Actualizat aprilie 8th, 2025 1:46 PM
mai 28, 2018 Andrei Şandor Actualitate 1 6827 vizualizari
Cine a crezut că administraţia Boljan se va opri la supraimpozitarea spaţiilor comerciale care, în centru fiind, stau închise mai mult de 30 de zile calendaristice pe an (link), la forţarea reabilitării faţadelor şi la schimbarea obligatorie a orarelor de funcţionare a magazinleor (link) se dovedeşte a fi naiv. Sau nu crede în capacitatea conducerii Primăriei de a inventa mereu ceva nou. De fapt, cea mai nouă noutate prezentată de Ilie Bolojan nu e invenţie proprie. Potrivit edilului, este vorba despre un model preluat din Germania anilor `80. Bănuim că este vorba despre RFG. Pe scurt, după cum a explicat primarul de Oradea, este în elaborare un Regulament care va conţine constrângeri pentru acei proprietari de imobile ale căror construcţii arată necorespunzător, dar şi facilităţi pentru cei ce investesc.
Unii vor spune că este o potenţială dublă impozitare, căci este deja în vigoare o lege locală care supraimpozitează clădirile neîngrijite / părăginite. De data asta, însă, dorinţa Municipalităţii este de a impulsiona dezvoltarea imobiliară şi turistică. Bolojan spune că birul suplimentar va fi dat în cazul clădirilor care nu respectă nivelul agreat pentru strada în cauză. De exemplu, a declarat primarul, va fi situaţia în care pe o stradă pe care înălţimea agreată este de, să zicem, P + 2, iar un imobil are acolo doar nivel de parter, proprietarul va fi pedespit prin supraimpozitare. Adică va fi, practic, obligat să vândă (volens nolens) sau să mai ridice el 2 etaje. Eventual, dacă are nervii tari şi bani mulţi, să accepte an de an să fie supraimpozitat. La fel se va întâmpla şi cu proprietarii care deţin imobile ce nu respectă aliniamentul de front stradal. Ar fi asemenea cazuri pe anumite artere din Centru, dar nu doar acolo. Exemplele date de edilul-şef liberal au fost de pe străzile Kogălniceanu şi Vladimirescu.
Deocamdată, este vorba despre un plan. Dar, spune Ilie Bolojan, se lucrează deja la inventarierea regimurilor de înălţime, specialişti în domeniu urmând să stabilească pentru fiecare stradă care va fi verdictul final. Interpelat de bihorstiri.ro, şeful Primăriei a declarat că oamenii nu trebuie să se sperie foarte tare. În primul rând, un asemenea Regulament nu va produce efecte imediat, ci peste 10 – 15 ani. Pe de altă parte, cică, acolo unde există clădiri mai înalte decât nivelul agreat ce ar urma să fie stabilit pentru acea stradă, nimeni nu va fi obligat să-şi dărâme din imobil. Asta e, într-adevăr, o uşurare!
Ca în cazul oricărui Regulament ce trebuie să treacă şi de votul din plenul Consiliului Local, urmează etapele de rigoare, inclusiv informarea prealabilă a cetăţenilor, respectiv o dezbatere publică ce se anunţă de pe acum destul de înfierbântată.
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
Va rog, opriti accest maniac! Incet – rapit , distruge tot orasul!