primă parte a banilor. Motiv pentru care, pentru a încerca o rezolvare cât mai rapidă a situației, dacă Guvernul nu se răzgândește cu privire la construcțiile din parcurile industriale, primarul Bolojan va covoca o ședință extraordinară de Consiliul Local. Se va întâmpla miercuri sau joi, aleșii orădenilor urmând să fie puși să decidă desființarea (juridică) a parcurilor industriale. Asta înseamnă că firmele vor intra la plata normală a impozitului pe clădire, conform zonei fiscale în care se află bunurile cu pricina, ca și celelalte persoane juridice din Oradea. Iar companiile par să fie de acord cu această soluție.
„Ni se ia dreptul să facem politici locale de dezvoltare. Ne amputează capacitatea de mișcare!”, a criticat luni președintele PNL Oradea, aruncând săgeți către centru chiar dacă din Guvernul care a aprobat anul trecut acea Ordonanță de Urgență mai făcea parte și partidul său. Ilie Bolojan spune că a semnalat și Asociației Municipiilor din Românie problemele ce se vor ivi după ce va începe aplicarea controversatului bir. Doar că prea puține sunt acele municipii care vor fi afectate de măsura guvernamentală. Primarul Oradiei precizează că doar câteva astfel de localități (de exemplu Oradea, Ploiești sau Cluj-Napoca) au în derulare contracte cu facilități în curs cu investitori implantați în parcuri industriale. Motiv pentru care nu se va face o prea mare gălăgie pe acest subiect. Alte orașe/municipii nu ar mai fi interesate să se răzvrătească deoarece și-au încheiat ciclul cu facilități pentru investitiori. La Oradea, până la această oră, 13 companii și-au finalizat deja investițiile din Parcul Industrial Eurobusiness (deci ar fi bune de jumulit).
Întrebat dacă va încerca să îl abordeze pe premierul Victor Ponta referitor la acest subiect (n.b.: șeful PSD este așteptat în această săptămână la Oradea în cadrul campaniei electorale europarlamentare), primarul Bolojan a declarat pentru bihorstiri.ro că, dacă primul ministru va veni aici și dacă va avea o discuție cu oamenii de afaceri, „sigur nu va scăpa de subiect”. În opinia edilului-șef, firmele vor fi într-o situație în care planurile de afaceri pe care le-au făcut vor fi date peste cap, iar dacă va fi să reducă cheltuielile primii care vor avea de suferit vor fi angajații. De asemenea, liderul PNL Oradea crede că întreaga Românie va avea de pătimit din cauza acestei decizii a Guvernului. Prezent la conferința de presă de azi, viceprimarul Mircea Mălan a remintit că investițiile străine au scăzut simțitor în ultimii ani din cauza crizei, iar decizia Executivului condus de Victor Ponta nu face altceva decât să ne dea în spate în competiția economică pe care o avem cu țările vecine. Totodată, liberalul Mălan precizează că României i s-a reproșat mereu prea frecventa modificare a legislației fiscale, cu toate că, din câte se știe, investitorii doresc și predictibilitate pentru a-și putea alcătui planurile de business. Cei doi lideri liberali orădeni spun, de asemenea, că introducerea acestei taxe suplimentare calcă în picioare tocmai acea autonomie locale pe care toate partidele politice o clamează în discursurile lor.
Deocamdată, fiind vorba despre o chestiune legată de Guvern, primarul Ilie Bolojan a solicitat o intermediere din partea prefectului Claudiu Pop. Dacă nimic nu se va schimba, iar guvernanții vor aproba fără modificări normele metodologice ale aplicării Ordonanței de Urgență 102/decembrie 2013, șansa pe care șeful PNL Oradea o vede este la votul din Parlament. Căci urmează o dezbatere pe legea de adoptare a Ordonanței, probabil prin toamnă. Doar că atunci lumea va fi mai interesată de campania electorală prezidențială și Ordonanța va fi produs deja efecte. Și, Doamne ferește, Oradea ar putea pierde până atunci bani serioși prin eventuala plecare spre alte zări a unor investitori. Primarul Bolojan spune că nu crede că ar fi un pericol iminent de delocalizare (totală) a anumitor companii stabilite în Parcul Industrial Eurobusiness, însă cu siguranță firmele vor avea dificultăți în a se conforma noilor cerințe ale Statului Român.
apr. 03, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 25, 2025 0
mart. 24, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0