Actualizat aprilie 12th, 2025 4:48 PM
nov. 23, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 1687 vizualizari
Pentru că, aşa cum arată calculele făcute de Direcţia Economică a Primăriei duă adoptarea OUG 79, Municipiul Oradea va avea un minus de peste 15 milioane de euro ca încasări la bugetul local în 2018, conducerea administraţiei locale ia măsuri drastice. Ca să compenseze, cât de cât, pierderea generată de pierderile generate de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat şi mai ales de scăderea cu 6% a cotei unice de impozitare, Executivul va propune creşteri substanţiale ale birurilor locale. Cu precădere a impozitelor pe proprietate. Într-o conferinţă de presă susţinută cu doar 3 ore înainte de dezbaterea publică pe tema proiectului de taxe şi impozite locale pe 2018 – proiect care a fost elaborat înainte de „revoluţia fiscală” votată în Guvernul Tudose -, primarul Ilie Bolojan a anunţat creşteri, în medie, cu 20% a impozitelor pe locuinţe, terenuri şi autovehicule. De asemenea, edilul a vorbit despre măsuri suplimentare ce vor fi luate şi la nivelul entităţilor subordonate Consiliului Local Oradea. De exemplu, se ia în discuţie schimbarea regimului de gratuităţi pentru pensionari în ceea ce priveşte transportul public de călători şi disponibilizări la OTL. O altă lovitură dată orădenilor, pentru care cetăţenii ar trebui să mulţumească Guvernului PSD/ALDE, zice Bolojan, va fi majorarea tarifului de facturare al gigacaloriei. Probabil de la 1 ianuarie, însă nu e exclus ca scumpirea să aibă loc chiar de la 1 decembrie, dacă acest lucru este posibil din punct de vedere legal. O altă mişcare va fi scăderea cu 5% a bonificaţiei pentru persoanele fizice care-şi plătesc integral impozitele locale înainte de data de 31 martie. Adică o înjumătăţire a bonusului. La firme, Municipalitatea păstrează acelaşi procent ca în 2017: 5%.
Dezbaterea publică de azi, ora 16, din sala mare a Primăriei Oradea, capătă, astfel, noi conotaţii.
Ilie Bolojan a fost flancat de directorul economic Eduard Florea, practic acestuia din urmă revenindu-i misiunea de a etala date concrete despre majorările de impozit, cu exemple. Jurnliştii au primit materiale pe care au fost tipărite simulări de sume pentru plata impozitelor majorate. Astfel, de exemplu, o persoană fizică va avea de plătit 132 lei/an (cu 22 lei mai mult decât în 2017) pentru o garsonieră situată în zona fiscală A (inclusiv teren). Pentru un apartament cu două camere (tot în zona fiscală A), birul majorat va fi de 198 lei/an (cu 33 lei în plus), iar pentru o locuinţă cu 3 camere, impozitul din 2018 va fi de 232 lei (mai mult cu 39 lei faţă de anul curent). În cazul unei case de locuit de 170 mp, cu toate utilităţile (deci construită în zona A), Primăria Oradea va încasa 974 lei în chip de impozit. Cu 162 lei mai mult decât în 2017. La capitolul maşini, un proprietar de autoturism cu motor cu capacitate cilindrică de 1.400 cmc, impozitul va fi de 72 lei (cu 12 lei în plus), iar pentru un autovehicul cu cilindree de 1.900 cmc se va plăti un bir de 230 lei (cu 37 de lei mai mult decât acum).
Primarul Bolojan pune toată această decizie intempestivă de majorare cu 20% a impozitelor locale în cârca Executivului de la Bucureşti, sperând totuşi că acesta va da înapoi sub o formă sau alta, iar prevederile OUG 79 nu se vor aplica. Şi asta chiar dacă, precizează edilul liberal, Guvernul a promis anumite măsuri compensatorii. Acestea, dacă vor exista, vor atenua doar parţial impactul deciziilor luate în capitală asupra bugetului local, iar din pierderea totală de 15,5 milioane de euro Oradea va rămâne cu 9,25 milioane de euro în minus. Tradus în limba investiţiilor din municipiul reşedinţă de judeţ, asta înseamnă aproape 60% din bugetul de investiţii. Or, spune Bolojan, în Oradea sunt anumite investiţii mari deja începute sau în prag de demarare, care nu au cum să mai fie stopate. De asemenea, oraşul are nevoie de bani pentru a cofinanţa proiecte europene de anvergură. Deci e nevoie de o contrabalansare, aşa că, altă soluţie nefiind găsită, se apelează la majorarea substanţială a impozitelor pe proprietate. Însă, Ilie Bolojan promite că dacă noul Cod Fiscal nu va fi aplicat (n.b.: fiind, fie abrogat de Executiv, fie trântit în Parlament atunci când va ajunge acolo pentru validare, conform procedurilor), Municipiul Oradea va reveni la grila de impozitare propusă iniţial. Iar plăţile în plus pe care, eventual, unii contribuabili le vor fi făcut deja (în funcţie de momentul în care se va întâmpla neaplicare prevederilor Ordonanţei 79) vor fi regularizate. Inclusiv de furnizorii de utilităţi care, nu-i aşa, vor putea şi ei să crească preţurile.
Unul dintre aceştia este Termoficare SA. Primarul Ilie Bolojan a şi spus-o: se are în vedere o scumpire a preţului gigacaloriei plătit de populaţie. Noul tarif va fi de 255 lei/Gcal. Un salt cu 15 lei, actualmente preţul plătit de cetăţeni fiind de 240 lei. Cel mai probabil, scumpirea va fi efectivă de la 1 ianuarie 2018, în plină iarnă. Deci primele facturi majorate vor fi distribuite în luna februarie. Cu complimente la adresa Guvernului PSD/ALDE, despre care şeful Executivului orădean spune că „ne forţează să creştem impozitele locale”.
Bolojan, şi în calitate de lider în Asociaţia Municipiilor din România, spune că au de pierdut toţi primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, aceste localităţi fiind cele în care, indiferent de regiune, lucrează cei mai mulţi oameni. Deci toate primăriile de acest tip vor avea parte de scăderi majore în materie de încasări bugetare. Liderul PNL Bihor speră ca, indiferent de culoare politică, dar mai ales primarii PSD, edilii să se mobilizeze şi să îşi determine parlamentarii să voteze contra măsurilor fiscale adoptate de Guvernul Tudose. De asemenea, Bolojan nu a putut să nu arunce un obuz verbal în direcţia preşedintelui PSD, Ioan Mang, care recent a prezentat realizările Executivului de la Bucureşti. Potrivit primarului de Oradea, într-o asemenea perioadă, mai ales când se vine cu calcule şi cifre exacte privind situaţia veniturilor bugetare la nivel local (n.b.: scăderea preconizabilă a încasărilor), pesdiştii ar trebui să manifeste decenţă şi măcar „să tacă”. Totodată, şeful liberalilor bihoreni a tras un pic de ureche şi presa, reclamând că aceasta publică declaraţii victorioase ale unor „politruci” care ar fi în stare să spună şi că „laptele e negru”, dacă aşa li se cere de conducerea centrală a partidului.
Noul proiect de hotărâre de Consiliu Local privind impozitele pentru 2018 va fi pe ordinea de zi a şedinţei de plen de luni, 27 noiembrie.
apr. 12, 2025 0
apr. 12, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 12, 2025 0
apr. 12, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 11, 2025 0