Actualizat noiembrie 25th, 2024 10:28 PM
mai 07, 2018 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 0 3902 vizualizari
De la o şedinţă comună a consiliilor de administraţie a spitalelor orădene la conferinţa de presă convocată pentru a prezenta date aferente scandalului momentului: demisiile de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) şi de la Compartimentul de Primiri Urgenţe. Primarul Ilie Bolojan (foto – arhivă bihorstiri.ro) a venit cu un dosar în care se aflau două tipuri principale de documente: cele care arată, comparativ, dimensiunea bugetelor de salarii în anii 2017 şi 2018 la cele două spitale mari gestionate de Municipalitate, respectiv cele care arată că medicii de la UPU nu prea au de ce să se plângă atunci când, pentru o lună, se văd cu sporuri mai mici. La prima vedere, Bolojan are dreptate. Pe de o parte, modul de împărţire a sporurilor, astfel încât spitalele să se încadreze în limitele impuse de Guvern, a fost astfel conceput încât toate categoriile de angajaţi să aibă ceva în plus la salariu. Pe de altă parte, nemulţumirea limitrofă cu demisia a medicilor este mai degrabă nejustificată pentru că, cu tot respectul pentru munca pe care o prestează (fie şi în condiţii de UPU / autospecială de urgenţă), edilul a arătat negru pe alb că cele mai mici salarii – după majorarea operată de Guvernul PSD / ALDE – sunt pe la 8.000 lei (net) pe lună. Există, însă, şi doctori care iau peste 13.000 lei pe lună. Fără sporuri.
Ilie Bolojan apreciază creşterea substanţială a salariilor pentru medici, însă spune că Guvernul nu a analizat ce efecte va avea punerea în aplicare a noilor prevederi. Baza salarială a crescut chiar şi cu peste 100% la medici, în timp ce cadrelor medii le-a fost aplicată o creştere mai mică. Şi mai mică a fost creşeterea pentru categorii de angajaţi precum infirmierele şi brancardierii. Luni, 7 mai, edilul orădean a explicat că şi modificările privind acordarea sporurilor a încurcat lumea. „Au fost reduse intervalele de sporuri pentru anumite specilităţi. La UPU, intervalul a fost restrând la cel mult 85%. Cert este că avem o constrângere. Aparent, creşterea salariului de bază nu se regăsea în creşterea (totală) a veniturilor”, a declarat Bolojan, adăugând că Bucureştiul a stabilit un plafon de 30%, procent ce nu poate fi depăşit şi care trebuie să se încadreze în totalul anvelopei salariale. Toate aceste aspecte conduc la imposibilitatea aplicării tuturor prevederilor, fie şi dacă s-ar fi acordat cele mai mici sporuri. „Dacă am aplica sporurile minime, am avea un deficit de 29% la Spitalul Judeţean, iar la Spitalul Municipal deficitul ar fi de 45%. Media de deficit la cele două spitale ar fi de 36%”, a spus primarul de Oradea. Bolojan spune că deficitul total ar creşte la 75% dacă s-ar fi mers pe acordarea sporurilor maxime. Liberalul regretă că, în loc să fie o stare de bine, în tot sistemul sanitar din România sunt mişcări. Pentru că, spune Ilie Bolojan, valul a ajuns şi la noi deoarece, pe luna trecută, salariile au fost plătite în funcţie de metodologia stabilită de Guvern. Dar a fost nevoie de o decizie privind acordarea sporurilor, căci, aparent, era imposibilă încadrarea în plafonul acela de 30%. Administraţia liberală a ales să facă în aşa fel încât nimănui să nu-i scadă salariile, deci s-a optat pentru acordarea diferenţiată a sporurilor. Deci tăiere cu 60% a sporurilor pentru medici.
Şeful Primăriei Oradea arată spre Guvern şi declară că, deşi necesare, salariile atât de mărite din Sănătate au produs încurcături prin partea de sporuri ce nu pot depăşi 30% din anvelopa salarială. Adică o problemă uriaşă de matematică şi management sanitar pentru orice entitate care gestionează spitale. Cu creşterile de leafă dictate de Executivul de la Bucureşti, fondul total de salarii la cele două spitale orădene aflate sub tutela Consiliului Local ajunge la 65 milioane euro. Cu numai 3 milioane mai puţin decât veniturile totale ale Primăriei, bani cu care administraţia trebuie să se descurce nu doar pentru plata salariilor angajaţilor, ci şi pentru asigurarea funcţionării oraşului.
În opinia lui Ilie Bolojan – care susţine că a discutat, telefonic, direct cu ministrul Sorina Pintea -, singura variantă pentru dezamorsarea totală a situaţiei este ca Guvernul (şi după discuţiile cu sindicatele, programate pentru marţi, 8 mai) să reglementeze lucrurile . Fie anulând limita de 30% (şi cu alocări suplimentare pentru toate spitalele din ţară), fie recunoscând că, precum în cazul reducerii impozitului pe salarii, oamenilor li s-au creat aşteptări prea mari, care nu pot fi susţinute în teren. Primarul Oradiei consideră că actualele salarii ale medicilor se apropie deja de media europeană, însă ele nu sunt pe măsura potenţei financiare a ţării. „Suntem în pericol de a ajunge iar cu spatele la zid”, afirmă Bolojan avertizând că va fi rău de tot dacă asupra noastră se va abate o nouă criză financiară externă.
Referitor la situaţia de la UPU Oradea, unde medicul-şef Hadrian Borcea a demisionat, gestul său fiind copiat, la grămadă, de zeci de doctori şi asistenţi, Ilie Bolojan mai asiură o dată că diferenţele salariale care se înregistrează după aplicarea reglementărilor în vigoare vor fi plătite dintr-un fond special. Edilul a explicat la solicitarea bihorstiri.ro că acei bani vor proveni din economiile realizate prin tăierea sporurilor, dar şi din veniturile proprii ale spitalelor Judeţean şi „Curteanu”. Deci se va umbla şi la investiţii, respectiv s-ar putea ajunge din nou la probleme în ceea ce priveşte aprovizionarea cu cele necesare derulării în condiţii bune a actului medical. Aşa cum a făcut-o şi în seara de duminică, primarul orădean le-a cerut celor de la UPU să aibă răbdare până când Guvernul rezolvă situaţia. Dacă nu vine nimic bun de la Bucureşti, Municipalitatea va lucra la o metodologie proprie de acordare a sporurilor. În acelaşi timp, Ilie Bolojan consideră că medicii nu ar trebui să se pripească şi să se gândească că lefurile (fără sporuri) de aproape 10.000 lei pe lună şi de mult peste 10.000 lei pe lună sunt deja foarte bune pentru România.
Urmăriţi declaraţiile primarului Ilie Bolojan în filmele ataşate la finalul acestui material.
Una peste alta, şeful Executivului orădean spune că a primit asigurări de la cei de la spitale că, în ciuda animozităţilor, asistenţa medicală va fi asigurată şi în zilele următoare. În timp ce toţi ochii vor fi pe televizoare pentru a aştepta veştile îmbucurătoare de la Guvern.
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0