Actualizat aprilie 3rd, 2025 10:10 PM
oct. 06, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 2492 vizualizari
Saga proiectului de șosea care va conecta Municipiul Oradea de tronsonul bihorean al Autostrăzii Transilvania a ajuns într-un punct important al „scenariului”. Joi, 6 octombrie, primarul Ilie Bolojan, ministrul Sorin Bușe de la Transporturi și șeful CNADNR, Cătălin Homor, au semnat actele prin care Ministerul de resort preia de la administrația locală studiul de fezabilitate privind investiția estimată la peste 130 de milioane de euro (fără TVA). Documentul a fost elaborat de firma Search Corporation și urmează să meargă mai departe în circuitul de rigoare pentru demararea procedurii de licitație, astfel încât lucrările să poată începe în anul 2017.
Primarul Ilie Bolojan a reluat în această dimineață principalele argumente pentru care Municipalitatea orădeană consideră necesar acest proiect. Cele mai importante aspecte se leagă de nevoia de descongestionare a traficului, în general, în Oradea și chiar pe șoseaua de centură. De asemenea, în perspectiva construirii porțiunii bihorene a Autostrăzii Transilvania, edilul liberal spune că este obligatoriu ca municipiul reședință de județ să fie conectat de aceasta. Șeful Primăriei a menționat că Zona Metropolitană Oradea s-a ocupat de proiect, acesta fiind elaborat în două etape: pentru cei 9 km dintre Calea Sântandreiului și DN 1, respectiv pentru restul de aproximativ 11 km, prin integrarea proiectului în cel al drumului expres Arad – Oradea. De asemenea, Bolojan a menționat, mulțumind Ministerului de resort, că acest proiect de infrastructură rutieră face parte din Masterplanul pe transporturi al României, aprobat deja de Comisia Europeană. Cu alte cuvinte, vor fi bani din fonduri externe nerambursabile pentru realizarea drumului cu pricina.
Ministrul Sorin Bușe s-a găsit din nou în postura de a sublinia buna colaborare cu Primăria Oradea (după ce a făcut la fel, în septembrie, la vizita în teren pentru verificarea celor două pasaje rutiere de pe centură). Reprezentantul Guvernului a declarat că proiectul privind legătura rutieră cu viitoarea autostradă este un nou exemplu de pragmatism al administrației locale și a precizat că avem de a face cu unul dintre „valul de proiecte” ce urmează să fie aprobate în următoarele câteva săptămâni. Potrivit lui Bușe, aceste mișcări în viteză se datorează aprobării Masterplanului, același document important fiind și garanția că proiectele respective chiar vor fi realizate. În contextul apropierii alegerilor generale și, în principiu, a schimbării stilului de guvernare, ministrul a spus că nu există „niciun motiv obiectiv” pentru ca proiectul de la Oradea să nu fie făcut sau să fie tergiversat.
Foarte scurt în declarații, directorul general al CNADNR, Cătălin Homor, a precizat doar că urmează ca studiul de fezabilitate făcut de Search Corporation să parcurgă toate etapele premergătoare scoaterii la licitație a lucrării, după care Compania va căuta constructor(i) pentru realizarea șoselei, iar șantierul ar urma să înceapă anul viitor. Termenul de realizare va fi de doi ani, ceea ce înseamnă, potrivit lui Homor, că Oradea va fi conectată rutier la viitoarea autostradă din nordul județului în anul 2019. Șeful CNADNR speră ca „modelul Oradea să fie multiplicat”.
Drumul va avea 4 benzi și va fi cu regim de autostradă. Șoseaua va trece pe teritoriul localităților Oradea, Borș, Biharia și Tămășeu. Inelul de centură metropolitan include – pe lângă o serie de lucrări conexe – și construcția a 2 poduri, 5 pasaje, 2 intersecții la nivel și a unei intersecții denivelate.
ian. 22, 2025 0
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0