Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
mai 08, 2023 Adrian Popa Actualitate, Administrație, Frontpage 0 1084 vizualizari
Primarul Florin Birta și ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, au vizitat azi șantierele a trei investiții care se realizează în Oradea cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții (CNI).
Este vorba despre creșa de pe strada Ion Irimescu din cartierul Nufărul, de șantierul bazinului didactic de înot din cartierul Ioșia și de noua sală de sport la Școala Gimnazială nr. 16 din Oradea.
Executantul lucrărilor pentru toate cele trei obiective este firma S.C. Da Vinci Construct Proiect S.R.L.
Creșă modernă în cartierul Nufărul, cu o capacitate de 110 locuri
În Oradea se construiesc două creșe cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții. Una este cea din Cartierul Nufărul, pe str. Ion Irimescu, iar cealaltă în cartierul Rogerius, pe str. Aluminei, a cărei construcție nu a început încă.
„Mai avem în obiectiv realizarea a patru crește în zona metropolitană a municipiului Oradea. Astfel, mai există finanțare pentru o creșă la Sântandrei, una la Nojorid, la Oșorhei și alta la Paleu. Prin aceste investiții, în mare măsură presiunea pe locurile în creșe va scădea în următorii 2-3 ani. În total, vom crea cca 390 de locuri în creșe pentru Oradea și zona metropolitană”, a declarat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Creșa de pe str. Ion Irimescu este deja ridicată la roșu, construcția fiind realizată în proporție de cca 50%. În continuare, constructorul va începe lucrările la instalațiile sanitare, termice și electrice. Lucrările vor trebui să fie gata în luna septembrie.
Imobilul destinat învățământului preșcolar este construit la standarde europene și va utiliza energie verde, respectiv va fi dotat atât cu panouri solare, cât și cu panouri fotovoltaice.
„Dacă la fiecare început de an, înregistram un deficit mare cu privire la locurile în creșă, o dată cu finalizarea acestor investiții, credem că în Oradea nu vom mai avea probleme cu locurile în creșă”, a precizat primarul Florin Birta.
Clădirea este construită pe un teren viran în suprafață de 7.162 mp. Regimul de înălțime al viitoarei creșe este parter și va cuprinde 11 săli de grupă, cu o capacitate totală de 110 copii, dormitoare, grupuri sanitare pentru copii, cabinet medical, izolator, sală de mese, birouri administrative, vestiare și grupuri sanitare pentru angajații care vor deservi creșa.
Proiectul include mobilierul specific, componente de birotică (calculatoare, imprimante), echipamente de gătit și de servire a mesei, mașini de spălat rufe și vase. Accesul în creșă se va face separat pentru copii și personal.
Totodată, terenul din jurul construcției va fi amenajat cu spații verzi și locuri de joacă.
Lucrările sunt executate de către SC Da Vinci Construct & Proiect SRL Oradea, în baza unui contract semnat cu CNI, în valoare de 13,7 milioane lei, contractul fiind finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Bazinul de înot didactic din Ioșia – un plus pentru infrastructura de înot din Oradea
Și lucrările la bazinul didactic de înot sunt realizate în proporție de cca. 50%, acesta fiind construit pe un teren de 3.000 mp, delimitat de Arena Antonio Alexe și Liceul Don Orione.
„Situația de aici a fost asemănătoare cu cea de la Sala Polivalentă. Și aici, proiectul standard prevedea încălzirea cu gaz. Însă, orașul având sistemul de termoficare bine pus la punct, inclusiv cu injecții de geotermal, am solicitat schimbarea sistemului de încălzire pe geotermal și termoficare”, a precizat primarul Florin Birta.
Valoarea investiției este de cca 10 milioane lei.
Cerințele pentru o infrastructură de înot sunt evidente, în special în zona didactică necesară unităților școlare, prin urmare realizarea acestui bazin didactic va aduce beneficii clar copiilor din comunitate.
Bazinul nu se adresează activității competiționale, suprafețele lui fiind dimensionate atât pentru zona de înot, cât și pentru cea a anexelor-vestiarelor, conform normelor europene și naționale în vigoare pentru bazine utilizate în cadrul educațional.
Cu o lungime de 25 metri, o lățime de 12,5 metri și adâncime variabilă, acesta va putea fi folosit simultan de 65 de copii și profesorii de înot. Construcția va avea regimul de înălțime P+1 și o suprafață de 840 mp și va cuprinde inclusiv vestiarele necesare pentru elevii care vor veni să facă sport.
Infrastructura și structura primului nivel sunt realizate din beton armat, suprastructura fiind din lemn lamelar. Vor fi generate cinci culoare, care vor avea o lățime de 2.5 metri fiecare. Clădirea va fi acoperită, în boltă, cu arce de lemn ce sprijină cele două părți laterale ale bazinului.
Sală de sport la Școala Gimnazială nr. 16
Azi au început săpăturile premergătoare construirii unei noi săli de sport în curtea Școlii Gimnaziale nr. 16. Aceasta este construită tot prin Compania Națională de Investiții și va avea o suprafață construită de 1.030 metri pătrați, având ca funcțiune principală o sală de handbal/baschet/volei/tenis, cu tribună de 102 locuri, plus vestiare, grupuri sanitare, cabinet de prim ajutor și spații tehnice.
Construirea noii săli de sport la Școala Gimnazială nr. 16 din Oradea era o necesitate, având în vedere că cea existentă a devenit neîncăpătoare.
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 19, 2024 Comentariile sunt închise pentru Oradea se pregătește pentru sărbători: Iluminatul festiv prinde contur
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0