Actualizat aprilie 15th, 2025 5:17 PM
apr. 14, 2025 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 183 vizualizari
În vederea întăririi spiritului civic și a participării cetățenilor în mod activ la activități de îmbunătățire a calității vieții, precum și în vederea diversificării portofoliului de idei de proiecte, municipalitatea orădeană a implementat, începând cu anul 2018, conceptul de bugetare participativă. Până în prezent, au fost organizate cinci sesiuni de bugetare participativă, fiind selectate 72 de proiecte, din care 22 sunt implementate.
Municipalitatea a reluat programul de bugetare participativă, fiind lansată platforma online unde orădenii sunt așteptați să se implice activ în propunerea și selectarea viitoarelor proiecte ce au ca scop îmbunătățirea condițiilor de trai în Oradea.
Astfel, în perioada 16 aprilie 2025 – 29 iunie 2025, orădenii pot propune proiecte pentru îmbunătățirea cartierului lor. Bugetul total este de 1.500.000 lei, fiecare proiect putând obține o finanțare de la bugetul local de maximum 100.000 de lei, inclusiv TVA. Selecția proiectelor se va face în funcție de numărul de voturi obținute prin platforma online și la întâlnirile publice, până la epuizarea sumei.
Cetățenii sunt astfel încurajați să se implice în procesul de luare a deciziilor privind prioritățile de investiții de interes local, cu finanțare de la bugetul local.
În urma experienței în organizarea celor 5 sesiuni de bugetare participativă și a sugestiilor/întrebărilor primite din partea cetățenilor participanți în cadrul întâlnirilor organizate, municipalitatea a modificat Regulamentul procesului de bugetare participativă.
Modificările propuse a fi aduse Regulamentului menționat sunt:
reducerea vârstei minime a participanților la procesul de bugetare participativă de la 16 ani la 14 ani;
posibilitatea de a vota maximum 3 proiecte din cadrul listei cuprinzând toate proiectele înscrise;
proiectele care nu pot fi verificate din toate punctele de vedere (juridic, tehnic, avizări necesare etc.) pot fi declarate eligibile sub rezerva existenței unor condiții ulterioare, fapt care va fi adus la cunoștința inițiatorului, iar condițiile respective vor fi adăugate în descrierea proiectului;
în faza de implementare, în funcție de condițiile cuprinse în avizele de specialitate obținute, autoritatea publică poate să aducă modificări proiectului din punct de vedere tehnic;
bianual, în cadrul platformei de bugetare participativă vor fi prezentate informații actualizate privind stadiul implementării.
Astfel, pot participa la această campanie persoanele fizice care au domiciliul, reședința, lucrează sau învață în Municipiul Oradea și care au împlinit vârsta de cel puțin 14 ani.
Depunerea proiectelor se poate realiza strict prin platforma online dedicată bugetării participative – activ.oradea.ro, de către persoane înregistrate cu cont de utilizator, un cetățean putând depune oricâte proiecte dorește, în oricare dintre domeniile precizate.
Pentru a fi validate în cadrul procesului de bugetare participativă, proiectele trebuie să fie de competența Primăriei Municipiului Oradea, să nu contravină reglementărilor regulamentului aprobat sau altor prevederi legale în vigoare și să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate:
să fie de interes local și să nu realizeze activități cu scop comercial, publicitar, de natură politică sau etnică;
să fie sau să poată fi asimilate unei investiții aflate în competența Primăriei Municipiului Oradea și care vizează un spațiu public, deschis, aflat în proprietatea Municipiului Oradea, la care există acces neîngrădit al cetățenilor (nu sunt eligibile proiecte care propun dotări/amenajări în incinta clădirilor administrate de instituții publice);
să se refere doar la lucrări publice constând în dotări, modernizări, reparații ale bunurilor proprietate publică a municipiului;
să nu fie contrare sau incompatibile cu planuri sau proiecte ale municipalității aflate în derulare;
să fie delimitate zonal;
să se încadreze în bugetul maxim alocat unui proiect;
să se încadreze în domeniile prevăzute în Regulament.
Bugetarea participativă organizată în Municipiul Oradea în acest an cuprinde următoarele etape:
Înregistrarea pe platformă: înregistrarea se face pe platforma online activ.oradea.ro, fiind obligatorie pentru a putea trimite propuneri de proiecte.
Depunerea proiectelor: fiecare cetățean poate formula una sau mai multe propuneri de proiecte prin intermediul platformei activ.oradea.ro. Valoarea maximă a bugetului estimat pentru fiecare proiect este de 100.000 lei (inclusiv TVA).
Analiza tehnică și legală a proiectelor: propunerile de proiecte vor face obiectul unei analize tehnice și legale realizate de către o comisie constituită la nivelul Primăriei Municipiului Oradea. Comisia analizează conformitatea proiectelor cu prevederile prezentului Regulament, cu alte prevederi legale în vigoare, precum și impactul/viabilitatea/fezabilitatea tehnică a acestora. În cazul în care comisia consideră necesar, poate invita inițiatorul proiectului pentru informații suplimentare. Comisia își rezervă dreptul de a ajusta proiectele. Pot exista propuneri care necesită ajustări tehnice și estimarea mai eficientă a costurilor din partea municipalității, pentru a putea fi asumate/supuse votului și ulterior implementate. În cazul în care comisia nu poate verifica toate aspectele pentru a declara eligibil un anumit proiect, acesta va fi validat sub rezerva existenței unor condiții ulterioare.
Votul cetățenilor: vor fi două etape de vot – online prin intermediul platformei și în cadrul întâlnirilor organizate în cartiere și companii din Oradea. O persoană poate vota atât online, cât și la întâlnirile organizate, de fiecare dată maximum 3 proiecte din cadrul listei cuprinzând toate proiectele înscrise. Pentru a vota online, cetățenii trebuie să se înregistreze pe platformă sau să se autentifice cu contul de Facebook.
Întâlnirile publice și selecția finală a proiectelor: selecția finală a proiectelor se va realiza după dezbaterile din cadrul întâlnirilor publice cu cetățenii din cartierele orașului, prin cumularea voturilor online și a celor exprimate în cadrul întâlnirilor. Proiectele vor fi ierarhizate în funcție de numărul total de voturi.
Calendarul propus este următorul:
14.04.2025 – Lansarea portalului
16.04.2025 – 29.06.2025 – Depunerea de proiecte
30.06.2025 – 13.07.2025 – Verificarea și validarea proiectelor depuse
14.07.2025 – 12.09.2025 – Votarea online
15.09.2025 – 30.09.2025 – Întâlniri publice și votarea proiectelor
Informații suplimentare privind procesul de bugetare participativă pot fi obținute prin:
• platforma online: activ.oradea.ro
• email: primarie@oradea.ro
• telefon: 0259.437.000, interior 248.
apr. 15, 2025 0
apr. 15, 2025 0
apr. 14, 2025 0
apr. 14, 2025 0
apr. 15, 2025 0
apr. 15, 2025 0
apr. 15, 2025 0
apr. 15, 2025 0