Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
apr. 28, 2014 Andrei Şandor Administrație 0 1469 vizualizari
Spital, centru de îngrijire ori de paliație sau așezământ. Nu e clar, deocamdată, ce anume urmărește exact Primăria Municipiului Oradea. Cert este că, în așteptarea clarificărilor privind destinația investiției, Consiliul Local Oradea va scoate la mezat 10.000 mp de teren în apropiere de Cimnitirul Municipal (str. Ceyrat). Acolo, un investitor ar trebui să clădească o astfel de struțo-cămilă medico-socială, privată și, totodată, parte a politicii sociale pe care conducerea administrației locale orădene o tot clamează de când e și PSD la butoane.
Viceprimarul Ovidiu Mureșan (foto) a avut sarcina, azi (28 aprilie), să prezinte viitoarea posibilă investiție promovată de Municipalitate. Afacerea, pentru că totul pare mai degrabă o afacere privată decât act de caritate socială, va însemna punerea la dispoziție de către Primărie a terenului necesar acelui spital (sau centru sau așezământ) prezentat nu extrem de convingător de vicele urbei. Practic, neînțelegerea se leagă, pe de o parte de viitoarea activitate concretă a „așezământului”, dar și de modul de gestionare a acestui centru (sau spital sau așezământ). Conform proiectului de hotărâre care se va afla pe masa consilierilor locali în ședința de marți (29 aprilie), se dorește înființarea unui „așezământ pentru persoane vârstnice și pentru cazuri care necesită îngrijiri speciale”. Un fel de sanatoriu, dar parcă Primăria s-ar feri să-i dea un asemenea nume. Potrivit lui Ovidiu Mureșan, administrația orădeană încearcă să implice în astfel de proiecte a mediului de afaceri, a banilor privați. De altfel, se spune că mai multe asociații, ONG-uri și-au manifestat interesul pentru a se ocupa de un asemenea centru / spital / așezământ în Oradea. Deși jurnaliștii au fost curioși să afle ce fel de entități au făcut lobby la Primărie pentru așa ceva, viceprimarul social-democrat s-a rezumat la a spune că este vorba despre organizații din alte orașe. Una peste alta, acest loc ar urma să servească la îngrijirea bătrânilor care au nevoie de diverse tratamente medicale, dar nu în regim de internare până la finalul vieții, ci doar pe durata derulării îngrijirii medicale. La fel, viceprumarul a pomenit și de servicii de paliație, respectiv de îngrijirea celor care suferă de Alzheimer. Deși caietul de sarcini încă nu e întocmit, pe rol fiind doar acordul Consiliului Local pentru scoaterea la licitație a terenului de 10.000 mp, se pare că cerința va fi ca acea firmă (sau ONG) care se prezintă la licitație să aibă și posibilitatea de a gestiona, ulterior, „așezământul”. Investiția ar putea însemna câteva milioane de euro. Mureșan a precizat că prețul de pornire la licitație va fi de 6 lei / mp / an. Concesionarea terenului respectiv s-ar face pe 49 de ani și în „așezământ” ar urma să există până la 80 de locuri pentru bătrânii cu diferite afecțiuni. Un câștig pentru Municipalitate ar fi și posibilitatea internării acolo a 10 cazuri propuse de Administrația Socială Comunitară Oradea, cu o reducere de 50% față de tariful plin pe care „ațezământul” cel nou îl va practica.
În perioada următoare, mai ales dacă aleșii locali vor aproba scoaterea la licitație a terenului în scopul menționat, administrația locală va trebui să lucreze la clarificarea detaliilor pe care, azi, reprezentanții conducerii Oradiei nu au știut să le ofere.
apr. 03, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 25, 2025 0
mart. 24, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0